10 sfaturi ca să cumperi cea mai potrivită canapea

10 sfaturi ca să cumperi cea mai potrivită canapea

Canapeaua este piesa de rezistență din orice sufragerie și ar trebui cumpărată cu mare grijă. Trebuie să-ți placă, să se potrivescă cu stilul camerei și să fie comodă. Alegerea poate fi însă una foarte dificilă, mai ales că mulți vânzători nu-ți dau toate informațiile necesare. Iar dacă nu întrebi nimic în plus, nici nu vei afla. Există însă câteva reguli foarte simple pe care trebuie să le urmezi și care te vor ajuta să alegi ce ți se potrivește cel mai bine. Iată 10 sfaturi ca să cumperi cea mai potrivită canapea!

femeie care masoara camera1. Măsoară spațiul din sufragerie

Înainte de a merge la magazin, măsoară cu atenție locul în care vrei să pui canapeaua. În acest fel, îți vei da seama de spațiul pe care îl ai la dispoziție și ce piesă de mobilier se potrivește cel mai bine: o canapea cu două locuri, cu trei locuri, o canapea colțar, una mai lată sau mai îngustă. Încearcă să-ți imaginezi încăperea și vizualizează spațiul care îți rămâne după ce ai așezat piesa de mobilier. Dacă aceasta ocupă jumătate din sufragerie, ar trebui să te gândești la un model mai mic.

canapea 22. Alege un stil care se potrivește în cameră

Canapeaua trebuie să se integreze perfect în cameră respectând stilul în care ai decorat sufrageria. Astfel, va trebui să ții cont și de celelalte piese de mobilier: formă, culoare, materiale, etc. De exemplu, într-o sufragerie clasică, decorată cu mobilă masivă, greoaie, din lemn, în culori maro sau crem, nu poți aduce o canapea foarte modernă, în culori stridente, ieșită din tipare, în stil futurist. În sufrageria ta ar fi un haos total!

staer canapea extensibila
Sursa: staer.ro 

3. Vrei o canapea fixă sau una extensibilă?

De obicei, nimeni nu doarme în sufragerie, însă există situații când îți vin rudele sau prietenii în vizită și stau mai multe zile. Unde vor dormi? Dacă nu ai un apartament cu mai multe camere, atunci ideea unei canapele extensibile este cea mai bună. Și o familie cu mai mulți copii poate lua în calcul o astfel de variantă. Alegerea nu ar trebui să fie dificilă pentru că în magazine găsești o mulțime de produse care mai de care mai atrăgătoare. Cei de la Staer, de exemplu, vin cu o gamă foarte variată de modele printre care se numără canapele fixe și extensibile pentru dormit seară de seară sau ocazional. Nu trebuie decât să alegi ce crezi că ți se potrivește mai bine.

canapea coltar staer.ro4. Canapeaua colțar: avantaje și dezavantaje

Dacă la tine acasă vin des în vizită rude sau prieteni, o canapea colțar pe care să stea toată lumea este varianta cea mai bună. Oferă, practic, loc tuturor celor care îți trec pragul. Nimeni nu va mai fi nevoit să stea pe scaune, în timp ce alții se bucură de confortul canapelei. Un alt avantaj: canapeaua colțar se poate combina și configura în foarte multe moduri: în formă de L, U sau T. Dezavantajul ar fi acela că ocupă mult loc în încăpere. Deci, va trebui să-o iei în calcul doar dacă ai o cameră foarte spațioasă. Canapelele colțar sunt destinate, în principiu, sufrageriilor de mari dimensiuni.

canapea pe scari5. Atenție! Nu toate canapelele pot fi urcate pe scări!

