9 lucruri inedite pe care nu le ştiai despre Australia

9 lucruri inedite pe care nu le ştiai despre Australia

Australia este ţara contrastelor şi a paradoxurilor, fiind cel mai mic continent din lume, dar şi una dintre cele mai mari ţări. Aici există o faună şi o vegetaţie unică, peisaje de vis şi forme de relief dintre cele mai diverse. Dacă te tentează o vacanţă în aceste zone îndepărtate, iată câteva lucruri mai puţin cunoscute care te vor convinge să-ţi faci bagajele.

stema australia1. „Mereu înainte”

Pe stema ţării se observă două animale care pot fi întâlnite numai în Australia: pasărea emu şi cangurul. Interesant este faptul că nici una dintre cele două animale nu pot merge înapoi, ci doar înainte. Faptul că se regăsesc pe stemă simbolizează progresul şi transmite întregii lumi ideea că Australia priveşte către viitor şi nu va face niciodată paşi înapoi.

bere2. Australienii beau foarte multă bere

Australienii sunt unii dintre cei mai înfocaţi fani ai berii, iar preferinţele lor depind foarte mult de regiunea geografică în care locuiesc. De exemplu, cei care trăiesc în Queensland preferă marca Xgold, în timp ce sudiştii consumă bere Coopers.

america vs australia3. Este puţin mai mică decât America

Comparând suprafaţa Australiei cu cea a Americii de Nord constatăm că Australia este mai mică cu 7.692 de kilometri pătraţi. Foarte multe persoane trăiesc cu impresia că Australia este o ţară mică. Iată, de fapt, că nu e deloc aşa. Însă, trebuie să recunoaştem, pe cât de mare este acest continent, pe atât de puţini oameni trăiesc aici: are doar 23 de milioane de locuitori.

steaguri4. Paradisul grecesc

În Melbourne, Victoria, există cea mai mare comunitate grecească din lume. Aici există Fundaţia Elenă pentru Centrul de Cultură, dar şi Muzeul Elen. În anul 2001 în Melbourne locuiau nu mai puţin de 151.785 de greci.

carne cangur5. Australienii consumă carne de cangur

Cangurul este un animal foarte simpatic, însă, pe cât e de drăgălaş, pe atât este de gustos. Australienii consumă frecven tcarne de cangur, pe care o cumpără din hypermarketuri şi supermarketuri aşa cum cumpărăm noi carnea de porc sau de vită de la magazin. Acest tip de carne este foarte sărac în grăsimi, în schimb furnizează organismului toate mineralele, vitaminle şi nutrienţii de care are nevoie. Carnea de cangur foarte sănătoasă şi săracă în grăsimi.

multicultural6. În Australia se vorbesc foarte multe limbi

Există, în prezent, aproape 200 de limbi care sunt vorbite pe cel mai mic continent din lume.  Printre cele mai cunoscute sunt limbile engleză, greacă, italiană, arabă, vietnameză, limbile cantoneză şi mandarină (două dialecte ale limbii chineze), etc.

femeie care voteaza7. Ţara femeilor puternice

Australia este a doua ţară din lume care a legalizat dreptul femeilor de a vota. Această decizie este rezultatul multor ani de luptă pentru emancipare, libertate şi independenţă pe care au dus-o Lady Mary Elizabeth Windeyer şi fiica sa Margaret Windeyer – două figuri emblematice, două femei care au militat pentru drepturile femeilor.

un fel de arici 8. Plante şi animale unice în lume

Ştim cu toţii că în Australia găsim o floră şi o faună specifică şi unică în lume. Doar aici întâlnim canguri, ornitorinci, anumietespecii de broaşte, păianjeni şi şerpi, ursuleţii koala, struţi, câinele Dingo sau wombat-ul.

sarpe9. Nu orice animal te şi ucide

La fel de bine ştim că în Australia trăiesc unele dintre cele mai veninoase şi letale animale din lume. Există chiar şi o vorbă care spune că în Australia totule ste veninos şi otrăvitor. Însă, vorbim doar despre un mit. De exemplu, în Queensland există peste 120 de specii de şerpi, însă doar 65% dintre aceştia sunt veninoşi. Dintre aceşti 65%, 23% sunt şerpi de apă, care trăiesc în ocean. Şi păianjenii îngrijorează pe mulţi dintre turiştii care ajung în Australia deoarece sunt printre cele mai letale insecte care trăiesc pe continent. Cu toate acestea, veninul multor specii nu este considerat a fi foarte toxic pentru organismul uman.  Iată şi motivul pentru care nu s-a mai înregistrat nici un deces în urma muşcăturii de păianjen din anul 1981.

COMENTARII

Lasă un răspuns