12 motive pentru care ai dinţii pătaţi şi gingiile inflamate

12 motive pentru care ai dinţii pătaţi şi gingiile inflamate

Deşi te speli pe dinţi după fiecare masă, asta nu înseamnă că ai scăpat de pericolele care îţi pot afecta smalţul dinţilor şi sănătatea gingivală. Fie suferi de anumite afecțiuni, fumezi, scrășnești noaptea din dinți, fie consumi alimente care, în timp, duc la îngălbenirea danturii, la apariția cariilor, gingiilor inflamate şi infecţiilor bucale. Iată mai jos câteva motive pentru care eviți să mai zâmbești cum o făceai odată.

1. Suferi de diabet

Diabetul reduce rezistenţa organismului la infecţii, iar riscul dezvoltării unei afecţiuni gingivale este destul de mare. Diabetul se află într-o legătură directă cu apariţia afecţiunilor parodontale, iar specialiştii recomandă vizitele mai dese la dentist. De asemenea, este recomandată o igienă orală perfectă, folosirea de două ori pe zi – dimineaţa şi seara – a pastei de dinţi, apei de gură şi aţei dentare. Medicii recomandă să monitorizezi fluctuaţiile nivelului de zahăr din sânge şi să ţii sub control colesterolul şi trigliceridele. În urma unor studii, s-a descoperit faptul că persoanele care suferă de diabet au nevoie să-şi administreze o doză mai mică de insulină dacă au gingiile sănătoase.

2. Fumezi

Fumatul îţi pătează dinţii, care capătă o culoare galbenă spre maro. Însă, chimicalele şi toxinele care se regăsesc în ţigări sunt mult mai periculoase. Consumul de tabac – sub orice formă – afectează sănătatea în foarte multe feluri. Poate cauza cancer oral, de gât şi plâmâni. Gudronul se depune pe smalţul dinţilor formând o peliculă lipicioasă care devine un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Acestea, aciditatea excesivă din cavitatea bucală dar şi toxinele acumulate în urma consumului de ţigări afectează atât dantura, cât şi sănătatea gingiilor. Vei suferi de gingii iritate, inflamate şi rişti chiar să te trezeşti cu dinţi care se mişcă şi, în cele din urmă, cu paradontoză.

femeie care bea vin rosu cefacemimi.ro3. Bei prea mult vin roşu

Vinul roşu este benefic pentru sănătate şi un pahar pe zi este recomandat de către orice specialist. Însă, dacă exagerezi, te vei trezi cu afecţiuni ale smalţului dentar. Potrivit specialiştilor, vinul este o băutură acidă, iar acidul afectează structura dinţilor. Mai mult, dantura ta va deveni pătătată şi mai închisă la culoare. Este recomandat ca după ce ai terminat de băut, să-ţi clăteşti bine gura cu apă.

4. Eşti însărcinată

Potrivit studiilor efectuate, este foarte important ca atunci când eşti însărcinată să ai grijă de igiena ta orală. Se pare că există o legătură între afecţiunile  gingivale, naşterea prematură şi greutatea mică a bebeluşului. Dezechilibrele hormonale dar şi activitatea hormonală intensă în perioada sarcinii pot cauza afecţiuni ale gingiiilor care declanşează gingivită (gingii roşii, inflamate, care sângerează). Astfel, riscul unor infecţii devine din ce în ce mai mare. Dacă dimineaţa ai stări de vomă, spală-te pe dinţi cu o pastă din bicarbonat de sodiu şi apă. În acest fel, vei elimina acizii care îţi pot afecta dantura.

pilule slabit cefacemimi.ro5. Iei pilule de slăbit

Deşi par că te ajută să scapi de kilogramele acumulate şi să ajungi la silueta dorită, pastilele pentru slăbit – la fel ca şi alte medicamente – duc la un dezechilibru al secreţiei de salivă, iar gura devine uscată. Acest lucru favorizează apariţia afecţiunilor dentare şi gingivale dar şi a disconforului. Recomandată este o dietă echilibrată, practicarea exerciţiilor fizice şi a sportului pentru a scăpa de kilogramele în plus.

