5 greşeli de curăţenie care îţi distrug covorul

5 greşeli de curăţenie care îţi distrug covorul

Se apropie Sărbătorile de Iarnă şi, în curând, vei începe curăţenia generală. Iar când vine vorba despre curăţenie, covoarele sunt printre primele lucruri din casă de care vei avea grijă. Însă, de multe ori, din dorinţa de a le păstra cât mai noi, facem greşeli care, din păcate, le distrug. Iată mai jos patru dintre cele mai frecvente greşeli pe care nu ar trebui să le mai faci atunci când cureţi covoarele.

pata vin rosu covor cefacemimi.ro1. Freci cu putere covorul

Atunci când ai vărsat pe covor un pahar cu vin, o ceaşcă cu cafea, sosuri sau alte alimente care pătează, primul lucru pe care îl faci este să absorbi repede lichidele, iar apoi să freci viguros pata. Iată prima mare greşeală pe care o faci frecvent şi care distruge ţesătura. Firele covorului sunt răsucite între ele pentru a fi cât mai rezistente, iar o perie aspră nu face decât să le separe, să le descâlcească. Astfel că, acea zonă a covorului va avea un aspect scămoşat şi zbârlit. Ce este de făcut? Dacă ai pătat covorul cu lichide, foloseşte un şervet din hârtie cu care să absorbi toată umezeala, iar apoi, pentru îndepărtarea petei, foloseşte bicarbonat de sodiu. Lasă produsul să acţioneze 30 de minute, freacă foarte uşor cu o cârpă uscată din bumbac, iar apoi aspiră. Poţi opta, de asemenea, şi pentru produse chimice de curăţare, dar care să fie special destinate pentru covoare.

curatare covor cefacemimi.ro2. Nu foloseşti detergenţi speciali

Să nu crezi că produsele speciale pentru curăţarea covoarelor sunt doar o fiţă sau o strategie de marketing. Detergenţii pentru haine, pentru curăţarea pardoselei sau a obiectelor sanitare, săpunul şi şamponul pentru păr nu au ce căuta pe covor! Deci, dacă le-ai folosit, este cazul să n-o mai faci. Excepţia de la regulă este doar detergentul de vase, însă numai dacă este diluat în foarte multă apă.

ovor murdar cefacemimi.ro3. Intri încălţat în casă

Este, până la urmă, o regulă de bun simţ, pe care o cunoaşte toată lumea, dar care nu este mereu respectată. Când intri în casă, descalţă-te la uşă! Este cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru a păstra mochetele şi covoarele din locuinţa ta curate, fără pete. De asemenea, când păşeşti pe covor, mai ales dacă este deschis la culoare, ai grijă să n-o faci cu papucii de casă în picioare. Dacă te uiţi cu atenţie, vei observa că talpa acestora nu este foarte curată. Poţi lăsa urme! Recomandat este, atunci când calci pe covor, să ai în picioare şosete. Asta, pentru ca sebumul secretat de piele să nu ajungă pe suprafaţa covorului, iar apoi să fie absorbit de ţesătură.

covor cefacemimi.ro4. Târăşti mobila pe covor

Obiectele de mobilier, oricât de mici şi uşoare ar fi, ar trebui ridicate atunci când vrem să le mutăm dintr-un loc în altul. Dacă, dimpotrivă, târăşti sau împingi mobila pe covor, fibrele acestuia se vor rupe, se vor scămoşa şi se vor deteriora. De asemenea, dulapurile, biblioteca, patul, canapeaua sau fotoliile nu ar trebui aşezate pe covor deoarece în ţesătură vor rămâne urme adânci.

perie aspirator cefacemimi.ro5. Nu cureţi periile aspiratorului

Dacă foloseşti aceeaşi perie a aspiratorului în toate camerele şi încăperile, vei transfera murdăria pe toate covoarele şi mochetele din locuinţa ta. De fiecare dată, după ce ai terminat de făcut curat într-o cameră, curăţă bine peria aspiratorului.

aspirator cefacemimi.roCum cureţi covorul sintetic

Covorul sintetic se aspiră în orice direcţie doreşti, fără riscul de a-l deteriora. Fibrele lui sunt foarte rezistente. Foloseşte o perie de dimensiuni mari şi nu uita să goleşti sacul aspiratorului când acesta se umple pe jumătate. În caz contrar, aspiratorul va avea o putere din ce în ce mai mică de aspirare. Mai mult, dacă sacul este din material textil, praful va fi absorbit pe de-o parte şi expulzat în aer pe cealaltă parte. Astfel, se va depune din nou pe covor. Pentru păstrarea intactă a culorilor, freacă ţesătura, uşor, cu o jumătate de varză proaspătă. Pentru a elimina mirosul neplăcut din covor, presară bicarbonat de sodiu şi lasă-l să acţioneze peste noapte. Apoi, pentru îndepărtarea lui, foloseşte aspiratorul la o viteză mare. Petele se curăţă cu apă rece sau călduţă ori folosind produse speciale pentru covoare. Zonele umede, care tocmai au fost curăţate, se usucă folosind uscătorul de păr, la o viteză mare şi o temperatură scăzută.

perie rotativa aspirator cefacemimi.roCum cureţi covorul din lână

Poţi folosi aspiratorul însă evită periile rotative, în cazul în care acesta este dotat cu astfel de accesorii. Dacă ai vărsat pe covor lichide, nu este recomandat să foloseşti pentru îndepărtarea lor amoniac sau produse alcaline puternice. De asemenea, foloseşte foarte puţină apă, deoarece lâna absoarbe lichidele mult mai repede decât materialul sintetic. Astfel, este recomandat să nu speli covorul din lână cu apă şi detergent deoarece se va usca extrem de greu. Dacă ţi se pare că este foarte murdar, nu-ţi rămâne decât să apelezi la serviciile unei curăţătorii.

COMENTARII

Lasă un răspuns