Pizza – istoria celui mai renumit preparat culinar din lume

Pizza – istoria celui mai renumit preparat culinar din lume

0 1631

Adevărata istorie a pizzei începe în Italia sau Grecia. Sau poate în Egipt. În funcţie de cum definim pizza, există argumente foarte bune pentru fiecare din aceste variante. Iată mai jos o scurtă istorie a celui mai renumit preparat culinat din lume.

Începând cu definiţia primitivă şi totuşi atât de ştiinţifică care o descrie ca pe „un tip de pâine plată cu ingrediente pe ea”, ştim că pizza datează din primul secol î.e.n. În acele vremuri, babilonienii, israeliţii, egiptenii, armenii, grecii, romanii şi alte culturi antice mâncau pâine plată, nedospită şi coaptă în cuptoare de pământ.

Chiar şi cu aproximativ 500 de ani î.e.n., soldaţii persani coceau pe scuturile lor un aluat subţire şi întins pe care îl acopereau cu brânză. Numeroase popoare au propriile lor versiuni ale pizzei cu începuturi cât se poate de distincte şi interesante. Acest lucru este dovada vie a faptului că succesul său era inevitabil.

Pentru a înţelege mai bine diferenţele, iată un mic rezumat al începuturilor sale în funcţie de ţară.

Egiptenii făceau o pâine plată simplă, indienii coceau naan în cuptoare Tandoori feirbinţi, dar nici una dintre aceste versiuni nu avea topping-uri.  Persanii presărau doar brânză, însă găteau aluatul într-un mod atât de neobişnuit şi primitiv încât ne vine greu să o considerăm pizza. Variantele mai asemănătoare cu ceea ce cunoaştem noi în ziua de azi sunt cele ale grecilor şi italienilor. Grecii antici aveau o pâine plată numită plakountos pe care adăugau numeroase topping-uri, iar în Napoli (care a fost fondată de greci) se află sufletul pizzei moderne. Desigur, în lumea antică, Napoli făcea parte din Roma şi folosea cuptoarele romane pentru coacere.

pizza 1

Apoi, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Ira Nevin, staţionat în Napoli, a fost printre primii americani care au descoperit acest preparat delicios. Întors acasă, la New York, era hotărât să le prezinte prietenilor şi familiei pizza şi să-i convingă de cât de delicioasă poate fi. Însă, Nevin dispunea şi de o „armă” secretă: familia sa avea o afacere cu cuptoare. Aşa se face că Ira Nevin a inventat primul cuptor de pizza ceramic pe gaz. Mai curat şi mai eficient decât modelele pe cărbuni, i-a convins pe cei care căutau o idee de afacere că o pizzerie este cel mai profitabil business al momentului. Şi uite aşa, pizza s-a extins mai rapid decât se topeşte mozzarella.

La momentul de faţă, pizza este unul dintre cele mai adorate feluri de mâncare, iar numărul restaurantelor din fiecare oraş important al lumii este impresionant. Bucureştiul este o dovadă vie a acestui fapt. De la an la an, numărul de restaurante creşte simţitor, lucru care ar trebui să ne bucure nespus. Avem la dispoziţie o gamă mai diversificată şi oferte promoţionale tot mai tentante. Pizzeriile care prepară cele mai apetisante feluri de pizza din Capitală se regăsesc acum online sau pot fi accesate de pe o aplicaţie mobilă. Pizzicato.ro este unul intre primele restaurante care a abordat consumatorii cu o aplicaţie destinată utilizatorilor de telefoane inteligente prin care poţi comanda pizza la domiciliu. Iată o consecinţă inevitabilă a gustului delicios care a reuşit să cucerească o lume întreagă.

pizza

Dacă ar fi să împărţim pizza în trei felii de istorie, atunci acestea ar fi catalogate aşa: greacă, italiană şi americană. Pizza antică le aparţine grecilor care au avut inspiraţia de a adăuga topping-uri gustoase peste banala pâine plată. Pizza clasică le revine italienilor, care au descoperit cât de delicioasă poate fi atunci când este coaptă într-un cuptor cu lemne. Şi pizza modernă este cea americană, din moment ce aceştia au avut tenacitatea de a o adapta tehnicilor contemporane de gătire. De asemenea, americanii sunt cei mai mari mâncători de pizza de pe glob, adorând să inventeze cele mai neobişnuite sortimente de pizza – de la pizza cu chiftele la pizza cu îngheţată.

 

COMENTARII

Lasă un răspuns