10 sfaturi practice ca să amenajezi camera de lucru

10 sfaturi practice ca să amenajezi camera de lucru

Birou in camera de lucru

Amenajarea camerei de lucru ar trebui să fie o prioritate mai ales pentru cei care muncesc foarte mult de acasă. Însă, în camera de lucru te poți retrage și pentru a savura cafeaua de dimineață citind ziarele sau o carte, seara, înainte de culcare. Tot aici copilul tău își poate face temele și poate studia. Amenajarea şi organizarea trebuie făcute în așa fel încât să-ți ”acopere” toate nevoile, să te inspire, să te încarce cu energie, să-ți dea putere de muncă și să te ajute să dai randament. Uite ce trebuie să faci!

Biroul, poziţionat lângă fereastră

Recomandat este ca biroul să fie aşezat în cea mai luminoasă zonă a încăperii, cât mai aproape de geam. Iar asta pentru că, în timp ce lucrezi, vei avea nevoie de lumină naturală. Lumina artificială îţi oboseşte foarte repede ochii. Dacă lucrezi la calculator, monitorul trebuie aşezat în aşa fel încât să nu reflecte lumina sau razele soarelui. Nu vei mai vedea nimic! Potrivit regulilor feng shui, atunci când lucrezi la birou, nu trebuie să stai cu spatele la ușă. Dimpotrivă. Ușa trebuie să fie în fața ta sau pe diagonală.

Cât mai multe sertare!

Dacă te decizi să cumperi un birou nou, alege dimensiunile acestuia în funcţie de nevoile tale reale. Vei avea nevoie de un model mai mare dacă lucrezi la un computer. În schimb, dacă ai un laptop, atunci biroul ar trebui să fie mai mic. Însă, ambele modele tebuie să fie prevăzute cu cât mai multe sertare sau rafturi. Nici nu ştii cât de utile sunt! Te vor ajuta să te organizezi, iar biroul tău nu va fi unul încărcat. Dosarele, ustensilele pentru scris, capsatorul, agenda, hârtiile de care ai nevoie sau mapele în care ții diverse documente vor putea fi aranjate în așa fel încât să știi exact unde sunt și să nu mai pierzi timp căutându-le pe masa de lucru. Biroul tău trebuie să fie cât mai curat, cât mai liber și cât mai ordonat.

Alege un scaun comod

Scaunul pentru birou trebuie să fie de foarte bună calitate şi extrem de comod, mai ales dacă în camera de lucru îți petreci foarte mult timp. Alege un model de culoare închisă, din piele naturală sau sintetică și care să permită ajustarea în înălţime. Verifică spătarul – el trebuie să sprijine perfect coloana vertebrală, umerii şi zona gâtului. Şezutul nu trebuie să fie nici foarte moale, dar nici dintr-un material extrem de rigid. Nu în ultimul rând, scaunul trebuie ales în funcţie de dimensiunile biroului.

Optează pentru rafturi suspendate

Camera de lucru este camera în care vei păstra toate cărţile de care ai nevoie: cărţi în limba română, cărţi în limba engleză, cărţi de specialitate, beletristică, enciclopedii, cărţi de istorie, de artă etc. Evident, pentru această colecţie impresionantă va trebui să cumperi şi să montezi rafturi suspendate, poliţe sau să achiziţionezi o mini-bibliotecă. Recomandat este, pentru a câștiga cât mai mult spațiu în cameră, să optezi pentru rafturi suspendate, valorificând în acest fel inclusiv colțurile încăperii , care sunt, de obicei zone ”moarte”.

Cum aranjezi cărţile în bibliotecă

Cărţile se aranjează fie în funcţie de culoarea coperţilor, fie în funcţie de editură, genul literar, în funcție de mărime sau chiar în ordine alfabetică. Evident, dacă un roman are mai multe volume, acestea trebuie aşezate unele lângă altele. Recomandat este ca pe fiecare raft să existe două rânduri de cărţi. Aşază-le în spate pe cele pe care deja le-ai citit şi pune-le pe cele pe care ai de gând să le lecturezi, la îndemână, pe rândul din faţă. Tot în spate ar trebui „ascunse” cărţile cu coperţi vechi, murdare sau rupte, cărţi desperecheate pe care nu te înduri să le arunci sau care necesită recondiţionare. De asemenea, tot pe rândul din spate, ar trebui așezate cărțile înalte, iar în față cele de mici dimensiuni.

Reînnoiește-ți colecția de cărți!

Un lucru foarte important pe care nu ar trebui să-l ignori: într-o bibliotecă nu ar trebui să ai cărți vechi, cu paginile îngălbenite, murdare sau cu coperțile rupte. Vor da senzația unei camere neîngrijite, iar aspectul va fi unul dezordonat. Nu de alta, dar strici tot feng shui-ul camerei de lucru. În cazul în care vrei să-ţi completezi colecţia sau să o reînnoiești, cei de la elefant.ro îţi pun la dispoziţie mii de volume din care să alegi. Dacă împarți camera de lucru cu copilul tău, cărțile celui mic ar trebui așezate separat, pe rafurile de jos, pentru ca el să poată ajunge ușor la ele.

Un fotoliu şi un lampadar cu abajur

Seara, înainte de culcare, poate vrei să citeşti câteva capitole dintr-o carte dragă. Sau, dimineața, poate îți place să citești un ziar ori o revistă. Imaginează-ţi în camera de lucru un fotoliu moale şi pufos pe care să te relaxezi, o măsuţă mică pe care ai aşezat o cană cu ceai delicios şi lumina caldă a unui lampadar amplasat într-un colţ. Camera de lucru trebuie să fie primitoare, să te facă să te simţi bine, să-ţi stimuleze imaginaţia şi să te încarce cu energie şi putere de muncă.

Zugrăveşte în culori neutre

Culorile pe care le alegi pentru a zugrăvi pereţii trebuie să fie calde, să emane linişte şi relaxare. Poţi alege un galben pal care s-ar putea asorta de minune cu un parchet masiv şi închis la culoare. Poţi opta, de asemenea, pentru culori neutre. Important este să eviţi nuanţele vii şi strălucitoare, explozive care îţi atrag atenţia şi te deconectează de la activitatea pe care o desfășori în camera de lucru.

Camera trebuie să fie cât mai luminoasă

În camera de lucru trebuie să existe cât mai multă lumină naturală. Însă, și lumina artificială este foarte importantă, mai ales dacă lucrezi seara. Pe birou ar trebui să ai o veioză cu abajur. Dacă nu lucrezi la calculator şi îţi place să scrii de mână, atunci află că lumina veiozei trebuie să vină din faţă şi din stânga, dacă scrii cu mâna dreaptă. În ceea ce privește celelalte corpuri de iluminat, poți alege între aplice, lustre, pendule sau plafoniere. Important este ca acestea să fie prevăzute cu multe becuri, iar lumina lor să fie una caldă și relaxantă.

Covoare moi și pufoase

Dacă parchetul este unul închis la culoare, ar trebui să alegi un covor care să contrasteze plăcut cu nuanța podelei: bej, crem, galben sau verde pal, culori neutre. Alege un model cu o textură rezistentă! De asemenea, nuanța pentru care optezi ar trebui să se potrivească cu nuanța obiectelor de mobilier – nu trebuie să fie aceeași, dar este recomandat să nu dezechilibrezi vizual camera cumpărând un covor care nu se regăsește în încăperea respectivă. Dacă stilul în care ai decorat camera de lucru este unul clasic, alege un covor clasic.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns