7 sfaturi ca să alegi hota de bucătărie

7 sfaturi ca să alegi hota de bucătărie

Este un adevarat coșmar să prepari mâncăruri gătite vara! De fiecare dată, bucătăria ta se umple de fum, abur şi, mai ales, aer umed. Temperatura devine insuportabilă, se formează condens, iar pe pereţi şi pe mobilă se preling picături de apă. Ce-i de făcut? Este cazul să-ţi cumperi o hotă de bucătărie care să elimine din aburi dar și din mirosuri.  Mimi îți spune cum să alegi produsul cel mai potrivit. Ascult-o pe Mimi!

Hota Gorenje magazin DOMO

Hotele de bucătărie sunt de mai multe feluri: de perete, tip insulă, hotă de colţ sau incorporabilă. Hota este compusă dn corpul principal (carcasa), unitatea de aspirare (motorul), filtrul metalic antigrăsime sau filtrul de cărbune activ (pentru absorbţia mirosului). Instalarea unei hote este simplă dacă se respectă instrucţiunile de montare. Astfel, se fixează două hlozşuruburi în locul unde vrei să montezi hota. Pentru modelele care evacuează aerul, trebuie făcut un orificiu în peretele exterior al bucătăriei (pentru a fi posibilă scoaterea burlanului).

Ţine cont de mărimea bucătăriei

În primul rând, trebuie ţinut cont de mărimea bucătăriei, dacă este închisă sau open space (comunică cu restul locuinţei). Pe piaţă există hote clasice cu unul sau două motoare, albe sau din inox, hote decorative, mai puternice decât cele clasice şi cu un design mai plăcut. Mai există şi hote tip insulă, care se montează pe tavanul încăperii. Hotele sunt de evacuare şi în versiune filtrantă. Cele de evacuare absorb aerul şi-l evacuează prin burlan. Cele filtrante prezintă filtre de cărbune activ care absorb mirosul înainte de a-l elibera înapoi în încăpere.

Hotă de evacuare sau de filtrare?

hota aburi

Hota în versiune aspirantă sau de evacuare absoarbe aerul şi-l elimină din bucătărie prin tubul de evacuare. În acest caz, aragazul trebuie să fie plasat foarte aproape de geam, astfel încât tubul de evacuare să nu ocupe un spaţiu foarte mare. Se recomandă pentru bucătăriile clasice. Hota în versiune filtrantă absoarbe aerul şi-l purifică trecându-l prin filtre de cărbune activ înainte de a-l elibera, curat, înapoi în bucătărie.

Măsoară dimensiunea în funcţie de aragaz

Pentru ca hota să poată face faţă la tine în bucătărie, ea trebuie cumpărată în funcţie de dimensiunile aragazului. Pe de altă parte, nu uita că, dacă, de obicei, foloseşti aragazul sau plita la putere maximă, întreaga suprafaţă de gătit va emana aburi. Deci, hota va trebui cumpărată şi în funcţie de acest aspect. Ea trebuie să aibă o putere de absorbţie mare şi mai mult de două viteze. Se recomandă alegerea unei hote de bucătărie cu 5-10 cm. În plus pentru fiecare latură a aragazului.

Atentie la capacitatea de evacuare

Dacă ne referim la hote care absorb aerul, atunci trebuie să ne intereseze capacitatea de evacuare a acestora. Capacitatea de evacuare se măsoară în metri cubi de aer aspirat şi evacuat în exteriorul bucătăriei în decursul unei ore.  Randamentul este dat de numărul de motoare dar şi de puterea aparatului. O hotă de bucătărie performantă poate evacua între 300 şi 700 metri cubi de aer pe oră.

Mai multe viteze de ventilaţie

Osibilitatea de regflare a ventilaţiei este foarte importantă. În cazul în care foloseşti aragazul pentru a pregăti un singur fel de mâncare, este ineficient să foloseşti hota la capacitate maximă. O viteză redusă implică un consum maimic de electricitate şi un zgomot mai redus.

Atenţie la filtre!

Poţi alege o hotă cu filtru lavabil din aluminiu, metal sau carbon pe care să îl poţi spăla periodic. De asemenea, poţi alege un model cu filtru de unică folosiţă din plasă sau hârtie pe care le vei schimba o dată la 2-3 luni.

Verifică nivelul de zgomot

vector figura umana cu casti pe urechi

 

Nivelul de zgomot al unei hote de bucătărie se încadrează, de obicei, între 40 şi 70 dB. O hotă mai puţin performantă va avea un nivel de zgomot mai ridicat. Astfel, intervine disconfortul.

 

 

Tipuri de filtre

Filtrele de hârtie sau pâslă– se schimbă la un interval de 2-3 luni, în funcţie de cât de mult gătim. Acest tip de filtru se foloseşte la hotele care au aerisire fiind prevăzute cu burlan.

filtru matalic pentru hota de bucatarie

 

Filtrele metalice – sunt lavabile şi se spală la un interval de 2-3 luni, în funcţie de cât de mult gătim. Şi acest tip de filtru se foloseşte tot la hotele care evacuează aerul.

 

 

filtru carbon pentru hote de bucatarie

 

Filtru de cărbune activ – se foloseşte la hotele în versiune filtrantă. Cărbunele absoarbe aerul din bucătărie, îl filtrează prin filtrul de cărbune activ şi îl reintroduce în încăpere curat, fără mirosuri sau umezeală.

COMENTARII

Lasă un răspuns