6 sfaturi ca să scapi de lucrurile pe care nu ai voie...

6 sfaturi ca să scapi de lucrurile pe care nu ai voie sa le arunci la gunoi

 De-a lungul timpului, in casa ta s-au adunat tot felul de lucruri pe care de abia aştepţi să le arunci în coşul de gunoi: vopsea, baterii, acumulatori, medicamente şi aparatură electrocasnică. Cu toate acestea, nu ai cum să scapi de ele pentru ca iţi interzice legea! Mimi s-a interesat pentru tine si iti spune cum rezolvi aceasta problema. Ascult-o pe Mimi!

 Uleiul încins se absoarbe cu şerveţele

Ştiai că nu ai voie să arunci în scurgerea de la chiuvetă ulei alimentar sau grăsimi? Dacă le arunci, există riscul de a se înfunda ţevile de scurgere. Mai mult decât atât, grăsimile depuse emană un miros foarte neplăcut.

Ce facem – după ce ai gătit, adună uleiul şi grăsimile rămase în tigaie cu un serveţel pe care apoi îl arunci în coşul de gunoi.


Medicamentele expirate se duc la farmacie

Vrei să scapi de medicamentele expirate care s-au adunat de-a lungul timpului în sertar? Nu le arunca la gunoi! Există riscul ca acestea, odată ajunse în tomberonul din faţa blocului, să fie găsite şi înghiţite de copii sau alte persoane.

Ce facem – pune medicamentele într-o pungă şi lipeşte pe ea un biletel pe care scrie substante toxice. Sigilează apoi punga şi du-te la orice punct farmaceutic. Înainte de a pleca la farmacie, poţi pisa pastilele transformându-le în prafuri.

 

Cum scapi de un telefon mobil stricat?

Ai un telefon mobil vechi, defect, pe care nu-l mai poţi repara şi de care nu ştii cum să scapi? În nici un caz nu-l arunca la cosul de gunoi.

Ce facem telefoanele mobile se reciclează în orice magazin Vodafone. Înainte de asta, scoate cartela SIM şi copiază pe un alt suport toate datele din telefon. Şterge-le apoi din memoria lui.

 

Bateriile se reciclează la punctele de colectare

Bateriile conţin substanţe foarte periculoase precum mercur, nichel, plumb, cadmiu, litiu. Acestea pun în pericol sănătatea omului şi, dacă sunt aruncate necorespunzător, pot contamina mediul înconjurător.

Ce facem – dacă vrei să arunci baterii sau acumulatori, trebuie să le duci la punctele de colectare. Acestea sunt cutii amplasate la intrarea în marile magazine şi supermarketuri: Mega Image, Selgros, magazinele Bricostore. Pentru a scăpa de bateriile auto nefuncţionale, acestea trebuie duse la remat.

Du electrocasnicele vechi în magazinele de profil

Televizoare, frigidere, calculatoare, maşini de spălat cuptoare cu microunde, toate acestea conţin substanţe deosebit de periculoase: mercur, plumb, crom, brom etc.

Ce facem –dacă vrei să cumperi produse noi, du-le pe cele vechi la magazine de profil. La Flanco, de exemplu, se primesc pentru reciclare produse vechi şi defecte indiferent de marca acestora. Dacă nu, contactează o firmă de salubritate.

Ce faci dacă s-a spart termometrul?

Dacă ai spart termometrul, opreşte încălzirea din cameră şi deschide ferestrele. Nu folosi aspiratorul şi nici mătura pentru curăţarea mercurului. Scoate de la mână bijuteriile şi ceasul pentru că mercurul este atras de celelalte metale. Pune-ţi mănuşi de unică folosinţă şi localizează, cu ajutorul uneilanterne picăturile care au căzut pe jos. Adună-le pe o coală de hârtie sau absoarbe-le cu o pipetă. Foloseşte apoi o bandă adezivă pentru a curăţa perfect locul contaminat. Pune mercurul într-o pungă de plastic împreună cu toate obiectele cu care ai lucrat, sigilează punga şi pune-o într-o cutie etichetată. Caută în oraşul tău fime care colectează deşeuri toxice şi interesează-te cum poţi scăpa de coletul cu mercur.

Cui ne adresăm?

În cazul în care te decizi să apelezi la ajutorul unei firme specializate în colectarea deşeurilor accesează site-urile:

www.sortează.ro

www.coltverde.ro

www.gestionareadeseurilor.ro

www.colectare-deseuri.ro

www.ecolifestyle.ro

www.reciclo.ro

www.proairclean.ro

Ce zice legea?

În România, gestionarea deşeurilor a fost reglementată de ordonanţa de urgenţă nr 78/2000 care implementează o serie de directive ale Consiliului Europei. Această activitate este coordonată de Ministerul Mediului şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. Iată câteva contravenţii:

  • nerespectarea modului stabilit de colecatre, păstrare, transportare, depozitare, neutralizare şi evacuare a deşeurilor;
  • depozitarea deşeurilor în locuri interzise;
  • transmiterea deşeurilor periculoase unor persoane fizice sau juridice care nu deţin autorizaţie pentru transportarea, păstrarea şi prelucrarea lor.

COMENTARII

Lasă un răspuns