7 sfaturi ca să speli rufele cât mai sănătos. Tu ce reguli...

7 sfaturi ca să speli rufele cât mai sănătos. Tu ce reguli respecţi?

0 5826

Coşul de rufe e plin? Este cazul să te apuci de spălat! Dar ştii cum se spală corect rufele pentru a îndepărta toţi microbii? O spălare „sănătoasă” nu înseamnă numai să arunci mormanul de haine în maşina de spălat, iar apoi să le scoţi şi să le întinzi la uscat. Iată câteva sfaturi utile care-ţi vor fi de mare ajutor.

Bacterii, microbi, acarieni, spori de mucegai, umezeală şi miros stătut. Rufele spălate necorespunzător şi o maşină de spălat păstrată în condiţii neigienice te pot îmbolnăvi. Iată cum trebuie să procedezi pentru ca hainele tale să fie cu adevărat curate.

1.  Goleşte maşina de spălat

După ce se termină ciclul de spălare programat, maşina de spălat trebuie imediat golită de haine. Motivul? Bacteriile se dezvoltă într-un mediu umed, iar rufele, lăsate un timp îndelungat în cuvă, se pot „contamina”.

TRUC: Pentru o dezinfectare totală a cuvei, pune în funcţiune maşina de spălat fără a o umple cu haine. Umple sertarul destinat înălbitorului cu clor Ace şi setează maşina la un ciclu complet de spălare şi la o temperatură înaltă, de peste 60 de grade. Astfel, maşina de spălat este clătită de resturi de detergent şi dezinfectată.

cuva masina de spalat 12. Aeriseşte cuva!

După fiecare spălare, cuva trebuie aerisită şi uscată. Lasă oblonul întredeschis pentru a se evapora picăturile de apă din interior. Dacă îl ţii închis, înăuntru se vor acumula vapori, iar maşina va păstra un miros de aer închis şi umed. Nu mai vorbim despre sporii de mucegai prezenţi în aer care sunt atraşi de suprafeţe umede şi care se pot dezvolta în voie în interiorul cuvei.

TRUC: Pentru a se usca repede, în cuvă trebuie să pătrundă aer proaspăt. După spălare, deschide oblonul dar şi geamurile din încăperea în care ţii maşina de spălat: baie sau bucătărie.

lenjerie intima3. Spală lenjeria intimă separat

Pentru a te proteja de microbi, spală lenjeria intimă separat de celelalte rufe. Motivul? Lenjeria intimă este principala sursă a bacteriilor fecale care se regăsesc în maşina de spălat. Nu este de recomandat să speli rufele la grămadă!

TRUC: Lenjeria intimă se spală la temperaturi de peste 60 de grade Celsius. De asemenea, este recomandat să se folosească un înălbitor puternic ce curăţă în profunzime şi omoară toţi microbii.

4. Spală lenjeria de pat în apă fierbinte

Ştiai că cearşafurile, feţele de plapumă şi de pernă găzduiesc milioane de acarieni? Află că apa fierbinte le mai reduce din număr. Acesta este unul dintre motivele pentru care lenjeria de pat se spală la temperaturi chiar şi de 90 de grade Celsius.

TRUC: Acarienii reprezintă cea mai comună cauză de alergie. Pentru a reduce din numărul lor şi pentru a te proteja împotriva alergiilor, spală săptămânal lenjeriile de pat.

5. Spală prosoapele de bucătărie la temperaturi de peste 60 de grade

Prosoapele de bucătărie folosite adună în ţesătura lor umezeală, microbi, acarieni, praf, spori de mucegai. Pentru că sunt folosite în gospodărie, prosoapele de bucătărie trebuie spălate cu mare grijă la temperaturi de peste 60 de grade Celsius, folosind un ciclu de spălare care durează cel puţin o oră.

TRUC: Pentru că sunt cel mai expuse microbilor, prosoapele de bucătărie trebuie spălate des şi clătite foarte bine. Şi, pentru că nu sunt deloc igienice, acestea ar trebui înlocuite cu prosoape de unică folosinţă.

detergenti de rufe6. Alege detergenţi neparfumaţi

Parfumurile detergenţilor pe care-i foloseşti la spălarea rufelor sunt obţinute printr-un amestec de chimicale. Acestea pot irita pielea şi pot declanşa crize asmatice în cazul persoanelor care suferă de această afecţiune.

TRUC: Pentru ca rufele tale să miroasă a proaspăt nu trebuie decât să le întinzi la uscat în aer liber, iar apoi să le calci cu fierul de călcat.

7. Curăţă oblonul şi sertarul în care pui detergenţii

Cel puţin o dată pe lună, curăţă cu o cârpă curată şi detergent oblonul, garnitura acestuia şi sertarele în care se adaugă detergenţii.

TRUC: Pentru înălbirea materialelor din plastic exterioare poţi folosi şi puţin bicarbonat.

COMENTARII

Lasă un răspuns