12 metode eficiente de a lupta împotriva stresului

12 metode eficiente de a lupta împotriva stresului

0 3715

Zilnic suntem supuși stresului, mai mult sau mai puțin. Uneori, însă, simțim cum pur și simplu cedăm psihic. Iar acest lucru nu ar trebui să se întâmple! Pentru că stresul poate fi eliminat din viața ta dacă știi ce să faci. Viața de zi cu zi, agitația, responsabilitățile pe care le ai, problemele cotidiene, situațiile neprevăzute, micile necazuri te pot aduce în pragul colapsului. Uite cum să ai o viață liniștită și armonioasă, uite cum să spui „adio” stresului!

 

1. Odihnește-te!

Este foarte greu să lucrezi eficient când ești obosită, iar responsabilitățile de la serviciu pot deveni, astfel, copleșitoare. Din cauza oboselii, ajungi să te stresezi din cauze care nu ar merita în mod normal. Dacă simți că ți-e somn, seara, nu te chinui să te uiți la televizor doar pentru că vrei să vezi finalul unui film. Mergi la culcare devreme și trezește-te dimineața. Acest program de somn trebuie să fie urmat întocmai și zi de zi. Astfel, vei reuși să te odihnești, iar stresul și anxietatea vor dispărea.

2. Fă exerciții fizice!

Exercițiile fizice țin stresul sub control. Înotul, alergatul, exercițiile ușoare pe care le poți face acasă sau cele complexe de la sală, dansul, mersul pe bicicletă te destresează, te fac să te concentrezi asupra corpului tău, te calmează și te detensionează psihic. Sportul pune sângele în funcțiune, iar organismul secretă hormonii fericirii. Vei fi extenuată, dar liniștită, calmă și bine dispusă.

3. Fii organizată

Acasă sau la serviciu trebuie să fii cât mai organizată. Fă o listă cu prioritățile zilei și respect-o. Însă, pentru asta, trebuie să-ți cunoști limitele, să știi de ce anume ești în stare și care sunt obiectivele care nu pot fi realizate pe termen scurt. Dacă nu îți organizezi munca eficient, la un moment dat vei intra în criză de timp, iar nivelul de stres va atinge cote maxime.

femeie care fumeaza

4. Renunță la vicii

Ar fi cazul, dacă nu poți renunța de tot, măcar redu numărul țigărilor pe care le fumezi zilnic și cantitatea de cofeină pe care o consumi. Cafeaua, băuturile energizante sunt stimulenți care nu te vor lăsa să te relaxezi nici o clipă. Dimpotrivă, vei deveni și mai anxioasă, și mai stresată, și mai panicată.

5. Atenție la dietă

Stresul duce la creșterea sau scăderea apetitului, iar de aici pot apărea alte probleme de care nu ai nevoie. Încearcă să ai o dietă echilibrată și sănătoasă, nu sări peste micul dejun și consumă cât mai multe fructe și legume proaspete. Evită prăjelile, grăsimile, dulciurile și băuturile carbogazoase.

6. Muncim, dar ne mai și odihnim!

Trebuie să existe un echilibru între muncă și odihnă. Dacă muncești prea mult la serviciu și te odihnești prea puțin acasă, vei fi obosită, extenuată și fără nici un chef de viață. Trebuie să existe o delimitare precisă între timpul pe care îl petreci la job și cel pe care îl petreci acasă cu familia.

7. Lasă nemulțumirile să treacă!

Învață să accepți situațiile neplăcute prin care poți trece uneori și lasă-le să treacă! Nu te crampona de ele! Învață să ierți, să fii mai tolerantă cu cei din jur și, astfel, te vei proteja pe tine însăți. Indiferent că ești acasă cu familia, cu prietenii, la serviciu printre colegi, evită conflictele cât de mult poți. Este recomandat să-ți schimbi modul de a gândi și de a judeca lucrurile. Ai uitat să ajungi la o întâlnire, ai întârziat la muncă, este aglomerat în trafic? Nu e un capăt de țară! Încearcă să gândești pozitiv.

young couple in bed

8. Sexul te ferește de stres

Este un lucru cunoscut faptul că sexul te detensionează, te relaxează și îți dă o stare de beatitudine. Sexul poate fi chiar unul dintre cele mai bune remedii împotriva stresului și anxietății.

9. Urmează tratamente homeopate

Stresul poate fi combătut și cu ajutorul tratamentelor homeopate. Nu le evita pentru că nu au cum să-ți facă rău. Nu vorbim aici despre tratamente care pot duce la dependeță sau au efecte adverse. Așa că, de ce nu ai încerca? Nu ai nimic de pierdut!

 

CITESTE SI…8 alimente minune care combat stresul, anxietatea și depresia

 

10. Ai grijă de tine!

Ne referim aici la micile plăceri pe care ar trebui să ți le oferi din când în când: tratamente SPA, cosmetică, manichiură, shopping, plimbări în aer liber, o scurtă vacanță etc. Fă orice îți place, orice simți că-ți face bine, că te ajută psihic. Mergi la un film seara, ia cina în oraș alături de prieteni sau persoana iubită, învață să te bucuri de lucrurile mărunte.

femeie megafon

11. Încearcă să te educi

Înceacă să vorbești calm cu cei din jur, să nu ridici tonul, să nu te superi pentru orice fleac și să-ți ții în frâu nervii. Asta nu înseamnă să te prefaci că totul este în regulă când, de fapt, nu este, ci doar să tratezi cu mai multă detașare problemele și situațiile prin care treci.

12. Cere ajutor

Dacă te confrunți cu situații foarte stresante, pe care nu le poți manageriza singură, cere ajutor de specialitate! Câteva ședințe de terapie la un pshiholog de vor ajuta foarte mult. Să recunoști că ai o problemă, este primul pas spre videncare. Nu uita: stresul nu este o boală, dar poate genera tot felul de afecțiuni de la cele digestive, la cele cardiace și chiar afecțiuni psihice precum depresiile.

COMENTARII

Lasă un răspuns