11 lucruri pe care le poţi face în Amsterdam

11 lucruri pe care le poţi face în Amsterdam

0 3288
cladiri amsterdam
Amsterdam este unul dintre cele mai surprinzătoare orase din Europa

Unul dintre cele mai frumoase oraşe din Europa, Amsterdam, nu trebuie să lipsească de pe lista destinaţiilor tale din acest an. Iar dacă deja ai vizitat capitala Olandei, cu siguranţă vei dori să te reîntorci. Pentru că Amsterdam îţi oferă, de fiecare dată, o experienţă unică. Iată 11 motive pentru care ar trebui să fii turist, pentru măcar câteva zile, în oraşul canalelor de apă, al caselor înguste şi colorate, al muzeelor dar şi al celei mai intense vieţi de noapte.  

1. Oraşul perfect pentru o întâlnire romantică

Foarte multe persoane consideră Parisul a fi oraşul etern al dragostei, însă cine a petrecut măcar un weekend la Amsterdam, alături de persoana iubită, va avea o altă perere, total diferită. Centrul istoric este unul dintre cele mai romatice locuri pe care le poţi vizita şi de care te poţi bucura. Aleile înguste şi pietruite, felinarele care se aprind seară de seară, clădirile vechi …iată tabloul mirific al unei întâlniri romatice perfecte. Această zonă o oraşului pare, mai degrabă, un sat fermecător, total rupt de realitatea oraşului aglomerat. Tot aici vei găsi o mulţime de baruri, pub-uri şi restaurante boeme unde poţi lua masa sau degusta un vin bun.

2. Unul dintre cele mai sigure oraşe din Europa

Amsterdam se află în topul 25 al celor mai sigure oraşe din lume, cu o rată extrem de mică a criminalităţii, mult mai mică decât cea înregistrată în alte capitale europene. Însă, chiar dacă riscurile de a ţi se întâmpla ceva sunt minime, asta nu înseamnă că nu trebuie să fii deloc atent.

3. E cel mai verde oraş european

Oraşul este recunoscut pentru oazele sale de verdeaţă, parcurile şi fântânile arteziene. În Amasterdam vei găsi mai multă verdeaţă decât în multe alte metropole din Europa, iar din acest motiv a câştigat în anul 2009 distincţia de cel mai verde oraş european.

4. Aici găseşti mai multe canale de apă decât la Veneţia

Amsterdam mai este cunoscut şi sub denumirea de „Veneţia din Nord” sau „Veneţia Nordului” deoarece aici există 165 de canale de apă care însumează 100 de kilometri şi 1281 de poduri – toate aflate în patromoniul UNESCO.  Iată motivul pentru care poate una dintre cele mai interesante excursii pe care le poţi face aici sunt cele cu barca sau vaporaşul.

5. Aici au loc multe festivaluri

În timpul verii, în Amsterdam au loc foarte multe festivaluri, oraşul devenind un veritabil centru al distracţiei, relaxării şi bunei dispoziţii. Este vorba despre aproape 300 de evenimente care au loc pe parcursul întregului an, cele mai multe dintre ele fiind organizate în sezonul cald. În Amsterdam poţi asista la concerte, spectacole de dans, festivaluri culinare, carnavaluri şi multe alte evenimente culturale.

6. Poţi face grătar în parc

Regulile din alte ţări sunt foarte stricte în ceea ce priveşte pregătirea grătarelor în spaţiile publice. Însă, în Amsterdam nu trebuie decât să-ţi alegi un loc preferat din parc şi să încingi cărbunii. Pentru că grătarele în aer liber sunt permise aici. Este adevărat, doar în anumite spaţii şi zone.

7. Un oraş cu foarte multe terase

Deşi în Amsterdam este destul de frig, aici găsim cele mai multe terase. În zilele însorite, angajaţii barurilor şi restaurantelor amenajează terasele pentru cei care doresc să se bucure de puţin soare şi puţină căldură. Terasele boeme, moderne, futuriste, tradiţionale, aflate la etajul clădirilor sau chiar pe acoperişul acestora sunt foarte multe, aşa că ai de unde alege.

8. Poţi merge la teatru în parc gratuit

Din luna mai până în septembrie sunt deschise teatrele în aer liber. Dacă vrei să vezi un spectacol de dans, muzică clasică, cabaret sau comedie mergi în parcul Vondel, cel mai mare şi cel mai popular din oraş. Vizionarea este gratuită, însă poţi face o donaţie. Tot în parcul Vondel se află şi un Muzeu al Filmului, amplasat într-un pavilion din secolul al XIX-lea, unde se pot vedea filme de arhivă, dar şi contemporane. Dacă nu ştiai, află că parcul este vizitat anual de aproximativ 10 milioane de persoane.

9. Vizitează plajele din apropiere

Poate că plajele din apropierea oraşului nu sunt chiar primele locuri pe care ai dori să le vizitezi odată ce ai ajuns în Olanda,  însă sunt, fără îndoială, un punct turistic foarte atractiv. Plaja Zandvoort, supranumită şi Riviera Olandeză, se află la doar 30 de kilometri de oraş şi poţi ajunge acolo foarte rapid, cu trenul. În Amsterdam vei găsi şi plaje urbane, precum Plaja de Sud – Strand  Zuid – unde vei găsi o fâşie de nisip şi o terasă cu şezlonguri, cu vedere la unul dintre canalele de apă.

10. Poţi asista la Parada Gay organizată anual

În Amsterdam nu există tabuuri în ceea ce priveşte sexualitatea şi orientarea sexuală, iar persoanele gay nu sunt arătate cu degetul şi nici blamate. Dimpotrivă. Dacă ajungi în Amsterdam, poţi nimeri chiar în perioada în care se organizează celebra paradă gay – Pride Parade. În 2016, evenimentul a fost unul cu adevărat somptuos, mult mai îndrăzneţ şi în detaliu organizat. Motivul? Amsterdam a fost, între 23 iulie şi 7 august, gazda celei mai mari parade gay din Europa– EuroPride.

11. Poţi viziona filme pe plajă sau de pe acoperişul clădirilor

Din luna iulie şi până în septembrie, în Amsterdam poţi viziona filme în aer liber, pe plaje, în parcuri dar şi din săli ce cinema amenajate pe acoperişul clădirilor. Dacă te afli în această perioadă în oraş, pregăteşte-te pentru un maraton de neuitat!

COMENTARII

Lasă un răspuns