12 sfaturi ca să te răcorești fără aer condiționat

12 sfaturi ca să te răcorești fără aer condiționat

0 1833

Căldura verii ți-a transformat apartamentul într-un adevărat cuptor? Dacă nu ai aer condiționat, îți va fi foarte  de greu să reziști temperaturilor ridicate. Însă, chiar și așa, află că există tot felul de trucuri care, odată aplicate, pot scădea temperatuta casei tale cu câteva grade. Mimi îți spune ce ai de făcut! Ascult-o pe Mimi!

 

 

 

 

femeie care gateste la aragaz

Renunță să mai gătești la aragaz

Pe perioada verii este recomandat să gătești mai rar la flacăra aragazului sau la cuptor. Iar dacă nu poți renunța la mâncărurile gătite, gătește noaptea sau dimineața devreme, când afară este mai răcoare. Și așa în locuința ta aerul este sufocant. Nu are rost să crești temperatura cu bună știință. Bucătăria ta va fi un adevărat cuptor, iar căldura va pătrunde apoi în întreaga casă.

Nu sta în casă pe timpul zilei

În weekend-uri ar trebui să eviți să stai ziua acasă. Mergi la un film – în sălile de cinema este foarte răcoare, mergi la cumpărături, în parc, la piscină sau dă o fugă din oraș la munte sau la mare. Fă ori ce îți trece prin cap numai pleacă de acasă.

Folosește cuburi de gheață pentru a te răcori

Cuburile de gheață trebuie puse în zona pulsului de la mână sau gât. Te vei răcori imediat! De asemenea, poți umezi un prosop de baie și îți poți înfășura cu el picioarele. Și dușurile scoțiene ajută. În orice caz, evită băile firbinți și lungi.

Un truc pentru a răci aerul ventilatorului

Ventilatorul nu răcește aerul însă, putem să-l răcim chiar noi. Dă drumul la ventilator și pune în fața lui – pe direcția  jetului de aer – un recipient mai mare (lighean) cu gheață. Aerul ventilat va intra în contact cu gheața și se va răci, răcorind și casa.

 

felie de pepene rosu

Consumă legume și fructe

Mănâncă fructe și legume de sezon. Pepenii sunt extrem de indicați în zilele caniculare, te vor hidrata și te vor răcori. Nu mai punem la socoteală toate vitaminele și mineralele pe care le conțin. Prepară salate din ardei, roșii, vinete coapte etc.

Evită mâncărurile grase și prăjite

Pe caniculă este recomandat să nu consumi alimente grase, cărnuri prăjite sau gătite în ulei. Se digeră greu, organismul consumă energie în plus, iar tu te vei simți moleștit. Această stare fizică va fi și mai mult afectată de căldură.

 

trei ardei iuti rosii

Evită condimentele

Condimentele te vor face să transpiri abundent, la fel și mâncărurile firbinți sau extrem de reci. Evită șocurile de temperatură! Organismul uman funcționează după propria sa temperatura internă și va încerca întotdeauna s-o echilibreze. Dacă mănânci rece, el va încerca să se încălzească. Dacă mănânci fierbinte, va încerca să se răcească. În ambele situații vei transpira foarte tare.

Fără alcool!

Alcoolul este foarte periculos în zilele caniculare. Poate îți este poftă de o bere rece însă ar fi bine să renunți. Alcoolul duce la creșterea bruscă a tensiunii și deshidratează puternic organismul.

Protejează casa de razele soarelui

Casa trebuie protejată de razele soarelui cu draperii de culoare închisă, cu storuri sau jaluzele montate la geamuri. Închide ferestrele pentru a nu lăsa aerul firbinte să pătrundă în locuință. Aerisește noaptea și dimineața devreme.

Lenjeria de pat, din bumbac

Bumbacul absoarbe umezeala și îți lasă pielea uscată. O lenjerie de pat din material sintetic păstrează umezeala la nivelul pielii, iar tu te vei simți inconfortabil. Nu mai punem la socoteală faptul că umezeala este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor care duc la afecțiuni ale pielii.

Și becurile degajă căldură

Becurile cu incandescentă degajă multă căldură. Chiar dacă nu-ți dai seama, ele pot crește temperatura din locuința ta. Închide becurile când ieși din încăpere. De asemenea, scoate din priză aparatura electronică pe care o ții, de obicei, în stand by: televizorul, monitorul calculatorului, DVD- playerul etc. Pe lângă faptul că acestea consumă energie electrică, degajă și căldură.

 

aparat pentru deumidificarea aerului

Cumpără un dezumidificator

Aerul cald și umed este insuportabil, inconfortul crește considerabil, iar ție îți va fi imposibil să dormi noaptea și să mai stai ziua în casă. Cumpără un dezumidificator care să usuce aerul din locuința ta. Astfel de produse sunt extrem de importante atât în sezonul verii cât și toamna și iarna.

COMENTARII

Lasă un răspuns