10 sfaturi pentru o alimentație sănătoasă. Iată ce ar trebui să includem...

10 sfaturi pentru o alimentație sănătoasă. Iată ce ar trebui să includem în meniul zilnic!

0 1660

La baza bolilor de nutriție stă o alimentație defectuoasă, săracă în nutrienți și bogată în grăsimi și alimente procesate. Organismul necesită carbohidrați, grăsimi, proteine, vitamine și minerale pentru a menține sănătoase organele vitale, oasele, mușchii și nervii, precum și pentru a prduce hormoni și substanțe chimice necesare la buna funcționare a organismului. Alimentația sănătoasă ar trebui să respecte următoarele recomandări:

O alimentație variată

Încercați să aveți o alimentație echilibrată, bazată pe produse cât mai proaspete (legume, fructe, leguminoase, oleaginoase) cât mai puțin procesate și cu un nivel nutritiv ridicat (vitamine și minerale).

Alimentație naturală

Evitați produsele cu adaos ridicat de zaharuri, cu termen de valabilitate foarte lung și cu compuși a căror denumire nu o recunoașteți.

Fără zahăr procesat în carbohidrați simpli

La vârsta de 40 de ani este recomandată o dietă care să conțină carbohidrați complecși luați din orez brun, orez sălbatic, paste integrale, cereale integrale, fructe proaspete, legume și oleaginoase. Proporția zilnică de carbohidrați complecși nu trebuie să depășească 40-50% din dieta zilnică, în funcție de nivelul activității fizice.

Foarte puține grăsimi naturale

32_seminteInmicSunt recomandate grăsimile naturale, uleiurile procesate la rece (de susan, de măsline etc) consumate ca dressing sau folosite ca suport pentru prăjit. O sursă foarte bună de grăsimi sănătoase o reprezintă semințele (în special cele din in), nucile și toată clasa oleaginoaselor crude, neprăjite – furnizori de Omega 3 și Omega 6. Aportul zilnic se încadrează undeva între 20-30% din totalul valorii energetice necesar fiecărei persoane.

Carne slabă

Carnea cu conținut scăzut de grăsimi (de curcan, pui, pește, vânat, fructe de mare) este o sursă bună de proteine. Însă, un aport ridicat de proteine se regăsește și în oleaginoase (năut, soia, hrișcă), din lactate și ouă, fiind variante preferate deoarece nu forțează digestia la fel de mult precum carnea.

Folosirea condimentelor

WebGustul este foarte important așa că este recomandată folosirea condimentelor proaspete, acestea având și rol în susținerea procesului de digestie. De exemplu, sarea de Hymalaia, conține 84 de minerale dintre care amintim clorură de sodiu, sulfați, calciu, potasiu, magneziu etc.

Consumul de lichide este foarte important

Apa și ceaiurile în general sunt indicate în cantități ridicate și pot fi servite în timpul mesei cu înghițituri mici pentru a facilita digestia. Nu consuma cantități mari de lichide înainte sau după terminarea unei mese. Băuturile carbogazoase și sucurile procesate trebuie evitate, iar consumul de cafea și alcool trebuie păstrat în anumite limite (aproximativ o ceașcă de cafea pe zi și un pahar cu vin).

O disciplină a orarului de alimentație

Dacă mâncăm în fiecare zi la altă oră, sistemul digestiv va avea de suferit, la fel și starea noastră generală. Totodată, foarte important este să nu mâncăm până la refuz. Stomacul ar trebui, în urma unei mese, să fie plin pe jumătate cu mâncare, un sfert cu lichid, iar restul „lăsat să respire”.

O atmosferă relaxată la masă

Încercați să mâncați în liniște. Alimentația are scopul de a hrăni organismul și dacă mâncăm pe fugă, într-un mediu prea agitat sau cu o stare mentală sau fizică prea agitată, procesul de asimilare a nutrienților va avea de suferit.

Consumați alimente cât mai proaspete

Alimentele cât mai proaspete, naturale și cu un aport nutritiv ridicat îți va menține sănătatea la cote maxime și va ajuta organismul să lupte împotriva afecțiunilor – având un sistem imunitar puternic.

Despre campanie

Campania ”Frumusețea la 40 de ani” este derulată timp de 12 luni, în perioada martie 2015 – februarie 2016. În cadrul campaniei, 12 doamne din presă, cu vârsta între 35 si 47 ani, sunt invitate să vorbească despre ceea ce inseamna frumusetea în jurul vârstei de 40 ani, oferind sfaturi pentru o îngrijire și o alimentație sănătoasă. Lunar, fotografiile doamnelor participante în campanie sunt transformate în tablouri realizate de pictorul partener al proiectului, Daniel Bulimar-Henciu. În 2016, din tablourile campaniei va fi realizat un calendar de perete și o expoziție.

Prima doamnă invitată în cadrul campaniei este Daniela Kammrath, Chief Inspirational Designer 121.ro și Fashionandbeauty.ro.

COMENTARII

Lasă un răspuns