Pregateste masina pentru Inspectia Tehnica Periodica

Pregateste masina pentru Inspectia Tehnica Periodica

2 138

Mimi trebuie sa-si pregateasca masina pentru inspectia tehnica periodica. Cu alte cuvinte, pentru I.T.P. Pentru ca se apropie termenul, Mimi s-a interesat despre actele pe care trebuie sa le prezinte, despre toate verificarile care vor fi facute masinii si, in caz de Doamne fereste, despre ce trebuie sa faca daca va respinsa la test. Acum iti spune si tie totul despre I.T.P. Ascult-o pe Mimi!

 

Ce acte trebuie sa prezentam?

–         Certificat de înmatriculare;

–         Asigurare R.C.A. valabilă;

–         Cartea de identitate a autovehicului;

–         Cartea de identitate a persoanei care prezintă autovehiculul la inspecţie.

Maşina poate fi dusă la inspecţie de către orice persoană, nu este nevoie de prezenţa proprietarului, cu condiţia să aibă asupra sa toate documentele necesare.

Ce verificari se fac?

Maşina trebuie dusă la un service autorizat RAR pentru efectuarea inspecţiei tehnice periodice. Autoturismul trebuie să fie curat, în special caroseria, şasiul ansamblurile şi subansamblurile ce urmează să fie controlate. De asemenea, anvelopele trebuie să fie umflate conform indicaţiilor producătorului. Iată la verificări este supusă maşina:

–         Identificarea autovehicului (verificare serii caroserie şi motor);

–         Verificarea aspectului general (urme de accidente, echipamente etc);

–         Verificarea stării tehnice a autoturismului;

–         Verificarea noxelor, a emisiilor poluante;

–         Verificarea sistemului de frânare;

–         Test jocuri.

Ai fost respins la ITP. Ce-i de făcut?

Dacă maşina a fost respinsă la inspecţie, nu ai voie să circuli cu ea. Mai întâi, trebuie remediate defecţiunile constatate, iar apoi trebuie să te prezinţi pentru o reexaminare. Dacă te prezinţi la aceeşi staţie ITP în decurs de 30 de zile, reverificarea maşinii se va face la tarife mai mici. Autovehiculul nu are drept de circulaţie după expirarea ITP-ului precedent. De aceea, este indicat să te prezinţi pentru noua inspecţie cu câteva zile înainte de expirarea ITP-ului precedent.

Ai ITP-ul expirat? Plăteşti amendă şi rămâi fără talon

În cazul în care circuli având inspecţia tehnică periodică expirată şi eşti oprit de poliţia rutieră, vei plăti amendă şi ţi se va reţine certificatul de înmatriculare. Iată ce prevede Codul Rutier: „Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al cărui termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat se pedepseşte cu amendă între 315 şi 700 lei”. Mai mult, poliţia îţi reţine talonul, caz în care ITP-ul nu poate fi efectuat decât în unităţile proprii RAR.

ITP-ul se efectuează în ţara în care a fost înmatriculată maşina

În cazul în care eşti proprietarul unui autoturism înmatriculat în altă ţară UE, vei fi obligat să faci inspecţia tehnică periodică în ţara respectivă. Registrul Auto Român nu are bază de date comună cu restul ţărilor UE. În România nu se pot verifica astfel de autovehicule. De asemenea, un autoturism înmatriculat la noi  nu va putea fi verificat tehnic îl altă ţară. În cazul în care doreşti să efectuezi ITP-ul, trebuie să ştii că poţi duce maşina la verificări în oricare staţie autorizata R.A.R. indiferent de judeţul de înmatriculare. Cu alte cuvinte, dacă maşina este înmatriculată în Bucureşti, poţi efectua ITP-ul la Iaşi.

 

2 COMENTARII

  1. Ar fi bine daca exista un carnet in care tii evidenta schimburilor de consumabile ale autoturismului (schimburi de curele de distributie – la 40 000km, discuri de franare – la 60 000km etc).
    In acest fel eviti “surprizele” si poti face o pregatire a masinii dpdv financiar.

Lasă un răspuns