Sănătate

10/04/2012

Iata ce alimente stricate poti cumpara pentru masa de Paste!

cos

Atentie mare de unde cumperi produsele alimentare pentru masa de Paste!   S-ar putea sa dai banii pe mancare stricata si sa intri si in spital. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a controlat  peste 1000 de comercianti care au scos la vanzare carne de miel si de pui, oua, produse de patiserie si ciocolata, vin si vopseluri pentru oua. Rezultatul? Aproximativ 75% dintre vanzatori au fost amendati, iar multe produse au fost retrase de la vanzare. Mimi iti spune ce alimente  alterate sau cu termenul de valabilitate expirat au fost descoperite la raft. Ascult-o pe Mimi!

 

Ca in fiecare an, inainte de perioada sarbatorilor, inspectorii ANPC au organizat controale in piete, macelarii si supermarketuri. Ce au gasit anul acesta? Carne stricata, mezeluri expirate si pline de mucegai, produse care cantaresc mai putin decat „spune” eticheta si care nu aveau acte de provenienta sau stampila sanitar veterinara.

Carnea de miel alterata

 

Inspectorii ANPC au descoperit carne de miel fara documentele de provenienta, neputandu-se stabili incadrarea in data durabilitatii minimale. Produsul prezenta calitate neconforma – miros necaracteristic, amoniacal, culoare nespecifica.

 

 

Carne de pui cu miros putred

 

In urma controalelor au fost retrase de la vanzare sferturi posterioare pui cu piele congelate, de provenienta UE, reambalate, care prezentau arsuri de congelare in proportie de 100%. De asemenea, au fost descoperite in galantare pulpe de pui cu arsuri de congelare in proportie de 80% si care prezentau miros putred.

 

 

Kaizer mucegait

In cadrul Pietei Agroalimentare 1 Decembrie din Bucuresti se comercializa Kaizer fiert si afumat cu colonii de mucegai alb dezvoltate la suprafata si neetichetat. Mai mult, salamul „Carniprod” prezenta modificari de culoare si miros.

Vin cu depuneri, impropriu consumului

Inspectorii ANPC au retras de la vanzare vinul alb de masa CETERA, care prezenta depuneri. Acestia au constatat ca produsul  este impropriu consumului uman.

 

Ambalaje deteriorate

Pe rafturle magazinelor si in galantare au fost gasite poduse din carne ambulate in caserole deteriorate sau chiar rupte.

 

Neincadrare in cantitatea neta declarata

Salamul German avea inscrisa pe eticheta o cantitate neta pe fiecare baton

(1,112kg – 1,060kg – 1,078kg – 1,134kg ) iar in urma cantaririi s-au obtinut valori mai mici, diferenta dintre cantitatea declarata si cea reala fiind cuprinsa intre 179-190 grame.

Salamul Banatean avea inscrisa pe eticheta o cantitate neta pe fiecare baton

(1,084kg – 1,078kg – 1,164kg1,170kg ) si in urma cantaririi s-au obtinut valori mai mici, diferenta dintre cantitatea neta declarata si cea reala fiind cuprinsa intre 68-120 grame.

 

PRODUSE EXPIRATE

Au fost descoperite produse din carne de porc, carne de miel, carnati, salamuri si alte mezeluri, oua si vopseluri pentru oua expirate, data limita de consum fiind depasita si cu 12 pana la 2 ani!  Iata care sunt produsele:

 Preparate din carne cu data durabilitatii minimale depasita:

-         Carne de porc si carne tocata ce prezentau data limita de consum depasita cu 1-12 zile.

-         produse din carne ce prezentau data limita de consum depasita cu 1-10 zile.

-         salam de vara expirat de 2 zile.

-         carnati Trandafir si kaizer feliat preambalat, expirate de 4 zile.

-         salamuri expirate de 3 zile.

-         gusa afumata si carnati polonezi expirate de 5 zile.

-         salam cu sunca taranesc si gusa afumata expirate de 10 zile.

 

Oua cu data durabilitatii minimale depasita

Oua cu data durabilitatii minimale depasita intre 1 si 10 zile.

 

Vopsea de oua cu data durabilitatii minimale depasita:

-         vopsea oua „Carmin” cu data expirarii 22.02.2012.

-         vopsea expirata de 2 ani .

-         vopseaua de oua lichida marca „Crasanca” provenita din Ucraina, ambalata in pliculete de 25g/buc, cu data durabilitatii minimale depasita din 12.01.2011.

 

Produse de patiserie cu data durabilitatii minimale depasita:

-         produse de patiserie ( cornulete, fursecuri ) expirate de 2-3 zile.

-         cornuri umplute, cu data durabilitatii minimale depasita cu 19 zile.

-         rulada cu diferite umpluturi in afara datei limita de consum (exp de 14 zile).

-         minirulada cu crema cu expirata din data de 19.02.2012 si croissant cu ciocolata cu mentiunea „a se consuma inainte de martie 2012”.

-         piscoturi cu data durabilitatii minimale depasita din 27.07.2011.

-         cozonaci secuiesti in afara datei durabilitatii minimale.

-         biscuiti cu crema expirati de 50 zile.

-         faina alba Dobrogea cu data durabilitatii minimale depasita.

 

Ciocolata si produse din cacao cu data durabilitatii minimale depasita:

Ciocolata si produse din ciocolata (tableta Novatini, ciocolata Gold, menaj, bomboane de ciocolata cu lapte si interior pufos – desert Milka, bomboane Toffifee, ciocolata Appeal) cu data durabilitatii minimale depasita cu perioade cuprinse intre 3 zile si 5 luni.

 

Iata ce informatii trebuie sa contina eticheta oualor:

 categoria de calitate- A;

 

categoria de greutate:

XL – foarte mare: greutate mai mare sau egala cu 73 g;

L – mare: greutate mai mare sau egala cu 63 g si mai mica de 73 g;

M – mediu: greutate mai mare sau egala cu 53 g si mai mica de 63 g;

S – mic: greutate mai mica de 53 g.

Metoda de crestere a gainilor:

0 – oua de gaini crescute in are liber cu hrana biologica;

1 – oua de gaini crescute in aer liber;

2 – oua de gaini crescute in hale la sol;

3 – oua de gaini crescute in baterii;

O explicatie a semnificatiei codului producatorului

Data de valabilitate minima.

Postari asemanatoare:

  1. Le mananci zilnic: 6 alimente periculoase pentru sanatate! De multe ori, cand ni se face foame, mancam la repezeala cam orice ne pica in mana: pateuri, covrigi, chipsuri, popcorn, supe instant sau alimente...
  2. 6 reţete pentru masa de Paşte Se apropie Pastele, iar tu ar trebui sa te gandesti la meniul pe care il vei servi de sarbatori. Bors de miel, friptura, drob, cozonaci..ai...
  3. Uite cum decoram masa festiva de Paste Designerii de interior stiu cat de importante sunt ornamentele pentru a crea atmosfera de sarbatoare. Homeycomb iti ofera in aceasta primavara cele mai dragute articole...
  4. Cum ne pregatim pentru vacanta de Paste? Dacă te-ai hotărât să-ţi petreci sarbatorile de Paste în afara oraşului sau in strainatate, trebuie să ştii cum să te pregăteşti pentru călătoria cu maşina,...
  5. Si tu poti sa ajuti! Uite cum donezi alimente persoanelor izolate in nameti Crucea Rosie vine in ajutorul persoanelor blocate in nameti, izolate si fara posibilitati de aprovizionare. Este vorba despre locuitorii din judetele Vrancea, Buzau, Ialomita, Galati, Giurgiu,...

0 Comments


Be the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>