5 cereale care nu trebuie să lipsească din alimentația bebelușilor

5 cereale care nu trebuie să lipsească din alimentația bebelușilor

0 6889

Pe măsură ce bebelușul tău se dezvoltă, alimentația lui trebuie să devină din ce în ce mai diversificată. Medicii pediatrii recomandă cerealele pregătite cu lapte sau iaurt și care oferă micuțului tău toate vitaminele, mineralele și nutrienții de care are nevoie pentru a crește sănătos. Mai mult, cerealele furnizează copilului energie și îl feresc de probleme digestive. Iată 5 produse care nu ar trebui să lipsească din alimentația sugarului, după vârstă de șase, opt luni și care sunt beneficiile acestora.

bebelus cereale orez1. Cerealele de orez, o sursă bogată de fibre

Cerealele pe bază de orez nu au o aromă puternică, iar riscul ca bebelușul să le respingă este mult mai mic. Mai mult, ele sunt bogate în vitamina B1 și reprezintă o sursă bogată de fibre, care reglează tranzitul intestinal. Cerealele din orez sunt bine tolerate de organism și au un potențial alergenic foarte scăzut. Foarte mulți medici pediatri recomandă cerealele de orez deoarece conțin o cantitate mare de fier. Copiii mai mari de șase luni ar trebui să primească fier nu numai din laptele matern, iar cerealele de orez sunt o alegere foarte bună. Nu în ultimul rând, acestea au o consistență moale și o textură fină, iar bebelușul va învăța mai bine și mai repede cum să înghită alimentele semi-solide. Orezul conține vitamina B3 și acid folic, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, fier și o cantitate mai mică de mangan, cupru și zinc.

bebelus murdar cereale orz2. Orzul ajută la dezvoltarea sistemului osos

Orzul este o sursă bogată în fibre solubile și insolubile, proteine vegetale, vitamina A, acid folic, vitaminele B1, B2, B3, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, sodiu și fier. Fosforul ajută în procesul de regenerare celulară și este recomandat pentru creșterea și dezvoltarea sistemului osos, la fel ca și cuprul. Cerealele pe bază de orz sunt recomandate deoarece accelerează metabolismul și ajută sistemul digestiv prin combaterea balonării și a gazelor. Mai trebuie să știi că aceste cereale reglează tensiunea arterială, scad nivelul de colesterol și ajută la funcționarea corectă a inimii. Studiile au arătat faptul că orzul protejează copilul împotriva astmului. Atenție, însă! Orzul conține gluten și ar trebui introdus în alimentația bebelușului după ce acesta împlinește 8 luni. Glutenul poate crește riscul apariției bolii celiace (intoleranță la gluten).

cereale ovaz3. Ovăzul protejează împotriva obezității

Ovăzul conține o cantitate redusă de gluten și este bogat în complexul de vitamine B, zinc, mangan, calciu,  fier și seleniu, fibre solubile și antioxidanți. Cerealele de ovăz, deoarece conțin fibre, ajută în procesul de digestie, iar bebelușul va fi ferit de diaree, constipație, balonări și gaze. În componența acestor cereale se regăsește beta-glucanul – o fibră solubilă care menține un nivel optim al colesterolului. În acest fel, copilul nu va avea probleme cu greutatea. Nu în ultimul rând, cerealele pe bază de ovăz sunt o sursă bogată de antioxidanți, care întăresc sistemul imunitar. Cerealele pot fi cumpărate de la magazine care comercializează produse naturiste și le poți pregăti singură, acasă la tine. O altă variantă o reprezintă și cerealele instant, pe care copilul tău este posibil să le iubească mai mult. Iar asta pentru că au o compoziție foarte fină, iar printre ingrediente se regăsesc multe fructe. Depinde ce vrei să alegi. Noi am găsit aici mai multe sortimente care se pot prepara cu lapte matern, lapte special pentru bebeluși sau iaurt. Produsele nu conțin zahăr și nici aditivi alimentari.

boabe de secara4. Cerealele de secară previn crizele de astm

Ca și celelalte cereale cu gluten (grâu secară, orz, ovăz) secara ar trebui introdusă în alimentația bebelușului după vârsta de 8 luni sau chiar mai târziu. Însă, secara este o bună sursă de fibre solubile și insolubile, mangan, seleniu, fosfor, calciu, magneziu, proteine, complexul de vitamine B, vitaminele A, E și K. Potrivit specialiștilor, foarte mulți copii suferă de atacuri de astm în diferite etape ale copilăriei. Însă, mai multe studii efectuate în Statele Unite au demonstrat faptul că un consum regulat de secară scade cu peste 50% riscul apariției acestor crize.

copil cereale porumb5. Cerealele de porumb, bogate în antioxidanți

Porumbul este bogat în proteine și carbohidrați, fiind o sursă de energie pentru bebelușul tău. Această cereală conține fibre, vitamina C și alți antioxidanți, vitaminele B1, B3, B5, B9 (acid folic), vitamina E, fier, fosfor, magneziu, zinc mangan și cupru. Nu conține gluten dar este destul de greu de digerat, așa că ar trebui introdus în alimentația celui mic după ce acesta împlinește vârsta de un an.

femeie care cumpara cerealeDe unde cumpărăm cerealele?

Produsele instant pentru bebeluși sunt cereale simple, cereale combinate, cereale cu fructe – toate îmbogățite cu vitamine, minerale și nutrienți de care cel mic are nevoie pentru a crește sănătos Acestea pot fi cumpărate din magazine de profil, farmacii sau magazine online. Noi am găsit sortimente foarte variate pe site-ul maminet.ro. Important este ca atunci când cumperi un produs să citești cu atenție eticheta nutrițională, compozițională și modul de preparare. Nu uita să alegi cerealele în funcție de vârsta bebelușului tău, informații care se regăsesc întotdeauna pe cutia produselor.

mama si copilTrei sfaturi înainte de a introduce cerealele în dieta bebelușului

  • Vorbește cu medicul pediatru! Acesta îți va spune când este indicat să începi diversificarea alimentară a copilului și care sunt cerealele recomandate micuțului. Tot medicul pediatru te va învăța cum să-l hrănești pe copil în așa fel încât să nu se înece, cum să-ți dai seama de gusturile lui și îți va spune ce produse să eviți să cumperi deocamdată.
  • Încearcă pentru început cereale simple (nu mixuri din cereale) și fără gluten. Pentru a-l obișnui pe copil cu noi gusturi, ele ar trebui introduse treptat în alimentația sa. Ca să eviți situațiile în care bebelușul refuză mâncarea, poți prepara cerealele cu lapte matern. În acest fel, gustul îi va fi cunoscut, iar riscul de refuz va fi mai mic. Atenție! Cerealele care conțin gluten pot fi introduse în dieta copilului după ce acesta împlinește vârsta de 8 luni sau chiar un an pentru a nu dezvolta intoleranță la gluten. Până atunci, oferă-i cereale fără gluten precum orez sau porumb.
  • Cumpără cerealele instant de la firme de renume! de asemenea, este foarte important ca magazinele care comercializează astfel de produse să fie specializate în alimentația bebelușilor. Nu lua orice îți cade în mână. Odată ce ai ales produsul, citește cu atenție eticheta acestuia și termenul de valabilitate. Optează pentru cereale în funcție de vârsta copilului tău.

 

COMENTARII

Lasă un răspuns