După ce ai stabilit care este mărimea canapelei (două sau trei locuri) și te-ai hotărât și în ceea ce privește stilul și modelul, va trebui să fii atentă la alte detalii, la fel de importante. Să presupunem că ai ales o canapea de trei locuri. Gândește-te însă dacă, în momentul în care îți va fi livrată acasă, ea va putea fi urcată pe scări sau va intra pe ușă! Este un detaliu la care mulți dintre noi nu ne gândim și nici vânzătorii nu ți-l spun. Întreabă la magazin dacă piesa de mobilier pe care ai ales-o se demontează sau nu. De obicei,  spătarul sau brațele sunt detașabile.

cadru canapea6. Verifică atent cadrul canapelei!

Să ne ocupăm puțin și de partea tehnică a lucrurilor, pentru că va trebui să cumperi o canapea solidă și de bună calitate. Iar cadrul acesteia este primul aspect pe care trebuie să-l iei în calcul. Atenție, deci, din ce material este construit și cum este configurat. Cadrul canapelei trebuie să fie rezistent, iar pentru asta este recomandat să alegi lemn sau metal. Dacă optezi pentru un cadru din lemn, caută lemn de stejar, pin sau molid. De asemenea, cadrele de calitate sunt înșurubate și asamblate la toate articulațiile. Verifică acest lucru! Colțurile ar trebui consolidate cu șuruburi și nu doar lipite!

material canapea7. Testează umplutura!

Umplutura canapelei va influența direct modul în care aceasta va răspunde nevoilor tale de relaxare și odihnă. Așadar, este foarte importantă. Spuma poliuretanică este cel mai întâlnit material de umplere pentru că este ușor de întreținut, iar canapelele costă mai puțin. Poți opta și pentru alte spume cu densitate mare, însă ferește-te de umplutura din pene sau puf pentru că este greu de întreținut. Mai află că poliesterul se aplatizează repede, în timp ce polyfibra se strânge și pot apărea cocoloașe. Specialiștii recomandă ca umplutura canapelei să fie din spumă HR (High Resilience) adică o spumă foarte elastică, cu o mare flexibilitate.

barbat care se relaxeaza pe canapea8. Gândește-te la confort!

Atât canapeaua cât și fotoliile trebuie să-ți ofere confort maxim. Testează produsul în magazin, întinde-te pe canapea și stai măcar 15- 20 de minute pe ea. Îți vei da seama imediat dacă e confortabilă sau nu. Fii atent la poziția coloanei vertebrale și la nivelul de elasticitate al umpluturii. Și poziția picioarelor tale e importantă: trebuie să atingă podeaua nu să stai cu ele suspendate. Verifică dacă produsul pe care vrei să-l cumperi îți oferă suport pentru umeri, cap și gât.

canapea cu husee9. Alegi canapea cu huse sau tapițată?

Husele sunt foarte practice din simplul motiv că se pot spăla și curăța. Nu trebuie decât să le dai jos, ori de câte ori se murdăresc și să le bagi la mașina de spălat. Însă, o canapea cu huse nu va fi atat de frumoasă precum cele tapițate, mai ales că acestea din urmă se găsesc în magazine într-o mulțime de modele, materiale și culori atrăgătoare: pot fi din pluș, catifea, piele etc. Însă, trebuie să primeze utilitatea. Așa că, dacă vei sta foarte des pe canapea, dacă ai copii mici sau animale de companie, gândește-te la o canapea cu huse.

canapea eleganta10. Pentru ce material optezi?

Cum spuneam mai sus, canapelele tapițate (fără huse) sunt mai pretențioase. În cazul în care ai pătat materialul textil, acesta se va curăța mai greu. Dacă optezi pentu astfel de modele, recomandat ar fi să alegi culori închise și textile rezistente, care suportă bine detergenții și care rezistă în timp. Înainte de a alege materialul, gândește-te la cât de des vei folosi canapeaua și câte persoane vor sta pe ea. În acest fel, îți vei da seama dacă ți se potrivește o canapea din pluș, catifea sau dintr-un material textil foarte rezistent. O variantă practică dar și elegantă ar fi pielea naturală sau ecologică deoarece se întreține mult mai ușor și se curăță imediat.

COMENTARII

Lasă un răspuns