5 lucruri pe care să le faci vara dacă stai la curte
Cine locuiește la casă, are mereu câte ceva de făcut: anumite reparații, mici amenajări sau redecorări, organizarea locuinței sau a anumitor dependințe. Iar cine mai are și grădină, știe că florile și plantele necesită și ele o îngrijire și o atenție permanentă. Iar vara pare anotimpul ideal pentru astfel de îndeletniciri casnice. Iată 5 lucruri pe care să le faci vara dacă stai la curte
5 lucruri pe care să le faci vara dacă stai la curte
Fiecare sezon îți dă de lucru fie în casă, fie în grădină. Vara, de exemplu, este anotimpul în care poți zugrăvi, poți redecora locuința sau îi poți aduce noi îmbunătățiri.

Reamenajarea și redecorarea casei
Zugrăvește! Camere locuinței tale au nevoie, din când în când, de un aer proaspăt, de o schimbare de look. O zugrăveală nouă, o culoare pe care nu ai mai încercat-o, ridicarea unui perete fals, a unui panou decorativ sau aplicarea unui tapet pot transforma total atmosfera. Sau, poate vrei să schimbi pardoseala. Fie că vorbim despre parchet, plăci de ceramică sau piatră naturală, podeaua casei va conferi camerelor un aer fresh, dar va modifica și vizual încăperea. În funcție de culoarea, materialul și textura pardoselii, camerele vor părea mai mari, mai încăpătoare, mai luminoase sau mai aerisite. Evident, nu trebuie să te oprești aici. Vara este momentul marilor reduceri și discount-uri la aparatură electrocasnică, la mobilă, obiecte de iluminat și decorațiuni interioare.
Verifică sau înlocuiește sistemul de încălzire
Vara, pentru că nu ai nevoie de căldură în calorifere, ai putea să te ocupi de sistemul de încălzire a casei pregătind-o, de fapt, pentru iarnă. Verifică dacă există scurgeri pe la țevi sau conducte, dacă funcționează în parametri optimi boilerul sau centrala termică – fie că este pe lemne sau peleți. Sau, poate vrei să înlocuiești aceste sisteme cu o pompa de căldură aer-apă sau apă-apă. Îți recomandăm pompe de căldură Ferroli, care asigură încălzirea și răcirea apei menajere, cu unități ce pot fi instalate atât în interiorul cât și în exteriorul casei.
Cum previi apariția țânțarilor
La curte, mai ales dacă ai grădină sau un spațiu verde generos, cu siguranță te vei lovi de problema țânțarilor. Apariția roiurilor poate fi însă prevenită.
- În primul rând, ar trebui să știi că aceste insecte iubesc umiditatea, iar zonele umede sunt un mediu propice pentru înmulțirea lor. Pentru început, încearcă să elimini ochiurile de apă care se formează în curte sau grădină, asanează bălțile și aruncă orice obiect inutil în interiorul căruia se poate scurge apa de ploaie. De exemplu, pneurile uzate. În același timp, nu uita să acoperi orice alt recipient în care păstrezi apa: butoaie sau diferite rezervoare.
- Apoi, țânțarii pot fi eliminați cu ajutorul insecticidelor sau a lămpilor cu raze UV. Lămpile cu raze UV pentru curte și casă atrag insectele şi apoi le distrug cu ajutorul curentului electric care circulă prin grilaj, sau le aspiră în interior.
- Te poți feri de țânțari și prin montarea unor plase noi la ferestre și uși dar și prin alegerea corectă a surselor de lumină.
- Obiectele de iluminat – becurile – sunt extrem de importante când vine vorba de a ține la distanță insectele. Se pare că acestea nu sunt atât de atrase de lumina galbenă și nici de LED-uri.
- Nu în ultimul rând, elimină vegetația sălbatică. Grădina trebuie curățată de buruieni, ierburi înalte, tufișuri și arbuști. Un gazon tuns, o grădină aerisită, pomi curățați și igienizați – iată o soluție de a ține insectele nedorite la distanță.

Cum pregătești casa de furtună
Vara este anotimpul ploilor și a furtunulor și uneori a fenomenelor meteo extreme.pentru a fi sigur că o vijelie iscată din senin sau o ploaie torențială cu grindină nu-ți produce stricăciuni sau chiar pagube însemnate, va trebui să ai în vedete câteva aspecte importante. În primul rând, dacă în grădină ai pomi înalți sau copaci, asigură-te că acești sunt sănătoși și viguroși. Un arbore cu tulpina sau rădăcina putrede pe interior sau, cu crengi uscate poate oricând să fie doborât de vânt. Atenție să nu-ți cadă pe casă sau alte dependințe!
În al doilea rând, asigură-te că geamurile casei sunt intacte – nu prezintă crăpături. La fel și sistemul de închidere a ferestrelor care trebuie să funcționeze perfect. O furtună ți-ar putea sparge geamurile sau ți-ar putea aduce apă în casă pe la pervaz. De verificat ar fi acoperișul, pentru a descoperi eventuale fisuri pe unde s-ar putea infiltra apa.

5 lucruri pe care să le faci vara: îngrijește grădina!
Grădina trebuie să fie una din prioritățile tale pe timp de vară, mai ales dacă sezonul este unul foarte plios sau dimpotrivă, foarte secetos. Din cauza ploilor abundente crește rapid egetația sălbatică, iar aceste buruieni, dacă nu sunt smulse sau îndepărtate, vor sufoca toate florile pe care le-ai plantat. Atenție mare și la invazia de iederă care, dacă va filăsată să crească necontrolat va cotropi nunumai grădina, ci și curtea dar și pereții casei.
Dacă se anunță o vară secetoasă, poate vrei să investești într-un sistem de irigații. Este costisitor, necesită multă muncă, dar e ar putea face diferența dintre o grădina luxuriantă și una pârjolită de arșiță.Alte idei de amenajare a casei dacă stai la curte găsești aici.
Sursa foto: Pixabay