13 mituri despre coronavirus. Ce zvonuri să nu mai crezi

13 mituri despre coronavirus. Ce zvonuri să nu mai crezi

medic care tine mainile intinse si are palmele in prim-plan
Cele mai multe dintre victimele coronavirusului sunt persoane în vârstă și care suferă de afecțiuni grave

13 mituri despre coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății a publicat pe siteul instituției o serie de sfaturi, recomandări, dar și mituri în care nu ar trebui, sub nici o formă, să mai crezi. Până una, alta, Covid-19 face ravagii în Italia, a ajuns în multe țări din Europa, iar în România avem deja 8 cazuri de îmbolnăvire confirmate.

Noul coronavirus din China, care a ajuns și la noi în țară, stârnește panică și isterie, iar asta cu atât mai mult cu cât în Europa numărul deceselor, dar și al îmbolnăvirilor crește alarmant de la o zi la alta.

Covid-19 a ajuns din China în Italia, iar de aici s-a răspândit în Germania, Franța, Austria, Elveția, Croația, Spania, Grecia. La noi în țară, primul caz de îmbolnăvire s-a înregistrat în județul Gorj. Este vorba despre un tânăr de 25 de ani care a intrat în contact direct cu o persoană infectată: un cetățean italian, de 71 de ani, care a vizitat recent Romania și care, între timp s-a vindecat. Din fericire, starea românului s-a îmbunătățit considerabil, iar acum este vindecat.  

Persoane pe strada in aglomeratie intr-o tara asiatica si care sunt amenintate de coronavirus
Coronavirusul a apărut pentru prima oară în China, la sfârșitul anului trecut. Acum, face ravagii în Italia

De frica coronavirusului românii sunt în pragul isteriei. O isterie nefondată, spun și avertizează autoritățile, care recomandă să nu ne alarmăm inutil, deoarece situația este sub control. Cu toate acestea, românii sunt din ce în ce mai panicați: la început, s-au cumpărat toate măștile de protecție din farmacii, motiv pentru care marii distribuitori au explodat peste noapte prețurile. S-a ajuns, astfel, la situația aboslut aberantă când o cutie cu 50 de bucăți să coste și 500 de lei.

fotografie banner cu coronavirus
În România, autoritățile fac apel la calm

Disperarea unora s-a mutat apoi în magazine unde au fost golite rafturile, iar stocurile de alimente păreau epuizate. Mai mult, în unele localități au izbucnit chiar mici revolte. Locuitorii zonelor respective au protestat împotriva măsurilor luate de autorități cu privire la amenajarea spațiilor de carantină unde să fie izolați cei suspecți de boală. În tot acest timp, se organizează conferințe de presă, se trimit comunicate, se iau măsuri la nivel înalt pentru prevenirea răspândirii virusului. Există chiar și patru mari scenarii cu privire la apariția și răspândirea bolii și pentru care autoritățile se pregătesc intens. Astfel, Raed Arafat a adeclarat că cel mai sumbru scenariu presupune existența, la un moment dat, a peste 2.000 cazuri de îmbolnăvire.

Oricum, se pare că spitalele de la noi sunt pregătite să primească din ce în ce mai mulți bolnavi, aeroporturile sunt atent monitorizate și dezinfectate, iar politicienii fac apel la calm. Și, pentru ca imaginea nebuniei generale să fie completă, au apărut în presă foarte multe zvonuri, mituri în care lumea pare a crede orbește. În același timp, pe rețelele de socializare se vehiculează tot felul de scenarii apocaliptice, teorii ale conspirației, tot soiul de fake-news-uri rostogolite în neștire de persoane iresponsabile.

Afis informativ tel verde coronavirus
La TelVerde pot suna toți cetățenii din România care doresc să afle imformații oficiale, sigure și de încredere despre evoluția coronavirusului, care au nevoie de sfaturi și recomandări

Vrei să afli informații oficiale? Sună la TelVerde 0800800358

România pare că se află pe un butoi cu pulbere, căci isteria, panica, frica oamenilor este abia la început. Motiv pentru care autoritățile încearcă zi de zi să vină cu informații care să liniștească populația. Pe siteul Ministerului Sănătății au fost publicate o serie de articole informative cu privire la coronavirus și la măsurile pe care ar trebui să le luăm fiecare în parte pentru prevenirea bolii. Mai mult, a fost dreschisă și o linie telefonică informativă, un TEL VERDE la care oricine poate suna ca să afle informațiile de care are nevoie: 0800800358.

13 mituri despre coronavirus

În același timp, pe siteul Organizației Mondiale a Sănătății a apărut un ghid informativ complet  despre coronavirus, iar specialiștii au enumerat mai multe mituri în care să nu mai credem, informații neadevărate, care nu fac altceva decât să semene panică și să inducă populația în eroare. Iată 13 mituri despre coronavirus în care să nu mai crezi!

Medic care tine in mana niste eprubete intr-un laborator medical
În România, până la data de 7 martie 2020 s-au înregistrat 8 cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19

Uscătoarele de mâini din toaletele publice ucid coronavirusul!

FALS! Coronavirusul nu este anihilat dacă îți usuci mâinile la uscătorul de mâini din toaletele publice. Pentru a te feri de îmbolnăvire, recomandat este să-ți speli mâinile cât mai des cu apă și săpun și să le dezinfectezi cu produse care conțin alcool. După ce te-ai spălat pe mâini, șterge-te cu șervete de hârtie de unică folosință sau usucă mâinile la aparat, dar fără a-l atinge.

Lămpile de sterilizare cu lumină ultravioletă ucid coronavirusul!

