9 lucruri pe care nu le ştii despre microbi şi bacterii

9 lucruri pe care nu le ştii despre microbi şi bacterii

Oricât de des ai face curat în casă, nu vei putea înlătura toţi microbii şi toate bacteriile. Însă, cu cât cureţi şi dezinfectezi mai des, cu atât riscul îmbolnăvirilor va fi mult mai mic. Mimi îţi spune nouă  lucruri pe care ar trebui să le ştii depre curăţenie pentru a-ţi proteja, cu adevărat, sănătatea. Ascult-o pe Mimi!

 

 

Ştiai că…..Pe un tocător se găsesc de 200 de ori mai multe bacterii decât pe o canapea? Schimbă tocătorul o dată pe lună, dacă este din lemn! De asemenea, tocătorul trebuie dezinfectat după fiecare folosinţă, mai ales dacă l-ai folosit la tranşarea cărnurilor. Sucul din carne intră în fibra lemnoasă, tocătorul devenind o sursă sigură de bacterii şi un mediu propice înmulţirii acestora. Cum îl dezinfectezi? Pune-l într-un vas în care ai turnat apă fiartă, iar apoi, după 10, 15 minute, freacă-l cu partea abrazivă a unui burete de bucătărie. Poţi folosi şi detergent de vase.

Ştiai că…..Un covor poate conţine până la 200.000 de microbi pe centimetru pătrat? Du covorul la curăţat o dată pe an, iar în restul timpului aspiră-l de două, trei ori pe săptămână. Freacă-l din când în când cu o soluţie formată din apă şi oţet.

Ştiai că…..Prin intermediul telefonului mobil poţi aduce în casă virusul gripal? Telefonul mobil este unul dintre cele mai murdare obiecte pe care le folosim zilnic. Este recomandat să-l cureţi şi să-l dezinfectezi des.

Ştiai că…..Pe un burete de vase sau pe o lavetă trăiesc până la 70.000 de bacterii pe centimetru pătrat? Schimbă buretele de vase şi lavetele o dată la maximum două săptămâni.

Ştiai că…..Jucăriile din plastic pot adăposti până la 575 de agenţi patogeni pe centimetru pătrat, în timp ce pe oliţa copilului se găsesc 333 de microorganisme pe centimetru pătrat?

Ştiai că…..Periuţa de dinţi se află pe locul al treilea în topul celor mai murdare obiecte din casă? Schimbă periuţa o dată pe lună şi ţine-o departe de umezeală.

Ştiai că…..O bacterie se multiplică în 20 de minute?

Ştiai că…..Bacteriile pot fi aduse în locuinţă odată cu sacoşele de cumpărături? Când mergi la cumpărături şi încarci alimentele în sacoşe, de multe ori pui plasele pe jos, fie în magazin, fie chiar pe stradă. Sacoşele se pot contamina cu microbi şi bacterii chiar şi în portbagajul maşinii. Apoi, când ajungi acasăc primul lucru pe care îl faci este să aşezi plasele pe masa din bucătărie sau pe podea.

Ştiai că…..Menţinerea în locuinţă a unei temperaturi mai mici de 23 de grade Celsius scade ritmul de dezvoltare a germenilor? Fie vară, fie iarnă, 23 de grade Celsius în casă este o temperatură ideală care îţi asigură confortul termic.

COMENTARII

Lasă un răspuns