Lucruri pe care nu le ştiai despre ouă

Lucruri pe care nu le ştiai despre ouă

1 4137

Deşi există controverse în ceea ce priveşte consumul de ouă care ar duce, în timp, la afecţiuni ale inimii, mulţi nutriţionişti consideră că acestea sunt absolut obligatorii pentru protejarea sănătăţii organismului. Deşi le mâncăm aproape în fiecare zi, sunt multe lucruri pe care nu le cunoaştem de spre ouă. Mimi îţi spune tot ce trebuie să ştii! Ascult-o pe Mimi!

 

 

Ajută la dezvoltarea creierului

Oul conţine vitamina B, recunoscută pentru beneficiile sale asupra funcţiei neurologice. De asemenea, vitamina B ajută organismul în lupta împotriva inflamaţiilor. Oul este recomandat a fi consumat mai ales de către femeile gravide, deoarece ajută la dezvoltarea creierului bebeluşului. Nu în ultimul rând, ouăle conţin un element care stimulează secreţia de serotonină şi dopamină, denumiţi şi hormoni ai fericirii.

Conţin o cantitate foarte mare de proteine

Ouăle conţin proteine de înaltă calitate care sunt absorbite în totalitate de organism.

Calitatea ouălor ţine de vârsta găinilor

Dacă vorbim despre calitatea ouălor, trebuie să aducem în discuţie inclusiv vârsta găinilor de la care acestea provin. Cercetătorii au descoperit faptul că ouăle provenite de la găinile foarte tinere şi de la cele foarte bătrâne sunt de o calitate mai slabă, din punct de vedere nutritiv. Aşadar, este bine să consumăm ouă care provin de la găini cu vârste medii.

Ce spune culoarea gălbenuşului?

Ai observat de multe ori ouă cu un găbenuş într-o culoare foarte puternică, sau, dimpotribă, care are o nuanţă pală. Dar există şi ouă care au gălbenuşul portocaliu. Ce înseamnă asta? Află că nuanţa gălbenuşului nu are de-a face cu prospeţimea oului. În schimb, culoarea îţi spune ce a mâncat găina înainte. Păsările care consumă iarbă în cantităţi mari şi grăunţe bogate în carotenoide, având totodată un „meniu” foarte diversificat, fac ouă cu un găblenuş care are o culoare puternică. Însă, fie că vorbim despre un galben aprins, un galben pal sau o culoare portocalie, află că nuanţa nu-ţi spune nimic despre calităţile nutritive ale oului. Pentru că nu are nici o legătură cu acestea.

Nu contează culoarea ouălor

Nu contează culoarea lor..albe sau roşiatice ouăle proaspete îţi furnizează nutrienţi benefici pentru sănătate. Culoarea ţine, de fapt, de specia din care face parte găina.

Rezistă proaspete o lună

Ouăle au un termen de garanţie destul de mare, rezistând proaspete şi comestibile timp de aproape 30 de zile.

Ouăle de prepeliţă – Sunt mai mici dar au acelaşi gust ca şi ouăle de găină. Din punct de vedere nutritiv, cinci ouă de prepeliţă fac exact cât un ou de găină. Aceste ouă sunt pătate sau au diferite nuanţe.

 

Ouăle de raţă – Sunt puţin mai mari decât cele de găină, cu un gust mai puternic, mai intens. Sunt mai bogate în grăsimi şi colesterol.

 

Ouăle de gâscă – Sunt mai mari decât cele de raţă, cu un gust şi mai puternic. Două ouă de găină sunt egale din punct de vedere nutritiv cu un ou de gâscă.

 

Ouăle de curcan – Sunt foarte bogate în grăsimi şi colesterol, însă gustul se aseamănă cu cel al unui ou de găină.

 

Ouăle de struţ

Din punct de vedere nutritiv, 20 de ouă de găină sunt egale cu un ou de struţ. Un ou de struţ nu poate fi consumat de către o singură persoană.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns