7  lucruri pe care poți să le faci în luna mai

7  lucruri pe care poți să le faci în luna mai

0 3485

Mai, ultima lună de primăvară, te va ține destul de ocupată. Pentru că acum este momentul ideal să te ocupi de amenajarea locuinței, dar și de organizarea până la cel mai mic detaliu a vacanței de vară. Gospodinele nu vor uita să pregătească anumite conserve pentru iarnă și vor începe și curățenia generală în casă. Organizează-ți timpul și hai la treabă!

femeie care varuieste

Vrei să renovezi? Acum e momentul ideal – Renovarea locuinței se face de obicei în sezonul cald. Vara ne apucăm de zugrăvit, de înlocuit parchetul, faianța, vara amenajăm și reorganizăm.  Însă, pentru că nu poți învăța singură cum se pune gresia, cum se zugrăvește, cum se aplică faianța, cum se înlocuiesc obiectele sanitare, robineții sau conductele de apă, vei fi obligată să apelezi la un meseriaș. Însă, în sezonul cald, meșterii sunt destul de greu de găsit, deoarece sunt foarte ocupați având foarte mulți clienți. De multe ori, au mai multe comenzi decât pot face față. Așadar, în plină vară s-ar putea să nu găsești pe nimeni disponibil să-ți zugrăvească o cameră sau două, să-ți înlocuiască doar câțiva metri pătrați de parchet sau să-ți aplice faianță în baie și gresie doar pe hol. Și aplicarea tapetului cere cunoștințe solide și te sfătuim să nu încerci singură. Însă, lucrările mici, care presupun prețuri la fel de mici, sunt lăsate la urmă. Primează lucrările mari, amenajările care aduc cu adevărat bani. Sfatul nostru? Începe de pe acum amenajarea locuinței tale, pentru că în această perioadă meșterii sunt mai puțin ocupați. Sau, măcar contactează o firmă și fă-ți din timp o programare.

femeie vacanta

Organizează-ți vacanța de vară – Dacă nu ți-ai organizat vacanța de vară, grăbește-te pentru că te afli pe ultima sută de metri. De obicei, concediul la munte, la mare, în Bucovina sau Maramureș se programează din iarnă. Ca să fii sigur că prinzi locuri de cazare și prețuri decente. Acum ar fi ultima strigare. Iar dacă nu ai noroc, poate te orientezi către destinații din străinătate. Agențiile de turism au oferte pentru toate buzunarele.

capsune

Conservă legume, fructe și verdețuri – Luna mai abundă de legume, fructe și verdețuri pe care nu le vei mai găsi la vară sau la toamnă. Așa că acum este momentul să cumperi cantități mai mari și să le păstrezi la congelator pentru iarnă. Cumpără căpșune, cireșe de mai, sparanghel, ridichi, lobodă, salată verde, ștevie, spanac, ceapă verde, usturoi verde. Fructele, legumele și verdețurile se spală foarte bine, se curăță, se porționează cât să consumi o singură dată, se ambalează în pungi speciale sau caserole și se depozitează la congelator, la o temperatură de -18 grade Celsius. Atenție! Alege fructe, legume și verdețuri cât mai proaspete și ferește-te de cele veștede, lovite sau moi.

haine groase iarna

Spală hainele groase  – Căldura de afară ne permite să uscăm în aer liber hainele groase de iarnă. În mai este momentul să speli gecile, pantalonii, puloverele din lână, căciulile, fularele, mănușile – într-un cuvânt lucrurile pe care le-ai purtat în sezonul rece. Apoi, după ce s-au uscat, acestea se împăturesc sau se agață pe umerașe și se pun în pungi vidate sau în huse. Depozitează hainele pe care nu le mai porți într-un loc special amenajat în dulap, în așa fel încât să nu te mai lovești de ele până la iarnă.

cadou

Cumpără cadouri pentru Constantin și Elena – Pe data de 21 mai sărbătorim Constantin și Elena. Această zi nu trebuie să te ia prin surprindere pentru că sigur ai în familie sau printre prieteni persoane care-și vor serba onomastica. Pregătește-te din timp cu cadouri, ca să nu alergi atunci de nebun prin magazine și să te calci în picioare cu alți clienți zăpăciți și la fel de uituci ca și tine. Fă de pe acum o listă cu persoanele cărora vrei să le oferi un cadou, interesează-te cam ce și-ar dori sau ce anume ar avea nevoie și hai la cumpărături. Iar dacă și tu te numeri printre sărbătoriți, grăbește-te să pui la punct toate detaliile petrecerii pe care o vei organiza.

femeie in gradina

Ce lucrări faci în grădina cu legume – Cei care locuiesc la casă și au o grădiniță cu legume trebuie să știe că în această lună se plantează ridichi, fasole, vinete, ceapă, roșii, conopidă, țelină, praz, dovlecei. Pot fi semănate și plante aromate precum busuioc sau rozmarin. Pentru că în această ultimă lună de primăvară plouă des, grădina ta ar putea fi invadată de buruieni care să-ți sufoce legumele. Așa că va trebui să te înarmezi cu o săpăligă și să înlături aceste plante. Dacă, dimpotrivă, se anunță o lună secetoasă, gândește-te să investești într-un sistem de irigații. ca să nu pierzi recolta.

femeie care spala geamurile

Curățenie generală în casă – Dacă nu ai în plan să-ți renovezi locuința, luna mai este cel mai bun moment să faci măcar o curățenie generală. La vară nu vei mai avea timp de asta pentru că vei fi în vacanță sau pur și simplu vei prefera să-ți petreci weekendurile la terase, prin parcuri sau la piscină. Așa că stabilește o zi și pune-te pe treabă! Du covoarele la curățat, spală cuptorul, frigiderul, obiectele sanitare din baie dar și mobila din bucătărie. Aspiră bine mai ales în locurile greu accesibile și nu uita să speli geamurile. Dă locuinței tale un aer proaspăt, văratic.

COMENTARII

Lasă un răspuns