10 chimicale periculoase din produsele cosmetice şi cele de igienă personală

10 chimicale periculoase din produsele cosmetice şi cele de igienă personală

Produse cosmetice, de igienă şi de înfrumuseţare folosim zilnic. Însă, acestea conţin anumite ingrediente – chimicale – care sunt foarte dăunătoare. Parfumul, lacul de unghii, şamponul, pasta de dinţi sau fardurile sunt duşmani tăcuţi care îţi pot afecta grav sănătatea. Când cumperi astfel de produse, fii atentă la eticheta lor şi evită următoarele ingrediente:

1. Triclosan

Acest elemet poate fi găsit în pastă de dinţi, deodorante şi săpunuri antibacteriene. Triclosanul distruge bacteriile însă, în acelaşi timp, le ajută pe altele să devină rezistente la tratamentele cu antibiotice. De asemenea, este un element care poate produce iritaţii ale pielii şi influenţează funcţionarea la parametri normali a glandei tiroide şi a hormonilor de reproducere.

2. Formaldehyde

Formaldehydele sunt alte elemente chimice care se regăsesc în cosmetice. Le întâlnim printre ingredientele din lacul de unghii, şampoane, balsam de păr şi geluri sau loţiuni de duş. Acestea sunt introduse în produs pentru a împiedica dezvoltarea bacteriilor însă efectele lor sunt nocive pentru organism: acestea pot provoca anumite tipuri de cancer precum cel nazal sau faringian.

3. Propylene glycol

Acest compus poate provoca dermatite. Propilene glycol se regăseşte în farduri, şampoane, balsamuri de păr şi spray-uri pentru păr.

4. Parfumuri

Parfumul pare a fi un ingredient natural şi ai crede că este extras din petalele florilor. În realitate, vorbim despre o mulţime de chimicale care au efecte nocive. Este adevărat că unele nu prezintă nici un pericol însă altele se fac vinovate de apariţia alergiilor sau dereglărilor endocrine.

5. Sodiu Laureth Sulfate şi Sodiu Lauryl Sulfate

Se regăsesc în şampoane şi geluri de duş, iar pe etichetă apar sub formula SLS sau SLES. Sodiu Laureth Sulfate şi Sodiu Lauryl Sulfate sunt substanţe iritante care ajută la absorbţia rapidă a altor chimicale în piele.

femeie machiaj

6. Ftalaţi

Ftalaţii sunt un grup de chimicale utilizate ca ingrediente în sute de produse cosmetice: lac de unghii, parfumuri, loţiuni şi spray-uri pentru păr. Sunt folosiţi pentru proprietatea lor de a creşte flexibilitatea şi elasticitatea materialelor plastice. Evident, sunt foarte dăunători sănătăţii crescând riscul apariţiei cancerului de sân şi ducând la dezechilibre hormonale.

7. Toluen

Toluenul este un element chimic care se regăseşte în lacul de unghii, vopsea de păr şi decolorant pentru păr. Este un solvent capabil să dizolve vopselurile, irită foarte tare pielea, produce greaţă, stări de vomă şi alte probleme de sănătate.

8. Diethanolamine şi Triethanolamine

Sunt recunoscute sub itiţialele DEA şi TEA şi sunt emulgatori şi agenţi de spumare. Sunt elemente foarte periculoase pentru că, în combinaţie cu nitriţii din alte produse cosmetice, devin cancerigene.

9. Oxybenzon

Se regăseşte cel mai des în spray-urile şi loţiunile pentru protecţie solară. Oxybenzonul poate duce la dezechilibre hormonale grave, nu este recomandat nimănui şi în nici un caz copiilor.

10. Parabeni

Parabenii sunt folosiţi în produsele cosmetice pentru a împiedica formarea şi dezvoltarea bacteriilor. Aceste chimicale sunt foarte repede absorbite de piele şi cresc riscul apariţiei cancerului de sân. Urme de parabni au fost descoperite în biopsiile efectuate pacienţilor care sufereau de cancer la sân.

COMENTARII

Lasă un răspuns