Adevărat sau fals? Iată 3 mituri despre tratamentul arsurilor solare!

Adevărat sau fals? Iată 3 mituri despre tratamentul arsurilor solare!

De multe ori, când suntem pe plajă la mare sau la piscină, din cauza natenţiei, din neştiinţă sau pur şi simplu ignoranţă ne expunem razelor solare şi ne trezim cu arsuri care ne dau apoi mari bătăi de cap. Astfel de incidente neplăcute ne pot ruina întreaga vacanţă. Ce-i de făcut? Mulţi comit greşeli grave în tratarea arsurilor solare urmând ca reguli nişte simple mituri! Mimi îţi spune care sunt cele mai frecvente greşeli şi cum să acţionezi corect în caz de arsuri solare. Ascult-o pe Mimi!

 

Există o mulţime de mituri despre cum să tratezi arsurile solare însă cele mai multe sunt doar nişte idei greşite pe care, dacă le urmezi, îţi faci mai mult rău decât bine. Dacă te-ai expus la soare fără a folosi cremă protectoare şi te-ai ars, trebuie să ştii ce este de făcut în astfel de cazuri pentru a nu înrăutăţi şi mai mult situaţia. Dar, înainte de a vorbi despre tratamentul corect, să vedem ce se întâmplă cu pielea ta atunci când stai la soare neprotejat. Razele ultraviolete produc distrugeri la nivel molecular şi cauzează dilatarea vaselor de sânge. Această inflamaţie duce la iritarea pielii care se înroşeşte şi se acoperă cu mici pustule cu lichid. Nu există nici o modalitatea de a vindeca pe loc arsurile solare, însă există o mulţime de remedii împotriva senzaţiilor neplăcute. Dar să nu exagerăm totuşi! Uite cele mai întâlnite idei preconcepute dar şi care este adevărul ce se ascunde dincolo de ele.

 

crema cu protectie solara nivea

Mit: Dacă te-ai ars la soare, trebuie să aplici pe piele, seara, înainte de culcare, crema pentru protecţie solară pe care nu ai folosit-o la plajă. În felul acesta, te vei vindeca mai repede. 

De multe ori, când ne ustură pielea din cauza arsurilor solare folosim ca remediu crema de plajă. Ai proasta impresie că, dacă te ajută atunci când te expui razelor solare, te va ajuta şi în cazul arsurilor. Total greşit! Medicul dermatolog Debra Jaliman, din cadrul unei clinici de specialitate din New York, a declarat că loţiunile pe care le folosim pentru protejarea pielii împotriva razelor UV conţin oxid de zinc, un antiinflamator care ar putea ajuta şi la calmarea arsurilor solare. Însă, într-o forte mică măsură. Extrem de mică şi insesizabilă. Iar asta pentru că ceilalţi compuşi chimici (care se regăsesc ca ingrediente) nu vor face altceva decât să irite pielea şi mai mult. Crema de soare nu va face mai mult decât să hidrateze pielea. Însă, nu-ţi va trata arsurile. Concluzia? Caută alte remedii!

 

sticla cu otet de mere si un mar pe fundal alb

Mit: Aplică o compresă cu oţet pe zona pielii arse de soare

Oţetul are proprietăţi antibacteriene şi poate ajuta ca zona arsă de soare să nu se infecteze. Dar cum să aplici oţetul, căci senzaţia va fi una foarte neplăcută: te va ustura foarte tare deoarece oţetul este, până la urmă, un acid. Dacă eşti decisă să aplici acest tratament, medicul dermatolog te sfătuieşte să diluezi oţetul în multă apă. Dacă nu suporţi ideea de şi mai multă durere şi usturime, poţi încerca un remediu mult mai bând: compresele cu lapte rece. Concluzia? Poţi folosi oţetul dar numai dacă eşti curajoasă şi ştii că vei face faţă durerii.

 

femeie care foloseste suc de aloe vera proaspat

Mit: Aloe Vera este ideală pentru arsuri solare

Aloe vera are proprietăţi antiinflamatorii însă sunt nişte lucruri pe care ar trebui să le ştii şi de care să ţii cont. Dacă vrei să aplici pe pielea arsă de soare suc proaspăt de aloe vera, va trebui, înainte, să faci un test ca să vezi dacă nu cumva eşti alergică la această plantă. Alergiile la compuşii acestei plante sunt destul de des întâlnite, au explicat medicii dermatologi. Dacă vei cumpăra produse din comerţ pe bază de aloe vera evită-le pe cele care conţin alcool – alcoolul arde pielea, iar senzaţia va fi una extrem de neplăcută. Concluzia? Sucul proaspăt de aloe vera poate fi folosit pentru calmarea durerilor şi usturimilor dar cu o condiţie: să nu fii alergic la această plantă.

 

Suferi de arsuri solare? Uite ce recomandă dermatologii!

Ia o aspirină sau un ibuprofen – sunt medicamente antiinflamatorii care te vor ajuta să scapi de senzaţia de piele stransa şi arsură.

Aplică mai multe comprese cu apă rece.

Cumpără şi aplică pe piele o cremă pe bază de hidrocortizon.

Nu încerca sub nici o formă să spargi pustulele care apar pe piele! Rişti infecţii grave, cicatrici sau pete.

Aplică o cremă hidratantă pe care să o ţii, în prealabil, în frigider. Senzaţa va fi una plăcută căci temperaturile reci sunt reconfortante, mai ales atunci când suferim de arsuri solare.

Aplică pe pielea iritată iaurt rece şi masează încet.

Foloseşte cuburi de gheaţă deoarece reduc vizibil inflamaţia pielii.

Foloseşte comprese cu ceai de mentă răcit sau ceai verde.

 

COMENTARII

Lasă un răspuns