9 remedii naturiste ca să scapi de tenul seboreic și plin de coșuri
Tenul seboreic este predispus apariției punctelor negre, iritațiilor și acneei, este încărcat, are porii mari și deschiși și aspect lucios. Îți dorești să scapi de aceste probleme? E simplu, deoarece există o mulțime de tratamente naturiste la care poți apela. Ingredientele sunt ieftine, ușor de procurat, fără chimicale și parabeni și, cel mai important lucru, au efecte absolut uimitoare.
1. Mască facială cu ou și lămâie
Foarte bogat în vitamina A, oul ajută la echilibrarea nivelului de sebum secretat de piele, usucă acneea și elimină acea peliculă grasă și unsuroasă cu care te trezești pe față în fiecare dimineață, mai ales în zona frunții, a nasului și bărbiei. Ce trebuie să faci? Sparge un ou, bate-l bine și aplică-l, folosind un disc demachiant, pe ten. Așteaptă până când se usucă, iar apoi clătește bine cu apă rece. Urmează tratamentul de două ori pe săptămână, după ce te-ai demachiat și ai curățat bine fața. În celelalte zile ale săptămânii poți folosi cu încredere măști de față speciale pentru tenul gras care conțin printre ingrediente castravete, miere sau aloe vera. O altă variantă naturistă ar fi să adaugi în oul bătut zeama de la o jumătate de lămâie. Amestecă bine și aplică mixtura pe față. Las-o să-și facă efectul timp de 15 minute, iar apoi clătește bine cu apă rece. Lămâia are efect astringent și va elimina excesul de sebum.
2. Tratament cu suc de lămâie
Sucul proaspăt de lămâie conține acid citric, iar acesta are efect astringent, proprietăți antiseptice și restaurează nivelul normal al pH-ului pielii. Pentru eliminarea excesului de sebum, amestecă o linguriță de zeamă de lămâie cu o jumătate de linguriță de apă distilată. Aplică această mixtură pe ten, folosind un disc demachiant. Așteaptă să-și facă efectul timp de 10 minute, iar apoi clătește fața cu apă călduță. Urmează acest tratament de două ori pe săptămână. O altă idee care va funcționa și mai bine este să amesteci o lingură de suc de lămâie cu una de lapte și o jumătate de lingură de miere. Aplică pasta pe față, mai ales în zona frunții, a nasului și bărbiei și așteaptă 15 minute pentru a-și face efectul. Clătește apoi cu apă călduță. Acest tratament poate fi urmat zilnic. Vei observa rezultatul într-o săptămână. Dacă vrei, poți alterna tratamentul naturist cu folosirea unor produse cosmetice destinate tenului gras și acneic.
3. Iaurt natural
Iaurul conține acid lactic, un element care exfoliază blând pielea și absoarbe excesul de uleiuri naturale. Îl poți folosi ca atare sau în combinație cu fulgi de ovăz. Prima variantă este și cea mai simplă. Nu trebuie decât să aplici iaurtul pe față și să-l lași să acționeze timp de 10-15 minute. Clătește apoi cu apă rece. A doua variantă presupune să amesteci câteva linguri de iaurt cu fulgi de ovăz și să aplici mixtura pe ten, masând ușor, cu mișcări circulare. Ovăzul este un bun exfoliant care îți va curăța pielea în profunzime, va elimina stratul de celule moarte și alte impurități, va stimula circulația sângelui, iar pielea se va regenera mult mai rapid. Lasă masca să acționeze 10-15 minute, iar apoi clătește fața cu apă rece. Urmează acest tratament de două ori pe săptămână.
4. Mască cu roșii
Roșiile sunt ideale pentru tenul gras și predispus acneei deoarece au puternice efecte astringente. Bogate în vitamina C, roșiile previn apariția acneei, iar dacă aceasta s-a instalat ele vor grăbi vindecarea. În plus, roșiile absorb excesul de sebum secretat de piele, lăsându-ți tenul curat și catifelat. Nu trebuie decât să tai pe jumătate o roșie coaptă și să masezi tenul timp de 15 minute, cu mișcări circulare, insistând în zona frunții, a nasului și bărbiei. Apoi, așteaptă până când zeama se usucă și clătește fața cu apă rece. O altă variantă ar fi să amesteci zeama de la o roșie coaptă cu o lingură de miere și să aplici mixtura pe ten pentru 15-20 de minute. În timp ce roșia va absorbi excesul de sebum, mierea va hidrata pielea și va preveni apariția iritațiilor.
