12 trucuri ca să faci cel mai bun cozonac

12 trucuri ca să faci cel mai bun cozonac

0 3596

În mai puţin de o lună vom sărbători Paştele, iar pe masă fiecare dintre noi va avea măcar un cozonac. Dacă nu îl cumperi din magazin, ar trebui să cunoşti câteva trucuri pentru a-l pregăti acasă. Mimi îţi spune ce ai de făcut! Ascult-o pe Mimi!

 

–         Cozonacii nu se lasă să crească prea mult înainte de a-i pune în cuptor. Dacă au crescut până la marginea formei, se ung şi se bagă în cuptor. Dacă, dimpotrivă, sunt lăsaţi să craescă mai mult, fermentaţia trece de limita necesară, producându-se spaţii goale şi găuri în cocă.

–         Cuptorul nu trebuie să fie foarte fierbinte la început, deoarece, la căldură excesivă, coca prinde o crustă la suprafaţa aluatului. Aceasta împiedică creşterea normală a cozonacului care rămâne înăbuşit, cu coca vâscoasă şi nu mai are nici gust, nici aspect.

–         Făina, drojdia şi ouăle trebuie să fie de foarte bună calitate şi proaspete.

–         Untul nu se adaugă peste cocă la frământat fierbinte.

–         Cozonacii preparaţi cu mai multe ouă cresc mai greu.

–         În timpul în care se adaugă untul, coca se împătureşte fără să se rupă.

–         Când se întinde coca pentru a fi pusă în formă, untul cu care se unge trebuie să fie moale, nu încălzit sau topit.

–         Dacă se pun cozonacii într-o formă înaltă, coca trebuie să umple 1/3 din formă. Dacă se pune în forme lungi, joase, coca trebuie să umple ceva mai mult de jumătate din formă.

–         Un sfert de oră după ce ai băgat cozonacul la copt, temperatura cuptorului trebuie să fie puţin mai scăzută.

–         Cantitatea de zahăr poate fi scăzută până la 250 g la 1 kg de făină.

–         Nu ţine cozonacii la cuptor mai mult decât trebuie!

–         Ca să prindă un luciu frumos, cozonacii se ung cu ou: când se pun în formă la crescut şi înainte de a-i băga la cuptor.

COMENTARII

Lasă un răspuns