5 sfaturi ca să cumperi cele mai bune caserole alimentare

5 sfaturi ca să cumperi cele mai bune caserole alimentare

0 2448

Fiecare gospodină trebuie să aibă în bucătărie şi  recipiente pentru depozitat mâncarea gătită, fructele, legumele şi produsele lactate. Mimi îți spune la ce să fii atent atunci când cumperi caserolele alimentare. Iată ce ai de făcut! Ascult-o pe Mimi!

 

Alege dimensiunile potrivite!

Este foarte important ca atunci când cumpărăm recipiente alimentare să alegem în funcţie de modul în care le vom folosi. Dacă doreşti o caserolă pentru mâncare gătită, aceasta trebuie să fie mai înaltă şi de dimensiuni mai mari. Dacă, dimpotrivă, doreşti să depozitezi în caserolă brânzeturi sau fructe precum căpşune, cireşe, vişine atunci caserola ar trebui să fie mai mică. Asta în ideea în care vei păstra la rece o cantitate mică, până într-un kilogram. Nu cumpăra în neştire, doar pentru că îţi place foarte mult modelul sau forma recipientului. S-ar putea ca, odată ajunsă acasă, să constaţi că mărimea caserolei nu se potriveşte cu cantitatea de alimente pe care doreşti so depozitezi.

Capacul trebuie să se închidă etanş

În cazul în care cauţi un recipient pentru depozitarea mâncărurilor gatite, supelor, ciorbelor sau mâncărurilor cu mult sos va trebui să fii extrem de atent la cât de bine se închide capacul. Caută recipiente care se închid etanş pentru ca mâncarea să nu se scurgă. Modalitatea de prindere a capacului este poate cea mai importantă  „funcţie” a unei casolete şi dintr-un alt motiv: un capac inchis ermetic nu va lăsa mirosurile să pătrundă în frigider.

Cum se întreţin?

Recipientele din plastic nu se folosesc la încălzirea alimentelor în cuptorul cu microunde deoarece substanţele pe care le conţin sunt nocive pentru sănătate. De asemenea, casoletele nu se pun la congelator! Când le speli, foloseşte apă călduţă (nu fierbinte căci temperatura înaltă eliberează chimicalele din plastic) şi detergent de vase. După ce le-ai spălat, recipientele din plastic se lasă la scurs până se usucă. Dacă nu le mai foloseşti, aşază-le în dulap dar fără capac pentru a nu prinde miros.

Cumperi la bucată sau la set? 

Unele caserole se vând la bucată, altele la set. Preţurile diferă însă şi o singură casoletă ar putea costa mai mult decât un set de 5 bucăţi. Cumpără în funcţie de modul în care le vei folosi. Gândeşte-te bine: ai nevoie de o singură caserolă sau de 5 produse de dimensiuni mai mici?

 

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetărri Alimentare:

„Nu încălziţi mâncarea în recipiente de plastic!”

gheorghe mencinicopschi, directorul institutului de cercetari alimentareDe fiecare dată când cumpărăm un recipient din plastic, trebuie să fim foarte atenţi la eticheta produsului. Pe recipientul din plastic, într-un triunghi format din săgeţi, este inscripţionată o cifră de la 1 la 7. Acest cod indică tipul de plastic folosit. Caserolele periculoase suntd e doua tipuri: din PVC, inscripţionate cu cifra 3 şi cele care conţin Bisfenol A, inscripţionate cu cifra 7. Bisfenolul A creşte vinelul de estrogen, proate provoca afecţiuni precum cancer ovarian, de sân şi testicular. Bisfenolul afectează fertilitatea. Nu încălziţi mâncarea în astfel de recipiente! Microundele încălzesc rapid alimentele dar, în acelaşi timp, duc la creşterea cantităţii de Bisfenol A care ajunge în mâncare.

COMENTARII

Lasă un răspuns