FALS! Nu este recomandat ca lămpile cu lumină ultravioletă să fie folosite pentru sterilizarea și dezinfectarea mâinilor deoarece lumina ultravioletă poate cauza iritații puternice ale pielii. Iar metoda oricum nu funcționează! Nu faci decât să te expui unui risc absolut inutil.

Thermo-scannerele din aeroporturi previn răspândirea coronavirusului

FALS! Thermo-scanerele care sunt amplasate în aeroporturi detectează o creștere a temperaturii corpului și indică, astfel, persoanele care au, în acel moment, febră. Cum febra este un simptom obligatoriu în cazul îmbolnăvirii cu coronavirus, persoana respectivă poate fi suspectă că a contactat virusul. Însă, trebuie știut faptul că virusul are o perioadă de incubație între 2 și 21 de zile, timp în care persoana nu are simptome. Deci, thermo-scanerul nu o detectează ca fiind contaminată.

Produsele pe bază de alcool sau clor elimină virusul deja instalat în organism

FALS! Nu există, până la ora actuală, nici un tratament împotriva Covid-19! Nu încerca să folosești sprayuri, loțiuni sau alte produse pentru corp care conțin alcool sau clor pentru că, odată instalat în organism, virusul nu poate fi ucis cu nimic. În schimb, astfel de produse îți pot provoca iritații ale pielii, arsuri, exzeme, îți pot afecta ochii, nasul, gura, gâtul. Atât alcoolul cât și clorul se folosesc pentru dezinfectarea suprafețelor, nu a organismului.

Evită pachetele, produsele, scrisorile care vin din China!

FALS! Produsele care vin din China nu sunt contaminate cu coronavirus, iar persoanele care primesc astfel de pachete nu riscă să contacteze Covid-19. Potrivit studiilor și analizelor efectuate de către specialiști s-a ajuns la concluzia că virusul nu supraviețuiește multă vreme pe obiecte.

Caine de rasa care sta intins sin priveste in sus
Animalele de companie nu transmit coronavirusul. Se pare, însă, că oamenii le pot îmbolnăvi pe ele, sunt de părere anumiți experți

Ferește-te de animalele de companie. Te pot îmbolnăvi!

FALS! Până în prezent, nu există nici o dovadă care să ateste faptul că animalele de companie ar putea fi purtătoare ale coronavirusului și l-ar putea transmite mai departe la om. Totuși, ar fi bine ca de fiecare dată după ce intri în contact cu un animal fie el câine, pisică sau altă specie, să te speli bine pe mâini. Acest lucru te va feri de bacterii precum e.coli, salmonella etc.

Vaccinul împotriva pneumoniei te protejează de coronavirus

FALS! Vaccinurile împotriva pneumoniei precum vaccinul pneumococic nu oferă protecție împotriva Covid-19. Acest virus care provine din China este atât de nou și de diferit de celelalte, încât are nevoie de un vaccin special conceput. Deși vaccinul pneumococic nu oferă protecție împotriva coronavirusului, este mai mult decât recomandat deoarece ne ferește de alte afecțiuni respiratorii.

Spălăturile nazale cu apă salină Previn îmbolnăvirile

FALS! Nu există nici o dovadă a faptului că spălăturile nazale cu apă salină ar împiedica virusul să afecteze organismal și ar proteja oamenii împotriva infecției. Se pare, totuși, că persoanele răcite care își suflă nasul des se refac mai repede. Însă, acest lucru nu previne apariția infecțiilor respiratorii.

Trei capatani de usturoi pe fundal alb
Usturoiul este un antibiotic natural puternic, dar nu vindecă pneumonia virală

Dacă mănânci usturoi, te protejezi de coronavirus

FALS! Usturoiul este, într-adevăr, un antibacterian redutabil, poate chiar unul dintre cele mai puternice antibiotic naturale. Însă, coronavirusul, după cum îi spune și numele, este un virus, nu o bacterie. Prin urmare, pneumonia virală nu se tratează cu antibiotic, fie el natural sau nu.

Dacă ștergi suprafețele cu ulei de susan, elimini coronavirusul

FALS! Uleiul de susan nu ucide coronavirusul. Există însă anumite produse chimice care elimină Covid-19 de pe obiecte și suprafețe: dezinfectanți pe bază de alcool, clor acid peracetic, cloroform etc. Însă trebuie știut faptul că aceste produse chimice pot provoca leziuni serioase dacă sunt aplicate pe piele.

Coronavirusul ucide doar bătrânii sau și tinerii sunt în pericol?

Coronavirusul poate infecta și ucide atât persoane în vârstă, cât și tineri, adolescenți și chiar copii (s-au înregistrat câteva cazuri de decez în rândul copiilor). Însă, cei mai vulnerabili în fața Covid-19 sunt vârstnicii, persoanele afectate de o boală în stadiu terminal, suferinzii de inimă, persoanele diabetice, astmaticii și cei care au boli incurabile.

Tratamentul cu antibiotice ucide virusul

FALS. Antibioticele, oricare ar fi ele, nu ucid virușii, ci doar bacteriile! Noul coronavirus din China este un virus, prin urmare în tratarea bolii nu ar trebui folosite medicamente antibiotic deoarece nu vor avea nici un efect.

Încă nu există un vaccin care să prevină îmbolnăvirile cu coronavirus și nici care să vindece pneumonia virală.

13 mituri despre coronavirus. Există vreun tratament împotriva Covid-19?

NU! Deocamdată nu există nici un tratament (medicamente, vaccinuri) împotriva virusului din China. Cu toate acestea, persoanele bolnave, infectate cu coronavirus, trebuie să primească de urgență îngrijiri medicale care tratează simptomele bolii, nu boala în sine. Sunt în analiză mai multe scheme de tratament, iar oamenii de știință din întreaga lume încearcă să găsească un vaccin care să stopeze epidemia.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns