11 sfaturi de curățenie ca să nu faci gripă anul acesta

11 sfaturi de curățenie ca să nu faci gripă anul acesta

Gripa, răceala, virozele, afecțiunile respiratorii mai mult sau mai puțin grave te pot afecta când ți-e lumea mai dragă, dar mai ales în sezonul rece. Adică în această perioadă! Ai crede că riscul de îmbolnăvire este mai mare dacă ieși afară însă, de foarte multe ori, ne trezim răciți stând în casă. Cum este posibil? Foarte simplu! În locuința ta se ascund miliarde și miliarde de microbi, bacterii, germeni și virusuri. Evident, o curățenie ca la carte scade considerabil riscurile de a contacta boli. Iată ce ai de făcut! 

apa calorifer Păstrează nivelul optim de umezeală în aer- O temperatură prea ridicată în casă și un aer foarte uscat sunt mediul în care se dezvoltă și supraviețuiesc virusurile. Nu este de mirare că te poți îmbolnăvi foarte ușor! Recomandat este ca în sezonul rece, când caloriferele sunt tot timpul fierbinți, să cumperi un umidificator care să regleze nivelul de umezeală din aer. Dacă nu, așază pe fiecare calorifer câte un recipient cu apă. Lichidul se va evapora, iar aerul nu va deveni uscat.

Dezinfectează chiuveta din bucătărie – Chiuveta din bucătărie este un mediu propice dezvoltării germenilor, microbilor și bacteriilor. De fapt, specialiștii au constatat că este mai infestată decât vasul de toaletă. Dar nu trebuie să te alarmezi. Este normal să fie așa deoarece în chiuvetă speli vasele, iar aici se adună tot felul de resturi alimentare care, dacă nu sunt eficient îndepărtate, pot dezvolta colonii de bacterii. Recomandat este să cureți și să dezinfectezi temeinic chiuveta din bucătărie pentru ca bacteriile să nu infesteze vesela și tacâmurile. De asemenea, o dată pe săptămână ar trebui să înlocuiești buretele de spălat vase sau laveta cu unele noi.

bani

Nu lăsa banii pe masă – Bancnotele sunt unele dintre cele mai infestate obiecte pe care punem zilnic mâna. Imaginează-ți câte alte persoane înaintea ta le-au atins! Recomandat este să nu pui banii pe masa pe care mănânci, pe canapeaua sau fotoliile pe care stai sau pe patul în care dormi. De asemenea, de fiecare dată după ce ai ajuns acasă trebuie să te speli pe mâini cu apă și săpun.

Spală sacoșa de cumpărături – O dată pe săptămână spală sacoșa în care cari cumpărăturile. Evident, dacă ai așa ceva și dacă este din material textil. Folosește detergent și setează mașina de spălat la o temperatură ridicată. De asemenea, când vii cu cumpărăturile acasă, nu așeza plasa pe masă, scaune, blatul dulapurilor sau pe masa de lucru. Motivul? Sacoșa ar putea fi infestată cu viruși, microbi, germeni și bacterii mai ales dacă, din cauza greutății produselor cumpărate, o lași uneori pe jos – pe trotuar sau scări – pentru a te odihni.

femeie geam

Aerisește bine – În casa ta ar trebui să existe un aer cât mai proaspăt şi cât mai curat, mai ales în această perioadă în care ne confruntăm cu răceli, gripe și viroze. Însă, pentru că afară este destul de frig, va trebui să aeriseşti camerele puţin şi des. Cinci, zece minute în fiecare dimineață și seară ar trebui să fie suficient. Atenție, însă! Dacă primești în vizită mai multe persoane, fie că sunt sau nu răcite, casa se aerisește imediat după plecarea acestora. Deschide larg geamurile, închide ușile de la camere și așteaptă 15 minute pentru ca aerul viciat să fie înlocuit cu cel proaspăt. Recomandat este ca în tot acest timp centrala termică să nu fie pornită. Dacă locuința nu este dotată cu centrală, închide termostatul caloriferelor. Asta, pentru a nu-ți încărca inutil factura la utilități.

incaltaminte

Descalță-te când intri în casă – Dacă intri încălţat în casă, ai putea aduce în locuinţa ta microbi, bacterii, tot soiul de germeni şi viruşi. Să nu ai impresia că, dacă ai ghetele curate, riscul este mai mic sau nu există. Aşadar, fă-ţi o obişnuinţă din a te descălța imediat ce ai intrat în casă. Recomandat este să-ți cureți încălțămintea după fiecare purtare inclusiv pe talpă, iar apoi s-o depozitezi în pantofar. În acest fel, copiii nu vor intra în contact cu ghetele, cizmele sau pantofii tăi.

haine pe pat

Nu așeza pe pat pungile de cumpărături, geanta, servieta, rucsacul sau hainele – Pantalonii, rochiile, blugii, geaca sau paltonul –  adică hainele cu care ieșim afară dar și geanta de umăr, ghiozdanul, servieta sau rucsacul pot fi purtătoare de viruşi contactaţi de la persoane bolnave cu care am intrat peste zi în contact. Medicii ne sfătuiesc să nu le lăsăm pe patul din dormitor, pe fotolii sau canapele. Imaginează-ţi că te afli într-un mijloc de transport în comun, iar lângă tine strănută sau tuşeşte o persoană bolnavă. Stropii de salivă plini de viruşi ajung pe hainele tale, pe care, atunci când ajungi acasă, le laşi pe patul în care dormi.

telecomanda

Curăţă telecomanda, telefonul, tastatura, mânerele ușilor și întrerupătoarele – Telecomanda televizorului, a aparatului de aer condiționat, tastatura calculatorului, mouse-ul, dar şi ecranul telefonului mobil sunt cele mai murdare obiecte din locuinţa ta. Urmează mânerul de la uși, chiuveta din bucătărie, buretele de vase și receptorul telefonului fix. Aceste obiecte trebuie dezinfectate periodic folosind detergenţi speciali, soluţii şi sprayuri pe care le găseşti în magazinele de profil.

carpa praf

Șterge temeinic praful – În particulele de praf se regăsesc microbi, bacterii şi acarieni – organisme microscopice care se hrănesc cu celule moarte şi formează colonii în fibrele textile. Aceştia pot declanşa alergii puternice, iritaţii şi afecţiuni respiratorii grave. Este foarte important ca în locuinţa ta să nu fie praf. Șterge-l zilnic! Înlătură-l de pe mobilă, pardoseală, pervaz, din fotolii, scaune tapițate și canapele, din zonele mai greu accesibile precum elemenții caloriferelor sau de sub dulapuri.

haine masina de spalat

Spală la temperaturi ridicate – Lenjeria de pat precum feţele de pernă, cearşafurile şi husele pentru saltea și pilotă se spală o dată pe săptămână la maşina de spălat setată la temperaturi de 90 de grade Celsius. Igiena locului în care dormi este foarte importantă pentru a ţine virozele şi gripa departe. Umezeala care se formează din cauza transpiraţiei este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, microbilor şi acarienilor. Şi salteaua de pat ar trebui aspirată o dată pe lună. La temperaturi înalte se spală și hainele copiilor dar și cele cu care ieși zilnic afară.

prosoape bucatarie

Aruncă prosoapele din material textil – Multe persoane încă mai folosesc prosoape de bucătărie din materiale textile. Însă, acestea sunt periculoase pentru sănătate. Imaginează-ţi că primeşti în vizită pe cineva care tuşeşte sau strănută, iar apoi se şterge la gură cu un prosop. Apoi, îl foloseşti şi tu. Recomandat este să cumperi doar proasoape din hârtie. Un alt motiv pentru care ar trebui să renunți imediat la prosoapele din material textil îl reprezintă multitudinea de bacterii care se dezvoltă în țesătura umedă.

COMENTARII

Lasă un răspuns