Te învățăm să faci cei mai buni cozonaci! 18 sfaturi și trucuri...

Te învățăm să faci cei mai buni cozonaci! 18 sfaturi și trucuri utile

0 80
cozonac 3

Decembrie este poate cea mai iubită și așteptată lună a anului, când în casă miroase a crengi de brad, a măr și scorțișoară, când așteptăm cu sufletul la gură sosirea Moșului, cu desaja plină de cadouri. Dacă în acest an te-ai hotărât să renunți la cozonacii din magazin și vrei să-i pregătești chiar tu, iată câteva trucuri și sfaturi pe care ar trebui să le știe orice gospodină.

Pentru un cozonac pufos și fraged pune în aluat două, trei linguri de untură.

În bucătărie trebuie să avem în jur de 21, 22 de grade Celsius, iar temperatura trebuie să fie una constantă. Nu deschide ușa sau geamurile!

Cozonacii trebuie copți la foc mic.

Freacă ouăle cu puțină sare înainte de a le adăuga în aluat. Sarea va spori culoarea gălbenușului, iar cozonacii vor fi mai aurii.

Folosește numai ouă de găină, nu de rață și nici de gâscă.

cozonac 1

Pentru un cozonac galben, folosește ouă de țară sau puțin șofran dizolvat în lapte.

Cozonacul se arde la suprafață? Nu te speria! Pune peste tava în care îl coci o foaie de copt.

Ingredientele trebuie să aibă aceeaşi temperatură! Scoate ouăle cu o zi înainte din frigider pentru a le permite să ajungă la temperatura camerei. Făina trebuie să fie uscată şi tot la temperatura camerei. .

Toate ingredientele lichide trebuie să fie călduţe – nu foarte fierbinţi, nu foarte reci.

Laptele în care amesteci drojdia trebuie să fie călduț, nu fierbinte! Drojdia opărită își pierde din proprietăți.

Când amestecaţi drojdia, apa şi făina nu adăugaţi sare!

cozonac 1

Vasul în care frământaţi aluatul trebuie să fie călduţ. Pentru asta, îl puteţi clăti cu apă fierbinte şi apoi şterge foarte bine.

Zahărul se va încorpora mai uşor dacă este topit în lapte.

Aluatul trebuie frământat foarte bine, până se dezlipeşte uşor de pe mână.

Nu deschideţi cuptorul 20 de minute după ce puneţi aluatul la copt.

Pentru a nu se arde, folosiţi hârtie de copt în tăvi şi puneţi un vas cu apă în cuptor.

Pentru a nu se usca, la jumătatea timpului necesar coacerii puneţi deasupra tăvii o hârtie de copt unsă cu ulei.

Nuca folosită la cozonac este mai gustoasă dacă o prăjiţi un pic într-o tigaie, după care o opăriţi cu lapte fierbinte pentru a nu fi amara.

COMENTARII

Lasă un răspuns