6. Scrâşneşti din dinţi

Scrâşnitul dinţilor în timpul somnului, afecţiune cunoscută şi sub denumirea de bruxism, îţi poate deteriora smalţul dinţilor, favorizând apariţia cariilor şi a sensibilităţii dentare. Pe lângă asta, îţi afectează oasele mandibulei şi maxilarului, vei resimţi dureri şi chiar fizionomia feţei ţi se poate schimba. Este recoamandat să consulţi un medic specialist, care să te ajute să tratezi această afecţiune cauzată de stres, anxietate sau furie.

dulciuri cefacemimi.ro7. Mănânci multe dulciuri

Nu zahărul îţi afectează dantura, ci acidul care se dezvoltă în gura ta după ce consumi dulciuri şi carbohidraţi. Aceşti acizi atacă smalţul dinţilor şi pot declanşa gingivite dar şi apariţia cariilor. Este recomandat să te speli pe dinţi după ce ai mâncat bomboane sau prăjituri. Iar dacă nu ai posibilitatea să faci imediat asta, consumă un măr, brânză sau iaurt.

8. Eşti la pubertate

Activitatea hormonală intensă sau chiar dezechilibrele hormonale care se produc în organism în perioada pubertăţii pot afecta sănătatea danturii şi a gingiilor. Pot apărea carii, inflamaţii şi chiar infecţii la nivelul gingiilor. Este foarte important să ai grijă de igiena ta orală, să te speli pe dinţi de două ori pe zi, să foloseşti apă de gură şi aţă dentară. Şi, nu în ultimul rând, un control stomatologic periodic este absolut obligatoriu.

cafea cefacemimi.ro9. Bei multă cafea şi ceai verde

Cafeaua şi ceaiul verde îţi pătează, în timp, dantura şi afectează smalţul dinţilor. Aceste băuturi conţin tanini, elemente care pătrund în fisurile smalţului şi conferă dinţilor o culoare galbenă sau chiar maronie. Astfel de pete sunt destul de dificil de înlăturat, aşa că ar trebui să eviţi să bei cafea şi ceai în cantităţi foarte mari. Recomandat este să bei apă cu lămâie şi să adaugi puţin lapte în cafea.

10. Iei pilule contraceptive

Specialiştii au descoperit faptul că pilulele anticoncepţionale pot declanşa inflamaţii la nivelul gingiilor, infecţii şi chiar gingivită. Mai mult, femeile care iau astfel de pilule prezintă riscul de a se vindeca mai greu în urma unei extracţii dentare. De aceea, este recomandat ca înaintea unor astfel de proceduri să te consulţi cu medicul tău.

femeie care se spala pedinti cefacemimi.ro11. Nu te speli pe dinţi corect

Te speli pe dinţi după fiecare masă? S-ar putea să faci o mare greşeală. Motivul? Nu este recomandat să te speli pe dinţi imediat după ce consumi anumite alimente sau băuturi. Este vorba, în special, despre alimentele şi lichidele foarte acide precum vin, cafea, limonadă, fructe, coca-cola etc. Acidul şi acţiunea abrazivă a periuţei de dinţi duc la deteriorarea şi eroziunea smalţului dentar. După ce ai consumat astfel de alimente, clăteşte bine gura cu apă şi spală-te pe dinţi la o oră după ce ai terminat de mâncat.

12. Urmezi tratamentele dese şi agresive de albire

Fie că recurgi la tratamente de albire la cabinetul stomatologic sau optezi pentru reţete naturiste cu lămâie sau bicarbonat de sodiu, în timp, smalţul dinţilor va fi foarte afectat. Se va subţia, se va eroda, vor apărea fisuri care vor duce la dezvoltarea cariilor şi a sensibilităţii dentare. Este recomandat să foloseşti rar produsele naturiste abrazive.

COMENTARII

Lasă un răspuns