6 alimente care îți distrug smalțul dinților

6 alimente care îți distrug smalțul dinților

Chiar dacă, de multe ori, avem impresia că mâncăm sănătos, trebuie să știi că anumite alimente, fructe, legume și băuturi, îți fac bine pe de-o parte, fiind bogate în vitamine, minerale și elemente nutritive, dar, pe de altă parte, îți afectează grav smalțul dinților. Uite care sunt acestea!

 

 

lamaie bun

 1. Citricele

Vitamina C este esențială pentru menținerea sănătății gingiilor, însă, pe de altă parte, acidul pe care îl conțin citricele îți afectează dantura. Dacă bei foarte mult suc de lămâie sau mănânci multe portocale, acidul din aceste fructe îți va deterora, în timp, smalțul dinților care nu se mai reface. În urma unui studiu efectuat în 2011 de British Journal of Nutrițion s-a ajuns la concluzia că acidul pe care îl conțin citricele este la fel de periculos ca și cel din Coca Cola.

migdale2. Migdalele

Sunt foarte benefice pentru sănătate conținând o cantitate foarte mare de vitamina E și acizi grași. Însă, când vine vorba despre dantură, migdalele devin periculoase. Motivul? Sunt foarte tari, iar când le mesteci, pe lângă faptul că zgârie smalțul, poți suferi chiar de fracturi ale dinților.

muraturi3. Murăturile

Sunt gustoase și pline de vitamine, însă afectează dantura. Murăturile conțin foarte mult oțet, iar oțetul poate demineralizează dinții. Mai mult, murăturile conțin și o cantitate mică de zahăr dar, dacă le consumi frecvent, acesta din urmă îți afectează și el dinții.

fructe uscate4. Fructele uscate

Fiind uscate, fructele conțin doar o concentrație foarte mare de zahăr. Și, după cum știm, zahărul nu este indicat dacă vrem să avem o dantură sănătoasă. Gândește-te de două ori înainte de a ciuguli zi de zi fructe uscate sau confiate.

cafea5. Cafeaua

Cafeaua pătează smalțul dinților – de aici nuanța cafenie sau galbenă a danturii tale. Este adevărat ca această băutură pe care o savurăm în fiecare dimineață conține o cantitate mare de antioxidanți, dar este și un dușman al zâmbetului tău. Petele care se formează în timp duc la formarea plăcii dentare, iar de aici pot apărea o mulțime de alte probleme grave.

unt de arahide6. Untul de arahide

Este delicios întins la micul dejun pe pâine, dar este periculos pentru dantura ta. Motivul? Untul de arahide se lipește de dinți și, dacă nu te speli după ce mănânci, în timp te vei trezi cu carii.

COMENTARII

Lasă un răspuns