9 motive pentru care trebuie să ai şi tu un card de credit
Încă îţi mai faci cumpărăturile plătind cu banii jos? Poate că ar fi cazul să-ţi faci un card de credit şi să laşi maldărul de bancnote acasă. Ne referim, evident, la achiziţiile importante şi mai scumpe, nu la cumpărăturile din supermarket. Ai numai de câştigat, deoarece avantajele unei astfel de plăţi sunt extrem de multe. Iată motivele pentru care ar trebui să achiziţionezi şi tu un astfel de produs bancar!
Ce este cardul de credit?
Cardul de credit este un împrumut pe care îl ai mereu la dispoziţie şi te poţi folosi de banii respectivi atunci când faci cumpărături. Comercianţii nu-ţi percep nici un comision, iar perioada în care poţi restitui integral banii utilizaţi este mai mare şi se poate încadra între 30 şi 56 de zile. Limita de credit, adică suma maximă pe care o ai la dispoziţie pe card, diferă de la bancă la bancă şi se calculează în funcţie de veniturile tale, de vechimea la locul de muncă, de numărul de persoane pe care le ai în întreţinere etc. Pentru a alege cardul de credit potrivit nevoilor tale, treuie să fii atent la următoarele aspecte: interesează-te despre limita de creditare (câţi bani poţi împrumuta), durata perioadei de graţie, verifică dacă beneficiezi de cumpărături în rate fără dobândă şi care sunt comisioanele şi taxele ce trebuie achitate (taxă de emitere card, taxa de administrare a contului, comisionul perceput pentru retrageri de numerar de la bancomatele băncii dar şi de la ATM-urile altor bănci, comision de interogare a soldului, etc).
Avantajele cardului de credit
1. Este convenabil şi comod – Atunci când mergi la cumpărături, nu vei mai fi obligat să ţii în portofel maldărul de bancnote. Este incomod dar şi foarte periculos. Dacă îţi pierzi portofelul sau îţi este furat, poţi să spui adio banilor tăi pentru totdeauna. Dacă rătăceşti cardul de credit, anunţă cât mai repede banca emitentă, iar banii tăi vor fi în siguranţă.
2. Faci cumpărături de acasă – Un card de credit te va ajuta să-ţi faci cumpărăturile de acasă, din faţa propriului calculator. În acest fel, economiseşti timp şi eviţi aglomeraţia din magazine. Nu trebuie decât să alegi produsele pe care doreşti să le achiziţionezi şi să efectueazi online plata. E simplu, rapid şi foarte eficient. Cu o condiţie: înainte de a oferi datele cardului tău, verifică magazinul virtual pentru a evita eventualele fraude! Sau, alege doar magazine în care ai încredere, foarte cunoscute.
3. Ai comison zero la cumpărături – Cardul de credit este, înainte de toate, un card de cumpărături. De fiecare dată când îl vei folosi, comisionul perceput va fi zero. Însă, atenţie! Nu folosi cardul de credit pentru a retrage bani de la bancomat, deoarece comisionul este unul foarte mare şi diferă de la o bancă emitentă la alta.
4. Beneficiezi de rate fără dobândă – Ratele fără dobândă la cumpărăturile în anumite magazine partenere reprezintă un alt avantaj extrem de important al cardurilor de credit. De exemplu, cu cardul de credit Star Forte de la Banca Transilvania beneficiezi de cumpărături în 12 rate fără dobândă şi fără alte comisioane. Nu trebuie decât să achiziţionezi produsele din reţeaua de comercianţi parteneri, listă care poate fi consultată pe site-ul bancii.
5. Te ajută în cazuri de urgenţă – Un card de credit nu trebuie folosit pentru cheltuielile zilnice. Este recomandat să-l utilizezi atunci când vrei să faci cumpărături importante, mai mult sau mai puţin costisitoare. Cu alte cuvinte, nu ar trebui să-l foloseşti când mergi la supermarket, dar ar fi de preferat să-l ai în portofel dacă vrei să achiziţionezi produse de mobilier, electronice, electrocasnice, produse de îmbrăcăminte, încălţăminte, oferte şi servicii turistice etc. Nu în ultimul rând, cardul de credit te ajută atunci când eşti în pană de bani şi ai nevoie urgent de lichidităţi. Atenţie! Odată ce ai retras bani de pe cardul de credit, vei plăti un comision care variază în funcţie de ATM-ul folosit (cel al băncii emitente sau cel al unei alte bănci). De asemenea, dacă nu rambursezi suma de bani la timp, vei suporta penalizări şi comisioane mari.
6. Te ajută să-ţi ţii mai bine socotelile – De fiecare dată când foloseşti cardul de credit la cumpărături, ţi se va elibera un bon fiscal. Păstrează aceste bonuri pentru că te vor ajuta să ştii pe ce s-au dus banii tăi într-o anumită perioadă de timp. De asemenea, poţi solicita oricând un extras de cont care te va ajuta să te organizezimai bine financiar. Nu în ultimul rând, există carduri care îţi oferă, la sfârşitul fiecărui an, un sumar al tuturor tranzacţiilor efectuate. Vei putea ţine, astfel, o evidenţă a tuturor cheltuielilor.
7. Te ajută să câştigi bani – Multe bănci au introdus programe de fidelizare care oferă clienţilor discount-uri în cazul în care plătesc cu cardurile de credit în anumite magazine sau lanţuri de magazine. Acesta este un beneficiu care poate duce la economii importante. De asemenea, să nu uităm beneficiile punctelor de loialitate, puncte pe care le pimeşti de fiecare dată când plăteşti la comercianţi. De exemplu, cardul Star Gold de la Banca Transilvania îţi oferă, în funcţie de valoarea cumpărăturilor pe care le faci, puncte Star care se transformă în bani pe care îi poţi folosi apoi cum doreşti.
8. Beneficiezi de perioadă de graţie – Perioada de graţie este unul dintre marile avantaje pe care ţi le oferă un card de credit. Perioada de graţie este durata în care poţi folosi banii băncii fără a plăti vreo dobândă. Însă, va trebui să respecţi câteva reguli stricte. În primul rând, trebuie să ştii că perioada de graţie se acordă numai la cumpărăturile efectuate la comercianţi. În al doilea rând, trebuie să ştii că valoarea cumpărăturilor efectuate într-o lună trebuie rambursată integral până la finele perioadei de graţie. Durata acesteia variază între 30 şi 56 de zile.
9. Campaniile de cash-back – Unele bănci implementează campanii de cash-back. Asta înseamnă că banca va returna clienţilor un procent din fiecare sumă plătită la cumpărături. Acest avantaj se cumulează cu celelalte beneficii precum perioada de graţie şi discount-urile în reţelele de magazine.
Sursa foto: Pixabay