Uite cum alegi carnea de miel

Uite cum alegi carnea de miel

0 918
carne de miel sursa - evenimentul zilei
cumparaturi de paste carne de miel

Se apropie Paştele, iar în magazine, pe lângă produsele alimentare tradiţionale, vom găsi, în curând,  şi carne de miel. Dar ştii cum s-o alegi cât mai proaspătătă? Directorul Institutului de Cercetări Alimentare Gheorghe Mencinicopschi ne spune tot ce trebuie să ştim pentru a găti preparate cât mai sănătoase. Mimi îți spune la ce să fii atent! ascult-o pe Mimi!

 

 

Cumpără din magazine autorizate!

În fiecare an, carnea de miel se vinde atât în galantarele magazinelor autorizate sanitar veterinar, cât şi pe trotuarele din piaţă, de pe marginea drumului sau din obor. „Cumpăraţi numai din spaţiile special amenajate şi avizate sanitar!”, ne sfătuieşte Gheorghe Mencinicopschi. De asemenea, trebuie să verificăm atent ca produsul să aibă ştampila sanitar veterinară care atestă faptul că anumalul sacrificat a fost sănătos. Dacă, nu riscăm să cumpărăm carne infestată cu diferite parazitoze şi să ne îmbolnăvim.

Cum alegem carnea proaspătă?

Carnea proaspătă are o culoare rozalie şi trebuie să fie elastică. Produsul nu trebuie să miroasă şi nici să prezinte la suprafaţă mucilagii. Carnea de miel sau de oaie care este veche îşi pierde din elasticitate, are o culoare cărămizie cadaverică, la atingere este lipicioasă şi miroase. „În cazul în care dorim să cumpărăm şi organe pentru a prepara drob, vânzătorul trebuie să ni le vândă direct din carcasa mielului, pentru a şti cu siguranţă că nu sunt ficat, rinichi, inimă sau plămâni de câine. Şi acestea trebuie cumpărate tot din magazine autorizate sanitar veterinar”, ne-a mai spus Gheorghe Mencinicopschi. Organele de miel se alterează mai repede decât carnea, deci ne va fi destul de uşor să ne dăm seama, după miros, dacă sunt proaspete sau nu.

Alege miei de peste 12 kilograme

Când mergem la magazin să cumpărăm miel trebuie să fim foarte atenţi la greutatea acestuia. Ideal ar fi să alegem miei care cântăresc 12-14 kilograme. Cei mai mici, mai ales cei sub 10 kilograme, au carnea foarte indigestă, conţin colagen şi oxipurine care dăunează mai ales persoanelor care suferă de gută.

Cum deosebim carnea de miel de cea de câine?

Pentru a nu exista nici o îndoială, când cumpărăm miel trebuie să îl luăm cu tot cu cap şi copite. Astfel vom observa dacă nu cumva are gheare şi colţi. În cazul mielul nu are aceste „elemente de identifcare” este recomandat să te gândeşti de două ori înainte de a cumpăra. Au existat cazuri în care vânzătorii au scos pe tarabe carne de câine. Cele mai sigure sunt magazinele avizate sanitar veterinar precum măcelariile, supermarketurile şi hypermarketurile.

Ai dubii? Veridică produsul la direcţiile sanitar veterinare

Dacă ai cumpărat carne care ţi se pare că nu este proaspătă sau, mai mult, crezi că nu este de miel, te poţi duce cu produsul la circumscripţiile sanitar veterinare din oraşul în care locuieşti pentru verificare. De asemenea, poţi reclama la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.

 

Cum gătim sănătos friptura de miel?

În cartea „Revoluţie în bucătărie. Reînvaţă să găteşti sănătos” Gheorghe Mencinicopschi ne învaţă cum să preparăm corect friptura de miel.  

„Pentru a aroma friptura folosiţi vin fără sulfiţi (de casă) sare marină sau de mină nerafinată, usturoiul de grădină, uleiul de măsline sau de palmier nehidrogenat. Cumpăraţi miel de peste 10-12 kg (8-10 săptămâni) deoarece mielul mai mic este indigest, cu un conţinut mai mare de colagen şi oxipurine. Mielul este o sursă bună de zinc necesar sistemului imunitar în lupta contra infecţiilor, de fier şi potasiu de vitamine B, E şi D. Friptura se serveşte cu garnitură din legume la grill, sotate, fierte şi nu cu amidonoase (cartofi, pâine, orez)”.

COMENTARII

Lasă un răspuns