7 sfaturi ca să-ți răcorești casa dacă nu ai aer condiționat

7 sfaturi ca să-ți răcorești casa dacă nu ai aer condiționat

0 7717

Se anunță din nou caniculă, iar apartamentele se vor transforma într-un adevărat cuptor mai ales dacă nu ai aer condiționat, iar soarele îți bate peste zi direct în geamuri. Pereții exteriori ai blocului și terasa se încing, iar căldura degajată îți face viața de nesuportat: noaptea nu poți să dormi, iar ziua nu știi cum să pleci mai repede din casă. Cum să răcorești locuința dacă nu ai aer condiționat? Mimi îți dă câteva metode care funcționează! Ascult-o pe Mimi!

 

Gheață în fața ventilatorului

Ventilatorul nu răcește aerul, îl ajută doar să circule în încăpere. Există însă un mod foarte simplu de a răci aerul din locuința ta folosind doar ventilatorul. Ce trebuie să faci? Umple un castron cu apă și bucăți de gheață și pune-l în fața ventilatorului, când acesta se află în funcțiune. Vei obseva că aerul ventilat va fi mult mai rece.

 

ventilator de camera

Cum răcești încăperea doar cu două ventilatoare?

Deschide ușile fiecărei camere din locuința ta pentru a lăsa aerul să circule în întreaga casă. Seara, când afară este mai răcoare, deschide geamul de la o cameră și pune un ventilator în fața lui. Aparatul trebuie poziționat în așa fel încât să ventileze aerul răcoros de afară în interiorul camerei. Apoi, în altă cameră, pune un alt ventilator în fața geamului deschis dar poziționat invers – cu fața nu înspre cameră, ci înspre geam. Ventilatorul va scoate aerul cald din încăpere. Cele două ventilatoare trebuie să funcționeze în același timp. Acest truc se folosea în vremurile în care nu existau aparate de aer condiționat.

Atenție la aparatele ținute în stand by!

Nu lăsa aparatele electrice și electronice în stand-by atunci când pleci de acasă. Orice aparat, chiar dacă nu este în funcțiune – ci doar în stand-by – va degaja căldură.

Seara nu folosi foarte multe becuri

Ai crede că nu este foarte important,  însă trebuie să știi că becurile cu incandescență degajă căldură. Ai văzut cât de încinse sunt când vrei să pui mâna pe ele? Închide lumina când ieși din cameră și folosește becuri economice. Acestea degajă căldură cu 75% mai puțină decât becurile cu incandescență.

 

ochiuri de aragaz

Gătește dimineața devreme sau seara târziu

În zilele caniulare, ar trebui să faci o pauză de gătit la aragaz și cuptor. Consumă în această perioadă multe salate, multe fructe și, în general, alimente reci dar care te și hidratează. Și, dacă nu poți renunța la mâncărurile gătite, măcar prepară-le seara, când afară e mai răcoare sau dimineața devreme.

 

Ține geamurile închise peste zi!

În felul acesta, căldura nu va avea cum să pătrundă în locuința ta. Asta, bineînțeles, dacă geamurile se închid etanș. Aerisește camera noaptea sau dimineața devreme.

 

jaluzele colorate

Acoperă ferestrele cu jaluzele și draperii

Pentru a păstra răcoarea în casă, este recomandat să acoperi ferestrele cu jaluzele, perdele groase sau draperii prin care să nu pătrundă razele soarelui. În acest fel îți vei ține casa la umbră.

COMENTARII

Lasă un răspuns