10 practici medicale care se folosesc din cele mai vechi timpuri

10 practici medicale care se folosesc din cele mai vechi timpuri

Ai crezut vreo clipa ca anumite interventii si tratamente medicale medievale inca se mai practica in zilele noastre? Daca nu, vei fi surprins sa afli ca exista cel putin 10 tratamente si remedii vechi de mii de ani la care medicii apeleaza si in prezent. Mimi iti spune care sunt acestea. Ascult-o pe Mimi!   

 

Omul a fost dintotdeauna obsedat de ideea mortii. Ne dorim sa traim cat mai mult dar, pentru asta, trebuie sa ne pastram sanatatea intacta. Astfel, inca din cele mai vechi timpuri, omul a descoperit anumite tratamente, anumite leacuri care vindecau maladii si afectiuni dintre cele mai grave. Odata insa cu aparitia tehnologiilor avansate, aceste practici medievale au fost uitate. Insa, nu chiar toate! Unele sunt si acum practicate cu succes de catre medici.

Acupunctura

Acupunctura este o metoda extrem de complexa si de elaborata care ajuta atat in cazul afectiunilor psihice cat si fizice. Este vorba despre inteparea pielii in anumite locuri cu ace foarte fine. Acupunctura isi are orginile in China, iar astazi se practica alaturi de alte tratamente precum masajul si folosirea plantelor medicinale.

Operatia prin cezariana

Este incredibil de crezut dar adevarat! Prima operatie prin cezariana a fost facuta de medicul Abu al-Quasim al-Zahwari in anul 936 inainte de Hristos. El este considerat a fi parintele acestei interventii chirurgicale. Medicul nu s-a oprit aici: a scris o carte care a fost lectia de capatai a medicilor timp de mai bine de 500 de ani. De asemenea, el a inventat peste 200 de unelte folositoare in chirurgie. Originea operatiei prin cezariana este controversata. Anumite texte vechi ii indica pe chinezi si pe romani ca fiind primii care au efectuat o astfel de interventie chirurgicala.

Cauterizarea

Cauterizarea presupune arderea unei parti din tesut pentru a impiedica sangerarea excesiva si infectiile. A fost practicata pentru prima oara de Hyppocrate, parintele medicinei. Astazi, cauterizarea este o procedura medicala normala si este efectuata numai de catre specialisti. Metoda nu s-a schimbat absolut deloc, doar ustensilele s-au modernizat.

Ingrijirea corporala si utilizarea produselor cosmetice

Barbieritul si epilatul nu se practicau in trecut pentru frumusete, ci pentru a preveni anumite afectiuni dermatologice. Indepartarea parului de pe corp presupunea, in primul rand, igiena. Astfel, bacteriile de pe suprafata pielii isi pierdeau din agresivitate, nu se mai inmulteau atat de repede, nu produceau iritatii, inflamatii si nici infectii. De asemenea, parul in exces facea ca mirosul de transpiratie sa fie foarte puternic. Asa s-au inventat si primele parfumuri. Si apa de gura a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri, pentru a indeparta halena.

Hidroterapia

Hidroterapia se foloseste pentru calmarea anumitor dureri, pentru vindecarea anumitor afectiuni fizice sau psihice. Se mai numeste si cura de apa. Astazi, hidroterapia se foloseste in foarte multe moduri. Apa curata organismul, il hidrateaza, ajuta la relaxarea corpului dar si a psihicului. Se fac cure cu apa sarata sau apa termala pentru tratarea afectiunilor osoase, de circulatie a sangelui, pentru tratarea afectiunilor dermatologice sau ginecologice. Hidroterapia a fost folosita de chinezi, japonezi, romani si greci. Scufundarea in apa calda sau rece trata inca de pe atunci cu succes anumite afectiuni si maladii.  Romanii au construit bai publice si au folosit aromoterapia. Multi specialisti considera aceste vremuri ca fiind inceputurile tratamentelor SPA moderne.

Terapia cu ajutorul lipitorilor

Lipitorile erau folosite pentru a preveni coagularea sangelui in timpul unei interventii chirurgicale. Aceasta metoda era considerata in Egipt, in anul 1500 inainte de Hristos, ca fiind leacul tuturor afectiunilor. Iar aceasta parere generala a rezistat in timp mii de ani. Tratamentul cu ajutorul lipitorilor a revenit in forta in anul 1970 din cauza faptului ca tehnologia medicala a acelor timpuri nu era suficient de bine pusa la punct pentru a preveni coagularea sangelui. Si astazi medicii folosesc lipitori in anumite tratamente, dar mai ales atunci cand o mare cantitate de sange trebuie drenata.

Terapia cu viermi

O alta metoda folosita inca din cele mai vechi timpuri a fost terapia cu ajutorul viermilor. Stiu, este dezgustator, dar acesti paraziti uneori salvau vieti. Acestia au abilitatea de a face diferenta dintre tesutul viu si tesutul mort, consumandu-l pe cel din urma. Se foloseau si si folosesc si astazi in cazul cangrenelor pentru a stopa infectia. Pacientul nu simte nici o durere, poate doar niste ciupituri foarte usoare. Terapia cu viermi a fost folosita cu mult succes in timpul razboaielor, medicii tratand astfel ranile infectate si cangrenele.

Masajul

Masajul este un tratament extrem de vechi parcticat de egipteni, babilonieni, chinezi si indieni. Aceste popoare aveau, fiecare, anumite metode de masaj dar toate acestea erau practicate cu un singur scop: tratarea anumitor afectiuni si pastrarea intacta a sanatatii organismului. Romanii au imbunatatit aceste metode folosind uleiuri aromate, anumite lotiuni si pietre fierbinti.

Protezele

N-ai crede dar protezele pentru maini si picioare s-au folosit din cele mai vechi timpuri. Istoria lor incepe undeva in Egipt, intre anii 1000-600 inainte de Hristos. In anul 2007, oamenii de stiinta au descoperit o mumie care avea o proteza la unul dintre calcaie. Proteza era fabricata din lemn si piele de animal.

Tratamente cu ierburi

 

Este vorba despre palantele medicinale, pe vremuri numite ierburi vindecatoare. Acestea nu si-au pierdut nici azi succesul, majoritatea medicilor recomandand consumul de plante medicinale. Mai mult, acestea se regasesc in numar foarte mare si in componenta multor medicamente.

 

COMENTARII

Lasă un răspuns