Rețetă tradițională din Ardeal: „Pături”

Rețetă tradițională din Ardeal: „Pături”

0 1695

Un sendviș inedit din straturi de mămăligă, brânză și rondele de cârnați de casă. Nu-i așa că-ți lasă gura apă? Dacă vrei să prepari un produs tradițional din Ardeal, poți încerca rețeta „Pături”. E simplă, gustoasă, ușor de preparat și, cel mai important, este una dintre mâncărurile pe care le pregăteau bunicii noștri. Mimi îți spune ce ai de făcut! Ascult-o pe Mimi!

 

 

Ingrediente:

Făină de mălai Gold Maya; Cârnați de casă; Brânză de oaie frământată cu sare; Untură pentru prăjit; Lapte acru (iaurt) de oaie pentru servire

 

 

Mod de perparare:

Se face o mămăligă tare din făină de mălai Gold Maya. Se prejesc cârnații de casă în untură de porc. Se frământă brânză sau se dă prin răzătoare. Peste un strat de mămăligă se presară brănza, iar apoi se pun feliuțe de cărnați prăjiți. Apoi, se acoperă cu un alt strat de mămăligă, brânză și cârnați, în funcție de câte „pături” va avea produsul final.

Mod de servire:

Se servește cu iaurt de oaie sau de vacă acrișor.

Secretul bucătarului:

Pentru un plus de savoare, „Păturile” se pregătesc într-un vas de yena sau într-un castron care se pune câteva minute la cuptor pentru ca brânza să se topească. Suplimentar, pe fiecare strat se pot adăuga cartofi prăjiți și se toarnă cu lingura untură.

Despre programul „Descoperă tadițiile culinare românești”

Rețeta face parte din a doua ediție a programului de educație culinară „Descoperă tradițiile culinare românești!”, derulat de agenția de relații publice Russenart Communications în parteneriat cu brandul Gold Maya și Kotanyi România.

Rețeta tradițională „Pături” a fost primită de la pensiunea Valea Mariilor, comuna Sant, sat Valea Mare, județul Bistrița-Năsăud și a fost preparată de dan Silviu-Boerescu (Bucătărescu) în cadrul campaniei „Descoperă tradițiile culinare românești!”. Fotografiile sunt realizate de Point Studio.

Despre parteneri

Din ianuarie 2014, derularea activităților din cadrul Caravanei “Descoperă tradiţiile culinare româneşti!” se realizează cu sprijinul brandului de morărit Gold Maya și al brandului de condimente Kotanyi Romania.

Prezent pe piața din România din anul 2000, brandul Gold Maya înglobează toate calitățile și valorile unui brand de morărit premium sub o etichetă tradițională. Folosind cereale atent selecționate și procesate la cele mai înalte standarde de calitate, Gold Maya oferă făină de mălai grișat precum și făină de grâu BL 00, BL 55 și BL 65.  Cu făina Gold Maya se pot pregăti retete tradiționale, produse de panificație, patiserie etc.

Înființată în 1881, compania Kotanyi oferă peste 4.500 de produse din mai mult de 20 de țări diferite.  Din 1981, compania este condusă de Erwin Kotanyi. Întotdeauna preocupat de cea mai buna calitate a produselor, Kotányi își testează regulat produsele: în Mai 2003 Kotányi implementeaza sistemul de certificare a calității ISO, o înaltă apreciere pe piața produselor alimentare.

COMENTARII

Lasă un răspuns