9 lucruri pe care ar trebui să le ştii şi tu despre...

9 lucruri pe care ar trebui să le ştii şi tu despre acnee

Puţine sunt persoanele care se pot lăuda că nu au suferit, măcar o dată la viaţa lor, de acnee. Ne referim aici la faza uşoară a acestei afecţiuni dermatologice. Cu toate că este o problemă comună a pielii, de-a lungul timpului au apărut o mulţime de mituri şi idei care nu au nici o legătură cu realitatea. Uite ce ar trebui să ştii despre acnee!

  • Acneea este de două tipuri: acnee neinflamatorie (puncte albe, puncte negre) şi acnee inflamatorie (papule, pustule, noduli şi chisturi).
  • Acneea este cea mai comună afecţiune dermatologică în SUA – potrivit Academiei de Dermatologie din America, acneea uşoară şi moderatăa afectează între 40 şi 50 de milioane de persoane. Acneea apare în perioada pubertăţii şi afectează majoritatea adolescenţilor. Mai mult, acneea afectează aproximativ 20% dintre adulţii cu vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani.
  • Acneea apare în momentul în care glandele sebacee produc o cantitate excesivă de sebum. Acesta, în combinaţie cu celulele moarte, impurităţile acumulate peste zi, transpiraţia, noxele şi praful blochează porii pielii şi foliculii firelor de păr. Iată mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor care duc la inflamaţii şi infecţii.
  • Acneea mai apare şi din cauze ereditare, dezechilibre hormonale, stres, o dietă deficitară sau o igienă precară. Bacteriile care se regăsesc pe telefonul mobil, feţele de pernă şi alte obiecte care intră în contact cu tenul tău pot provoca această afecţiune.
  • Dacă storci coşurile de pe faţă, rişti ca acneea să devină şi mai gravă. Motivul? Zona se poate infecta şi mai tare, iar după vindecare rişti să rămâi cu pete sau cicatrici pe faţă.

femeie care se spala pe fata

  • Dacă te speli foarte des pe faţă asta nu înseamnă că vei scăpa de coşuri. O exfoliere exagerată şi curăţarea pielii prea des pot duce la agravarea afecţiunii. Motivul? Glandele sebacee vor produce şi mai mult sebum!
  • Ciocolata, contrar multor opinii, nu influenţează cu absolut nimic apariţia acneei. Nici pizza, nici cartofii prăjiţi. Însă, este adevărat că o dietă sănătoasă şi o hidratare corectă a organismului vor avea ca efect, printre altele, şi menţinerea sănătăţii pielii.
  • Produsele de machiaj pe bază de uleiuri minerale pot agrava acneea. Orice produs de machiaj care conţine printre ingrediente ulei poate agrava această afecţiune a pielii. Astfel, este recomandat ca atunci când cumperi produse de machiaj, cosmetică şi îngrijire a părului, să citeşti cu atenţie eticheta.
  • Razele soarelui vindecă acneea. Dacă te expui pe timp de vară, zilinic, razelor soarelui, timp de 20 de minute, acnea se va diminua. Dacă stai la soare mai mult, este posibil ca acneea să se agraveze. Indiferent de timpul pe care îl petreci la plajă, este obligatoriu să foloseşti cremă cu factor de protecţie.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns