Îți dăm 7 rețete ca să păstrezi cireșele până la iarnă

Îți dăm 7 rețete ca să păstrezi cireșele până la iarnă

0 363
cirese main

Ne aflăm în plin sezon al cireșelor, iar dacă vrei să te bucuri pe tot parcursul anului de aroma și gustul lor delicios, va trebui să înveți să le conservi. Pe lângă gemuri și dulcețuri, mai poți prepara cireșe confiate și deshidratate, oțet de cireșe, cireșe în sirop, cireșe murate și multe alte bunătăți. Iată câteva rețete simple și rapide!

cirese congelateCireșe congelate

Este cea mai simplă rețetă și cea mai la îndemână. Cireșele pot fi congelate și folosite apoi pe tot parcursul anului ca ingredinete în prăjituri, pentru decorarea anumitor băuturi fine sau în smoothie-uri. Evident, pot fi consumate și ca atare. După ce le-ai adus acasă, trebuie să le speli bine, să le îndepărtezi codițele, să le scoți sâmburii și să le ambalezi în pungi de plastic care se închid ermetic. Apoi, nu trebuie decât să depozitezi pungile în congelator, la -18 grade Celius.

cirese siropCireșe în sirop

Alege fructe coapte, de culoare roșu aprins, care sunt ferme la atingere, nu sunt pătate sau lovite. Cireșele se spală bine, se îndepărtează codițele și sâmburii. Apoi, se pun într-un borcan curat și dezinfectat și se adaugă sirop, cât să le acopere. Siropul se prepară din apă cu zahăr. Borcanele se închid ermetic și se depozitează în frigider, la temperaturi de 4 grade Celsius.

cirese dezhidratateCireșe deshidratate

Cireșele deshidratate se pot folosi ca ingrediente în prăjituri, dar și numeroase salate. Pentru asta însă va trebui să cumperi un uscător de fructe. Sau, mai simplu, le poți usca chiar în cuptor. Înainte de a te apuca de treabă, cumpără cireșe coapte, proaspete, care nu sunt nici foarte moi, dar nici foarte tari și sunt de dimensiuni puțin mai mari. Spală-le bine sub jet de apă rece, îndepărtează-le codițele și sâmburii și așază-le, răsfirate, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Setează cuptorul la o temperatură scăzută de 40-50 de grade Celsius și lasă fructele să se usuce timp de câteva ore. Din când în când se întorc pe o parte și pe alta.

Cireșele se păstrează cel mai bine în frigider, la temperaturi scăzute de patru grade Celsius. Dacă le uiți la temperatura camerei, îți vor pierde rapid proprietățile

dulceata cireseGemuri sau dulcețuri din cireșe

Evident, dacă vrei să te bucuri de aroma inconfundabilă și gustul delicios al cireșelor și pe timp de iarnă, câteva borcane cu gem sau dulceață sunt mai mult decât binevenite în cămara ta. Rețeta este foarte simplu de preparat. Nu ai nevoie decât de un kilogram de cireșe fără sâmburi, un kilogram de zahăr și zeama de la o lămâie. Cireșele se pun într-o oală, iar apoi se adaugă zahărul. Se amestecă ușor, iar apoi oala se pune pe aragazul aprins la foc mic, deasupra unei table din fontă groasă de câțiva centimetri. În curând zahărul se va topi și va face spumă. Aceasta se ia de câteva ori, apoi se adaugă zeama de lămâie și se amestecă bine compoziția. Dulceața se fierbe în continuare până când se leagă bine. Poți verifica dacă este gata picurând câteva picături într-un pahar cu apă rece. Dacă dulceața nu se dizolvă, ci rămâne sub forma picăturilor, înseamnă că este gata. Apoi, se pune fierbine în borcane curate, uscate și sterilizate la cuptor, pe care le închizi ermetic.

cirese murateCireșe murate

Cireșele murate, fie că sunt dulci sau acrișoare, merg de minune lângă o bucată de brânză. Dacă nu ai deja o rețetă proprie, iată mai jos cum te poți bucura de acest deliciu pe tot parcursul sezonului rece!

Ingrediente: ¾ cană de oțet alb distilat, ¼ cană zahăr, 2 lingurițe de boabe negre de piper, o linguriță de semințe de coriandru, jumătate de linguriță de fulgi de ardei iute, 500 de grame de cireșe, o rădăcină mare de rozmarin.

Mod de preparare: Pune la fiert oțetul, zahărul, piperul, coriandrul, fulgii de ardei și ¾ cană de apă într-o oală din oțel inoxidabil. Amestecă, iar după ce se dizolvă zahărul, dă focul mediu. Lasă să mai fiarbă încă 5 minute. Strecoară compoziția folosind o sită cu ochiuri fine, iar în lichidul rămas adaugă cireșele și rădăcina de rozmarin. Pune din nou pe foc și fierbe încă 5 minute. Închide aragazul și transferă cireșele și rozmarinul într-un borcan. La sfârșit, adaugă în borcan lichidul în așa fel încât să acopere fructele. Închide ermetic bocanul și lasă totul la răcit.

cirese confiateCireșe confiate

Ingrediente: 500 grame cireșe dulci sau vișine, o cană jumătate cu apă, 200 de grame de zahăr, o linguriță de zeamă de lămâie.

Mod de preparare: Spală bine fructele și înlătură codițele și sâmburii. Pune cireșele sau vișinele într-o oală cu un volum de patru litri, adaugă apa, zahărul și zeama de lămâie și pune totul la fiert. După cinci minute, dă focul mic și lasă în continuare la fiert pentru 25 de minute, amestecând din când în când pentru ca cireșele să nu se lipească. În momentul în care siropul devine gros, sticlos și de culoarea rubinului, închide aragazul și lasă compoziția să se răcească. După ce s-au răcit, cireșele se scot una câte una și se țin într-un borcan la frigider sau se congelează.

otet de cireseOțet de cireșe

Orice tip de oțet poate fi aromat cu cireșe, iar rețeta este foarte simplă și la îndemâna tuturor. Nu ai nevoie decât de două căni cu cireșe cu tot cu sâmburi și codițe și de o sticlă de oțet balsamic. Ce trebuie să faci? Pune fructele într-un bol, strivește-le cu o furculiță, iar apoi adaugă oțetul. Ca și cantitate, acesta ar trebui să acopere cireșele cu unul, doi centimetri. Acoperă bolul cu o farfurie sau cu un capac pentru a ține insectele la diatanță și lasă-l undeva în bucătărie, într-un colț retras. Gustă câte puțin în fiecare zi pentru a vedea dacă oțetul a prins aroma dorită. Oricum, acest lucru se va întâmpla în 7-10 zile. După ce ai ajuns al gustul perfect și aroma dorită, strecoară oțetul și toarnă-l apoi într-un borcan sau într-o sticlă curată. Cireșele se aruncă.

COMENTARII

Lasă un răspuns