4 semne precoce ale cancerului ovarian pe care nu trebuie să le...

4 semne precoce ale cancerului ovarian pe care nu trebuie să le ignori

Anual, în lume, de cancer ovarian se îmbolnăvesc aproximativ 250.000 de femei, iar 140.000 dintre ele mor pe parcursul aceluiași an. Pentru că, din păcate, această maladie este foarte greu de diagnosticat, iar simptomele sunt pentru foarte multă vreme tăcute, inexistente. Ele apar doar în momentul în care boala se află în stadiu avansat, iar tumorile au afectat și alte organe.

Ovarele sunt glande genitale feminine responsabile cu reproducerea și au o funcție dublă: asigură producția de ovule și stimulează secreția hormonală.  În cazul cancerului ovarian, celulele ovariene formează tumori maligne (canceroase) care pot distruge și alte celule ale aparatului genital. Mai mult, aceste tumori se pot propaga și afecta și alte organe precum uterul, ficatul, plămânii etc.

Cancerul ovarian se dezvoltă în tăcere, fiind dificil de diagnosticat, iar asta pentru că simptomele sunt, la început, inexistente. Ele apar doar când boala se află în stadiu avansat. Acesta este motivul pentru care o dată pe an sau chiar o dată la 6 luni este recomandat să mergi la medic. Un consult ginecologic amănunțit și o ecografie ar putea detecta maladia și în acest fel vei putea începe tratamentul din timp.

cancer ovarianFactori de risc

Factorul ereditar – Acesta presupune prezența cancerului ovarian la mamă, bunică sau străbunică, mătușă – rude de sânge pe linie maternă sau paternă.

Nici o sarcină sau nici o naștere – Femeile care nu au rămas niciodată însărcinate și nu au copii sunt mai predispuse la apariția cancerului ovarian. Motivul îl reprezintă faptul că în timpul sarcinii hormonii secretați de organism – estrogenul și progesteronul – au factor protector. De exemplu, la începutul sarcinii, nivelul de estrogen crește de aproape 20 de ori și ajunge, la sfârșitul sarcinii, la un nivel de 300 de ori mai mare. Progesteronul, la rândul său, are un nivel de 1000 de ori mai mare în timpul sarcinii față de nivelul obișnuit. Rolul său este acela de a susține sarcina și de a calma și limita contracțiile uterine.

Sindromul Lynch – Este o afecțiune rară, congenitală, care crește riscul de apariție a cancerului de colon, dar și alte tipuri de cancer precum cel ovarian. Vorbim despre o afecțiune genetică, ereditară care duce, de multe ori, la apariția cancerului de ovare, colon, endometru, a cancerului aparatului urinar și altele.

Cum spuneam, cancerul ovarian este la debutul său asimptomatic și acesta este motivul pentru care pacientele ajung târziu la medic. Însă, cu toate acestea, există anumite semne pe care organismul ți le dă și care ar trebui să te pună pe gânduri. Iată la ce să fii atentă:

Suferi de balonări frecvente: Această afecțiune digestivă inexplicabilă – balonarea – poate fi asociată cancerului ovarian, mai ales dacă astfel de episoade se întâmplă de mai mult de trei ori pe săptămână. Se manifestă sub formă de constipație, abdomen umflat și/sau senzație rapidă de sațietate.

Dureri în zona pelvină – Exceptând perioada menstruației, dacă simți dureri în zona abdomenului inferior, acest lucru poate fi un semn al cancerului ovarian. Dacă aceste dureri persistă, iar cele din timpul menstruației sunt intense, consultă medicul!

mic dejunPierderea apetitului – Dacă observi că nu mai ai poftă de mâncare, iar acest lucru survine chiar dacă nu ți-ai schimbat deloc stilulde viață, ar trebui să mergi la un medic pentru un control. Scăderea apetitului și scăderea rapidă a greutății corporale sunt simptome ale instalării cancerului. Însă, nu este și obligatoriu să se întâmple așa. Pentru liniștea ta, fă o o programare la doctor.

Urinezi des – Dacă simți nevoia de a urina mai des decât o faci de obicei,ar asta se întâmplă fără a consuma o cantitate mai mare de lichide, este posibil să suferi de cancer de ovare.

Alte simptome: dureri de spate frecvente, menstruații neregulate, dureri de stomac și în zona abodomenului inferior, oboseală, epuizare, dureri în timpul actului sexual, senzație și stare de vomă, scădere în greutate, constipație frecventă, creșterea rapidă a părului (fire mai groase și mai închise la culoare) sau căderea părului.

Atenție! Aceste simptome pot anunța instalarea unui cancer ovarian însă, în același timp, pot fi simptome inofensive, ca rezultat al unei simple disfuncționalități a organismului. Nu trebuie să te panichezi dacă te confrunți cu ele însă, dacă persistă, trebuie să mergi la un control medical.

COMENTARII

Lasă un răspuns