5. Mască naturistă cu mere
Bogate în acid malic, merele ajută la exfolierea blândă a tenului având proprietăți antiseptice și astringente. Dacă ai tenul gras și acneic, folosește cu încrederee o mască de față cu măr. Amestecă un măr ras cu iaurt natural și miere în așa fel încât să obții o pastă fină. Aplică mixtura pe față și las-o să acționeze 30 de minute. Clătește apoi cu apă rece. O variantă mai simplă, la îndemâna tuturor, este să tai un măr în felii și să aplici câteva pe frunte, pomeți, zona nasului și a bărbiei. Clătește fața cu apă caldă după 15 minute.
6. Castraveți
Și castraveții sunt foarte indicați în tratamentele naturiste pentru tenul gras deoarece sunt astringenți, au efect calmant, hrănesc pielea și îi confecră un aspect catifelat și sănătos. Vitaminle și mineralele pe care le conțin – vitamina A, vitamina E, magneziu și potasiu – previn excesul de sebum și uleiuri naturale. Ce trebuie să faci? În fiecare zi, dimineața sau seara, aplică pe față mai multe felii subțiri de castravete și lasă-le să-și facă efectul timp de 15-20 de minute. La sfârșit, clătește cu apă rece. O altă variantă ar fi să masezi tenul cu o felie de castravete, iar apoi să aștepți ca sucul să se usuce. Nu clăti fața decât abia a doua zi dimineață!
7. Oțet de mere
Oțetul de mere are afecte antibacteriene și va trata cu succes acneea. Evident, este un bun remediu pentru eliminarea excesului de uleiuri naturale secretate de piele. Îl poți folosi cu încredere ca ingredient principal al unei soluții tonice pe care s-o folosești zilnic. Pune într-un bol un sfert de ceașcă de oțet de mere și adaugă trei sferturi de ceașcă de apă distilată. Aplică din această mixtură pe față folosind un disc demachiant. Așteaptă 10 minute, iar apoi clătește cu apă rece. O altă variantă ar fi să adaugi o linguriță de oțet de mere într-un pahar cu apă și să bei în fiecare seară, înainte de culcare. Acest tratament va ajuta la echilibrarea hormonilor care se fac vinovați de exesul de sebum secretat de piele.
8. Aloe vera
Aloe vera are proprietăți antibacteriene și antimicotice, fiind ideală pentru tratarea tenului acneic și seboreic. Ce trebuie să faci? Taie o frunză de aloe vera și extrage gelul care se scurge. Aplică-l pe față, lasă-l să se usuce, iar apoi clătește cu apă rece. Urmează acest tratament de două, trei ori pe săptămână. O altă variantă ar fi să fierbi o frunză de aloe vera și, după ce s-a înmuiat bine, s-o pasezi. Apoi, adaugă puțină miere și amestecă până când ajungi la consistența unei paste. Aplică această pastă pe ten, în zonele cu probleme și așteaptă 20 de minute. Apoi, clătește fața cu apă rece. Urmează tratamentul o dată pe săptămână.
9. Mască de față cu miere
Mierea reduce execesul de sebum secretat de piele, curăță porii în profunzime, previne și tratează acneea. Mierea hrănește tenul, îi conferă elasticitate, un aspect catifelat și sănătos. Este interesant faptul că, deși are proprietăți hidratante, mierea elimină surplusul de uleiuri naturale fără a lăsa pielea uscată. Ce trebuie să faci? Aplică pe față un strat subțire de miere și las-o să acționeze 15 minute. Apoi, clătește cu apă rece. Urmează tratamentul de două ori pe zi, dimineața și seara, înainte de culcare. O altă variantă ar fi să adaugi în miere o linguriță de zaț de cafea și să masezi bine pielea. Cafeaua va acționa precum un adevărat exfoliant, va curăța tenul și îi va reda strălucirea de altă dată.