10 mituri despre depresie în care nu trebuie să mai crezi

10 mituri despre depresie în care nu trebuie să mai crezi

0 2794

Depresia este o afecţiune gravă care, dacă nu este descoperită şi tratată la timp, poate duce chiar la sinucidere. Însă, din păcate, această boală nu este luată foarte în serios de cei din jurul nostru, fiind tratată mai mult ca un moft. Iar asta pentru că oamenii care nu sunt de specialitate o confundă doar cu o stare de tristeţe sau indisponibilitate. Astfel s-au născut tot felul de mituri – în lipsa unor simptome clare, concrete. Jurnaliştii de la www.huffingtonpost.com ne spun 10 mituri în care nu ar trebui să mai crezi.

 

barbat trist1. Nu există nici o diferenţă între depresie şi tristeţe

Starea accentuată de tristeţe este un simptom al depresiei şi nu ar trebui confundată cu ea. Tristeţea este un sentiment temporar şi apare din cauza unor evenimente neplăcute care se întâmplă la un moment dat în viaţă sau a unor amintiri dureroase. Însă, tristeţea, aşa cum apare, aşa şi trece, nu este un sentiment constant. Depresia, pe de altă parte, este o stare cronică de tristeţe care nu dispare de la sine, odată cu trecerea timpului. Mai mult, tristeţea nu este singurul sentiment pe care persoanele depresive îl trăiesc. Ele se confruntă cu sentimente de gol interior, de neputinţă sau inutilitate.

2. Depresia este semnul unei boli mintale

Faptul că depresia este asociată unei boli psihice îi face pe cei afectaţi să sufere în tăcere, să nu-şi recunoască problema şi, astfel, să nu ceară ajutor de specialitate. Însă, această afecţiune poate apărea când nici nu te aştepţi, te afecteză atât psihic cât şi fizic şi oricine îi poate cădea victimă.

femeie care tipa3. Depresia apare în urma unui eveniment nefericit petrecut în viaţă

Da şi nu. Unele situaţii traumatizante pot declanşa episoade depresive însă nu numai evenimentele nefericite prin care treci sunt singurele vinovate. Când efectul acestor situaţii mai puţin păcute afectează un psihic deja sensibil şi vulnerabil, atunci se poate instala depresia. Dacă aceste stări ţin mai mult de două săptămâni sau se produc foarte des, este posibil să fii în pragul depresiei şi este recomandat să consulţi un medic.

4. Depresia nu este o afecţiune reală

Total greşit! Depresia este o afecţiune gravă care, dacă nu este tratată, se poate acutiza şi persoana în cauză ajunge să nu mai poată funţiona normal. Medical vorbind, depresia poate fi cauzată, printre altele, de un dezechilibru hormonal sever şi afectează gândirea, modul în care percepi lumea din jur dar şi pe tine însuţi sau însăţi. Această boală poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, sex sau stil de viaţă.

5. Depresia nu există, totul este doar în capul tău

Stările emoţionale precum anxietatea şi tristeţea sunt, cel mai des, asociate cu simptome ale depresiei, însă acestea nu singurele. O persoană depresivă se poate simţi foarte obosită, are insomii, îi scade apetitul, slăbeşte, simte dureri în coşul pieptului sau prezintă dureri musculare. Mergând însă pe ideea că depresia se manifestădoar doar la nivel mental, iată că lucrurile se bat cap în cap. Deci, a fi depresiv nu presupune să te simţi rău doar psihic, ci şi fizic.

barbat depresie6. Un bărbat adevărat nu este niciodată depresiv

Dacă depresia le afectează în mare măsură pe femei, asta nu înseamnă că bărbaţii sunt ocoliţi de această afecţiune. Dimpotrivă. În cazul lor, depresia poate apărea la vârsta mijlocie. Diferenţa este aceea că mulţi bărbaţi refuză să vorbească despre ce simt de frică să nu fie judecaţi de cei din jur şi de teamă să nu li se ştirbească din masculinitate. Acest lucru face ca afecţiunea să fie mult mai gravă în ceea ce-i priveşte, tocmai pentru că refuză orice tratament.

7. Depresia se moşteneşte

Dacă unul dintre părinţi a suferit, la un moment dat, de depresie, riscul este destul de mic în ceea ce-i priveşte pe copii. Nu este obligatoriu ca şi aceştia să fie afectaţi, la rândul lor, de această boală. Procentul este de doar 15%. Deci, nu este o regulă!

8. Antidepresivele sunt tot ce ai nevoie

Pentru că depresia se manifesă diferit de la o persoană la alta, să iei pastile după ureche nu te va ajuta cu absolut nimic. Acestea se prescriu individual, în funcţie de fiecare persoană în parte. Nu mai spunem că tratamentul este unul mult mai complex şi poate consta în medicamente dar şi terapie.

pastile9. Vei lua medicamente toată viaţa

Nu există un termen limită al tratamentului, unele persoane îl pot urma pentru o scurtă perioadă de timp, altele pentru un timp mai îndelungat. Depinde de cât de gravă este forma de depresie de care suferi. Pe de altă parte, sunt foarte mulţi pacienţi cărora medicul nu le prescrie deloc pastile.

11. Dacă vorbeşti despre ceea ce simţi, vei suferi şi mai tare

Pentru că depresia nu este luată foarte în serios de cei din jur, ne este greu să vorbim despre cum ne simţim. Iar asta de teamă că nu vom fi băgaţi în seamă, că nu ni se va acorda atenţia de care avem nevoie. Însă, nici nu ne putem vindeca de unii singuri. Aşa că, până la urmă, tot va trebui să-i spunem cuiva despre problemele cu care ne confruntăm. Alege persoane care sunt receptive (prieteni, rude) sau consultă un medic. Şi nu, dacă vorbeşti despre stările prin care treci, nu te vei simţi mai rău, dimpotrivă: te vei elibera de o povară, vei găsi înţelegere şi susţinere şi vei reuşi să te vindeci.

COMENTARII

Lasă un răspuns