28 de trucuri ca să foloseşti sarea în bucătărie

28 de trucuri ca să foloseşti sarea în bucătărie

0 3229

Nu o folosim numai pentru a da gust mâncărurilor gătite sau salatelor. Sarea are o mulţime de alte utilizări la care nu te-ai gândit. Mimi îţi dă 22 de trucuri pentru a o folosi în bucătărie şi pentru a-ţi uşura munca. Ascult-o pe Mimi!

 

 

1. Dacă vrei ca apa să fiarbă la o temperatură mai înaltă, adaugă în cratiţă puţină sare. Atenţie! Apa nu va fierbe mai repede, doar temperatura ei va creşte. Astfel, timpul pentru prepararea mâncărurilor gătite va fi mai scurt.

 

2. Adaugă puţină sare în apa în care fierbi ouăle şi, astfel, acestea se vor decoji mult mai repede şi mult mai bine.

3. Ouăle care se fierb în apă cu sare vor avea coaja mult mai albă.

4. Cum îţi dai seama dacă un ou este proaspăt? Pune-l într-un bol plin cu apă în care ai adăugat două linguri de sare. Oul proaspăt se va scufunda, cel vechi va pluti.

5. Ai curăţat de coajă mere, pere sau cartofi? Pentru ca pulpa să nu oxideze, stropeşte fructele şi legumele cu puţină apă în care ai adăugat sare.

6. Vrei să înlături pieliţa de pe miezul de nucă? Scufundă miezul, pentru câteva ore, în apă cu sare.

 

7.Dacă scufunzi frunzele de spanac în apă cu sare, atunci nu mai este nevoie să speli fiecare frunză în parte.

8. Îţi place salata verde? După ce tai frunzele şi le amesteci cu alte legume, pune imediat sare! Aceasta va păstra frunzele de salată proaspete (ele nu se vor ofili şi nu se vor înmuia imediat).

9. Cartofii fierţi vor căpăta o textură fină şi delicată dacă, după ce îi decojeşti, îi stropeşti cu puţină apă cu sare. Pune-i apoi într-o strecurătoare pentru a elimina excesul de apă.

10. Tigaia plină de grăsime se va curăţa foarte uşor dacă, înainte de a o spăla, torni în ea un pahar cu apă şi sare.

 

11. Cănile de ceai şi cafea s-au pătat? Foloseşte pentru curăţarea lor o linguriţă de sare peste care adaugi câteva picături de apă. Cu pasta formată freacă zonele pătate. Cănile vor fi ca noi!

12. Sarea înlătură cu succes petele de mâncare arsă din cuptor sau de pe plită. Formează o pastă din sare şi apă şi curăţă zonele afectate.

13. Curăţă frigiderul folosind o pastă formată din sare, bicarbonat şi puţină zeamă de lămâie. Acest produs va înlătura mirosurile neplăcute şi va îndepărta murdăria depusă.

14. A luat foc grăsimea dintr-o oală sau tigaie? Nu folosi apă pentru stingerea focului, ci aruncă deasupra un pumn de sare.

15. Cafeaua are un gust amar pentru că boabele au fost prea prăjite, chiar arse? Adaugă în cană un praf de sare. Sarea îi va reda aroma proaspătă.

16. Ai gătit toată ziua, iar mâinile tale miros a ceapă? Spală-te pe mâini cu o pastă din sare şi puţină zeamă de lămâie.

17. Adaugă pun praf de sare în borcanele şi recipientele goale pe care le ţii închise ermetic, iar acestea nu vor prinde miros.

18. Toarnă în chiuvetă jumătate de litru de apă fierbinte în care ai adăugat 3 linguri de sare şi, astfel, vei îndepărta mirosul neplăcut care vine de pe ţevi sau zona de scurgere.

19. Vrei să cureţi şi să dezinfectezi tocătorul? După ce l-ai spălat cu detergent de vase, presară câteva linguri de sare şi, cu ajutorul unui burete abraziv, freacă întreaga suprafaţă.

20. Mâncarea pe care tocmai ce ai preparat-o este prea sărată? Adaugă un cartof curăţat de coajă şi tăiat cubuleţe. Acesta va absorbi sarea, iar mâncarea ta va fi salvată.

21. Pentru a evita ca brânza să mucegăiască, înainte de a o pune în frigider, înveleşte-o într-un tifon umezit în apă cu sare.

22. Vrei să păstrezi laptele proaspăt timp îndelungat? Adaugă în cutia în care îl păstrezi un vârf de sare.

23. Dacă ai scăpat un ou pe covor, pentru a nu păta ţesătura este recomandat să torni peste el câteva linguri de sare. Aceasta va absorbi albuşul şi gălbenuşul în câteva minute.

24. Dacă doreşti să dai strălucire unei suprafeţe din cupru, foloseşte o pastă formată din sare, făină şi oţet în cantităţi egale şi aplic-o pe metal cu ajutorul unei cârpe. Freacă uşor suprafaţa, iar apoi clăteşte-o cu apă.

25. Dacă vesela este pătată de urme de apă şi calcar este indicat să foloseşti pentru curăţarea ei o soluţie formată dintr-o lingură de sare fină şi apă fiartă şi răcită.

26. Pentru a curăţa oalele şi vasele din email foloseşte o soluţie formată din sare şi oţet în părţi egale. Tot cu această soluţie poţi curăţa şi da strălucire culorilor covoarelor şi mochetelor din casa ta.

27. Sarea poate fi folosită şi pentru îndepărtarea petelor de calcar sau rugină depuse de-a lungul timpului pe suprafaţa căzii şi a chiuvetelor.

28. Repară urmele lăsate de cuiele scoase din pereţi folosind pentru asta o pastă formată din 2 linguriţe de sare, două linguriţe de amidon alimentar şi 5 linguriţe de apă. Foloseşte amestecul pentru a umple golurile din perete şi lasă-l să se usuce bine timp de câteva ore.

COMENTARII

Lasă un răspuns