6 sfaturi ca să alegi cel mai bun fier de călcat

6 sfaturi ca să alegi cel mai bun fier de călcat

Calitatea fierului de călcat este cel mai important lucru de care trebuie să ții cont atunci când vrei să cumperi un astfel de produs. În magazine găsești foarte multe modele care, de multe ori, te induc în eroare în loc să te ajute să te decizi. Nici nu mai știi ce să cumperi: o stație de călcat, un fier de călcat vertical sau unul clasic cu aburi? Iată câteva sfaturi de care ar trebui să ții cont pentru a alege produsul potrivit nevoilor tale!

Înainte de toate, gândește-te la volumul de haine pe care le calci de obicei, iar alegerea va trebui făcută în funcție de acest aspect. Iată cele trei mari categorii de produse și avantajele lor:

statie de calcat philipsStația de călcat cu abur este destinată familiilor numeroase și unui volum foarte mare de haine. De exemplu, dacă trebuie să calci cămășile soțului tău, pantalonii, tricourile, rochiile, bluzele și fustele tale, hainele copiilor, fețe de masă, perdele, lenjerii de pat, recomandată este o stație de călcat. În magazine vei găsi produse performante care te vor ajuta să calci fără a mai seta temperatura, care se curăță singure, își elimină calcarul depus, nu ard țesătura și nu lasă pete. Jetul de abur este mult mai puternic, temperatura la care se încălzește fierul este mult mai înaltă, iar aceste modele îți permit inclusiv călcarea hainelor pe verticală. Stațiile de călcat au și un rezervor mult mai mare.

aparat de calcat vertical philipsAparatul de călcat vertical este soluția perfectă pentru eliminarea rapidă a cutelor, fiind destinat hainelor delicate sau dificil de călcat. Mai mult, produsul reîmprospătează hainele și elimină mirosurile neplăcute. Avantajul acestuia este că îl poți lua cu tine în vacanță: fiiind de dimensiuni mici, poate fi ușor strecurat în bagaje. Persoanele care călătoresc foarte mult ar trebui să se orienteze către un astfel de model.

fier de calcat philips 1

Fierul de călcat cu abur, varianta clasică, este destinat unui volum mic de haine. Avantajul fierului de călcat clasic este dat de faptul că, fiind de dimensiuni reduse, poate fi depozitat pe orice raft sau în orice sertar din locuința ta. Dacă ai ales acest produs, trebuie să verifici însă funcțiile acestuia. Cele mai importante sunt încălzirea în trepte, funcțiile anticalcar, auto-curățare, jet de aburi, stropire și oprire automată. Atenție și la puterea aparatului. Aceasta se încadrează, de obicei, între 2000-3000 wați (W). Cu cât puterea este mai mare, cu atât talpa se va încălzi mai repede, dar și consumul de electricitate va spori. Există și modele clasice fără fir, care te lasă să te miști în voie, fără să mai depinzi de lungimea cablului. Îți dau o mai mare mobilitate și o bună manevrabilitate în timpul călcatului. Modul de lucru fără fir poate fi ales pentru articole de îmbrăcăminte care trebuie ajustate pe masa de călcat, permițând, între timp, încărcarea fierului.

 fier de calcat philips Din ce material trebuie să fie talpa?

Tipul de talpă este un alt aspect care trebuie luat în calcul. Să nu uităm, totuși, că aceasta vine în contact direct cu hainele tale. Talpa fierului de călcat este, de ce mai multe ori, fabricată din aluminiu, deoarece acesta este un bun conductor de căldură. Însă, ea este acoperită cu un înveliș protector din diferite materiale precum ceramică, teflon, inox.

Talpa din ceramică este una dintre cele mai rezistente la zgârieturi și alunecă foarte bine pe țesătură.

Tapla din teflon nu se lipește pe material, dar are dezavantajul că se zgârie foarte repede. Deci, atenție când calci haine care au nasturi și fermoare.

Talpa din inox este prezentă la modelele mai ieftine, însă dezavantajul este că se poate lipi de material și alunecă mai greu. Dar, cum spuneam, un produs cu talpă din inox costă mai puțin.

Talpa SteamGlide este un tip de talpă folosit în special de Philips. Un fier de călcat cu talpă SteamGlide costă puțin mai mult, dar avantajul este rezistența sporită la zgârieturi, alunecarea perfectă pe material și curățarea ușoară.

fier de calcat aburi philipsVerifică puterea jetului de aburi!

Materialele umede se calcă mult mai repede decât cele uscate, iar aici intervin performanțele fierului de călcat în ceea ce privește puterea jetului de aburi. Este foarte important ca aparatul să fie prevăzut cu orificii mari și dispuse uniform pe toată talpa, inclusiv în vârful acesteia. Atunci când vei avea de călcat cămăși, de exemplu, vei putea ajunge cu mare ușurință în zone mai greu accesibile precum zonele din jurul manșetelor, a gulerului sau în partea de sus a mânecilor. Practic, cu cât găurile sunt mai mari și mai multe, cu atât vei călca mai eficient, deoarece debitul și jetul de abur vor fi mai puternice și vor pătrunde mai bine în țesătură. Însă și puterea aburului este foarte importantă. Un fier de călcat bun ar trebui să aibă un debit de 35-50 de grame/minut. Cu alte cuvinte, într-un minut, în materialul textil ar trebui să intre această cantitate de grame de abur.

curatare fier de calcatCum se curăță fierul de călcat cu produse naturale

Talpa se șterge cu o cârpă curată și umedă sau cu partea neabrazivă a unui burete de bucătărie. Pentru îndepărtarea prafului nu ai nevoie de săpun, însă, dacă vrei s-o cureți temeinic, vei avea nevoie de puțin detergent lichid. Această operațiune se face când fierul este călduț, dar scos din priză. Dacă pe suprafață s-a acumulat multă murdărie, recomandat este să folosești o soluție din oțet alb și apă. Aceasta va îndepărta inclusiv depunerile de calcar. Pentru petele lipicioase poți folosi pastă de dinți sau bicarbonat de sodiu. Atenție, însă! Fierul trebuie să fie rece. Un alt sfat: dacă ai folosit bicarbonat, nu freca petele foarte puternic deoarece poți zgâria talpa. Plasticul topit se îndepărtează cu sare de bucătărie foarte fină. Presară sare pe o bucată de hârtie, iar apoi treci de câteva ori cu fierul încins peste ea. Mizeria se va prinde sare, iar talpa fierului va rămâne curată. În rezervorul fierului de călcat există de puneri de calcar care se curăță tot cu oțet alb. Umple recipientul și așteaptă o oră pentru ca oțetul să acționeze. Apoi, elimină lichidul prin activarea aburilor.

COMENTARII

Lasă un răspuns