7 greşeli pe care le fac proaspetele mămici în îngrijirea bebeluşului

7 greşeli pe care le fac proaspetele mămici în îngrijirea bebeluşului

0 1445

Să înveţi să fii mamă nu este un lucru uşor, poţi face multe greşeli din neştiinţă. Este şi normal, nimeni nu s-a născut învăţat. Dar, pe de altă parte, ai putea să încerci să le eviţi, dacă ştii cum. Mimi îţi spune care sunt cele mai întâlnite greşeli pe care le fac proaspetele mămici. Ascult-o pe Mimi!

 

 După naştere încerci să te refaci mult prea repede

Oferă-i organismului tău timpul necesar pentru refacere, nu-l grăbi! Este adevărat că îţi doreşti să te pui pe picioare cât mai repede, să slăbeşti în timp record, să funcţionezi din nou la capacitate maximă. Însă, acest efort, la care se adaugă oboseala, epuizarea fizică, poate chiar şi uşoarele depresii de după naştere, nu este deloc recomandat. Organismul tău este slăbit, are nevoie de timp pentru a se reface. Nu-l suprasolicita pentru că rişti un colaps total.

Tai unghiile bebeluşului când acesta este treaz

Tăiatul unghiilor este o operaţiune delicată şi nu este deloc recomandat s-o faci când copilul este treaz. El mişcă din mânuţe, iar tu ai putea, fără să vrei, să-l răneşti. Taie unghiuţele celui mic atunci când doarme.

 Te subestimezi

Din păcate, multe mămici încearcă din răsputeri să le facă pe toate perfect, se agită foarte tare, uneori chiar intră în panică având impresia că nu fac faţă aşa cum ar trebui noilor responsabilităţi. Nu te subestima! Este greşit să crezi că nu eşti o mamă bună atunci când apar probleme. Dimpotrivă. Eşti o femeie extrem de grijulie care îşi iubeşte foarte mult copilul.

Uiţi de soţul tău

Odată cu venirea pe lume a unui copil, multe femei se implică atât de mult în creşterea celui mic încât uită că mai au şi un soţ care şi el are nevoie de ele. Bărbatul este lăsat la o parte, toată atenţia şi grija fiind îndreptate către copil, iar asta poate duce la frustrări din partea tatălui. Pe de altă parte, sunt femei care nu-şi lasă soţii să fie şi ei părinţi, în sensul în care nu au încredere în ei. Se merge pe ideea greşită cum că tatăl nu ştie, nu se pricepe, face greşeli, nu procedează corect etc. Practic, bărbaţii nu sunt lăsaţi să se implice mai deloc în viaţa noului născut. Mămicile acaparatoare nu au încredere în nimeni atunci când vine vorba despre copilul lor, nici chiar în taţii bebeluşilor.

Obişnuieşti bebeluşul cu un singur tip de suzetă

Dacă îl obişnuieşti pe cel mic cu un singur tip de suzetă, nu va mai accepta niciodată altele. Încearcă să-i schimbi suzeta o dată pe săptămână, pentru a nu întâmpina mai târziu probleme.

Nu pui întrebări

Deşi ai multe întrebări în ceea ce priveşte îngrijirea nou-născutului, te fereşti să le pui celor din jur şi chiar şi specialiştilor. De multe ori, consideri în sinea ta că întrebările care te macină sunt neimportante pentru ceilalţi, uneori chiar stupide. Află că nu este deloc aşa. Nimeni nu s-a născut învăţat, iar meseria de mamă cu normă întreagă este una dintre cele mai grele din lume. Când mergi cu copilul la pediatru, întreabă tot ce vrei să ştii şi vei primi toate răspunsurile, fără să fii în vreun fel judecată şi fără să fii luată în râs.

Nu ceri ajutorul când ai nevoie

Este o idee total greşită să gândeşti că, dacă vei cere ajutorul cuiva, înseamnă că nu te descurci cum ar trebui şi nu eşti o mamă bună. Fiecare femeie se simte la un moment dat copleşită, iar atunci ar trebui să fie încurajată şi ajutată de cei din jur: părinţi, rude etc.

COMENTARII

Lasă un răspuns