4 momente delicate din viața de școlar și cum le faci față...

4 momente delicate din viața de școlar și cum le faci față ca părinte

0 1252

Odată cu începerea școlii, pentru mulți copii vine și o perioadă cu momente mai puțin plăcute, care le-ar putea induce o stare de stres. Ca părinți, avem toate „armele” necesare să gestionăm aceste situații și să-i facem pe copii să trateze orice problemă relaxat și, în același timp, cu responsabilitate.

Iată care sunt momentele delicate din viața de școlar și cum putem noi, părinții, să-i ajutăm pe copii să le depășească:

O notă slabă

Notele sunt importante, fără discuție. În primul rând reflectă nivelul de cunoștințe, iar în al doilea rând contează pentru următoarele etape ale procesului de învățământ. Copilul este afectat dacă primește o notă mai slabă, pentru că simte că va provoca dezamăgire și situația va fi mai complicată pe viitor. Cum gestionezi situația astfel încât copilul să-și păstreze motivația? Reacția ta este importantă și poate influența și starea copilului tău. Discută cu el cu mult calm despre nota slabă sau examenul picat și fă-l să înțeleagă că a fost doar un incident care poate fi depășit și rezolvat, dacă pe viitor se va strădui un pic mai mult. Îl va ajuta mult dacă îi vei povesti un eveniment similar din perioada în care tu erai la școală și cel mai mult contează să faceți împreună un plan de „bătaie” pentru viitor, prin care să corecteze rezultatul.

Relația cu colegii

Ideal ar fi ca un copil să aibă relații bune cu toți colegii de clasă, pentru că, până la urmă, își petrec împreună câteva ore în fiecare zi. Totuși, din cauza personalităților lor diferite, la un moment dat mai pot apărea și conflicte care în timp se acutizează, iar copilul tău să înceapă să creadă că are o problemă serioasă și să se ducă cu emoții la școală. Ce poți să faci în această situație? Trebuie încurajat să povestească acasă orice incident, oricât ar fi de minor, potrivit intechopen.com. Tu, ca adult, vei ști ca în funcție de situație să-i dai cele mai bune sfaturi despre cum trebuie să trateze situația și, în același timp, îți vei da seama dacă trebuie să intervii și să mergi la școală ca să discuți cu profesorii despre problema apărută.

Profesori severi

Profesorii exigenți și severi le pot provoca emoții copiilor. Trebuie să le explici că atitudinea lor este, de fapt, în interesul lor, pentru că scopul fiecărui profesor este acela de a-și îndruma cât mai bine elevii și că atâta timp cât sunt disciplinați la ore și se străduiesc să învețe cât mai bine, profesorii, oricât de severi ar fi, vor avea o atitudine corectă față de ei.

Prea multe teme

Mai ales după o perioadă de vacanță, în care au avut prea puține responsabilități, școlarii ar putea să se simtă asaltați de teme, să aibă impresia că au prea mult de studiat și le rămâne prea puțin timp pentru activități recreative. Ajută-ți copilul să-și organizeze temele, să-și facă un program eficient de studiu și explică-i că odihna este importantă. Ideal ar fi ca după școală să doarmă sau să se relaxeze 1-2 ore, după care să se apuce de temele pentru a doua zi. Cu un program bine pus la punct o să le mai rămână suficient timp pentru activități recreative.

Sursa foto: Pexels

COMENTARII

Lasă un răspuns