6 motive pentru care platesti foarte mult la intretinere

6 motive pentru care platesti foarte mult la intretinere

0 2878

În foarte multe blocuri întreţinerea afişată la avizier nu corespunde cu normele legale de aplicare şi repartizare a cheltuielilor. Aceste abateri de la lege fac ca întreţinerea să fie mai mare pentru foarte mulţi proprietari.. Mimi iti spune care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ţii seama atunci când analizezi costul întreţinerii la bloc. Ascult-o pe Mimi!

 

Apa rece nu are preţ fix        

Preţul pentru 1 m.c. de apă rece este fix, adică nu variază de la bloc la bloc. Mulţi administratori din nepricepere, schimbă de la ei putere, preţul pentru un m.c. de apă rece doar ca să le “iasă” la calcule neţinând cont că este vorba despre banii proprietarilor.

La consumul de  apă se adaugă 10%

La consumul individual de apă rece sau caldă nu se mai adaugă nimic. În multe blocuri se adaugă, fără bază legală şi în mod abuziv, la consumul din apartament un procent de 5 sau 10 % din consumul respectiv. Orice diferenţă rezultată din calcule se împarte tuturor proprietarilor după alt criteriu şi anume după cota-parte indiviză.

Apartamentele nelocuite plătesc pentru o persoană

În apartamentele nelocuite proprietarul este scutit de la plata cheltuielilor care se repartizează după numărul de persoane şi care se referă strict la cheltuielile pe care le fac cei care locuiesc în apartament şi sunt gestionate de asociaţia de proprietari. Unii administratori nu ştiu să calculeze cu „0” şi pun de la ei 1 persoană ceea ce nu este legal.

Reparaţiile se plătesc pe scară

Reparaţiile se suportă de către toţi proprietarii indiferent de scară şi de locul unde s-a făcut reparaţia. La anumite asociaţii această problemă se tratează la nivel de scară ca şi cum asociaţia ar fi divizată pe scări neglijându-se aspectul legal cu privire la existenţa unei singure gestiuni care nu poate fi separată.

Taxe în plus pentru angajaţi

Din neştiinţă la multe asociaţii de proprietari persoanele sunt angajate cu contract individual de muncă, ceea ce înseamnă că asociaţia mai suportă niste bani in plus pentru taxe şi impozite. Acolo unde activitatea nu este zilnică se poate utiliza convenţia civilă de prestări servicii.

Reparaţiile nu se efectuează cu firme „no name”

Lucrările de reparaţii majore pentru terasă, subsol, instalaţii pe verticală, faţadă trebuie efectuate în mod corespunzător cu o firmă serioasă şi autorizata la preţul corect al pieţei, fără comisioane şi şpăgi. Altfel, comisioanele se plătesc din costul lucrării, iar lucrarea iese prost pentru că nu se mai poate obţine calitate cu materiale ieftine, iar proprietarii vor fi nevoiţi să plătească încă o dată pentru o nouă lucrare.

COMENTARII

Lasă un răspuns