Activități de vară pentru copii. Cum le organizezi timpul în vacanță

Activități de vară pentru copii. Cum le organizezi timpul în vacanță

0 1505

Cel mic a intrat în vacanța de vară, dar tu mai ai mult până la concediu. Ca să nu se plictisească și să nu evadeze cu orele în fața televizorului, a tabletei sau a telefonului mobil, va trebui să-i organizezi copilului timpul într-un mod cât mai educativ și cât mai sănătos. Iată câteva activități de vară pentru copii din care să te inspiri.

Când eram mică, îmi petreceam vacanțele de vară la bunici, alergând pe coclauri, jucându-mă afară cu bețe în pământ sau cu alți copii de vârsta mea. Jucam șotronul, rațele și vânătorii, săream elasticul, mă urcam în copaci, coloram asfaltul cu cretă, mergeam în parc la leagăne…Și da, aveam genunchii și coatele julite, uneori tricoul pătat cu cireșe negre sau rochita ruptă prin vreun gard. Și da, mă murdăream pentru că mă descălțam de sandale și alergam în picioarele goale prin bălți. Recunosc, uneori mâncam de pe jos sau împărțeam guma de mestecat cu alți copii. Câteodată mă și băteam cu băieții și ajungeam în casă ciufulită, dar fericită că le-am dat și eu câteva scatoalce. Eram prietena tuturor pisicilor de pe stradă și a tuturor maidanezilor din fața blocului, iar când nu mă jucam cu păpușile, mergeam în piață să vând corcodușe furate din pomi ca să am bani de acadele și semințe. Nu am vândut niciodată nimic…dar faptul că stăteam acolo, pe bordură, cu punguța cu fructe în mână mă făcea să mă simt importantă, om mare, adult… Am fost generația de sacrificiu, cea cu cheia prinsă cu șnur la gât, dar am avut o copilărie fericită. 

copil mic care sta in fata unei tablete si citeste

Azi, însă, trăim alte vremuri, când copiii stau mai mult în casă și, de cele mai multe ori, în fața ecranelor. Jocurile pe computer, smartphone sau tabletă îi rup, încet, încet de realitate, îi izolează și, în timp, le afectează întreaga personalitate. Copilul devine retras, timid, nu mai interacționează cu cei de vârsta lui, se adaptează cu greu situațiilor noi, începe să aibă probleme de concentrare și memorie. Există cazuri când cel mic nu mai mănâncă, nu se mai odihnește corespunzător, are somnul agitat, coșmaruri sau poate suferi de insomnie. Sunt afectate inclusiv rezultatele la școală. Dependența de ecrane este o boală gravă, cu atât mai mult pentru un copil care încă nu a ajuns la capacitatea de a-și gestina singur toate emoțiile.

Cunosc un băiețel de 5 ani jumătate care a descoperit pe Youtube trailere cu jocul horror Granny și îmi spunea că îi este frică să stea singur în casă și chiar în curte, ziua în amiaza mare. Am văzut zilele trecute un alt băiețel – cam de aceeași vârstă – chiar în fața blocului nostru, la locul de joacă, care fugărea fetițele prefăcându-se că el este Granny și amenințându-le că le omoară. Ei se jucau, dar dincolo de jocul lor inocent se ascund lucruri foarte periculoase și nocive care ar putea avea repercursiuni în viața adultului de mâine.

Dependența de ecrane îi afectează pe copii și fizic. Statul cu orele pe scaun în fața unui computer le poate declanșa dereglări metabolice. Lipsa de mișcare și o alimentație deficitară duce, în multe cazuri, la obezitate. „Sedentarismul, lipsa de mișcare, de activitate, o alimentație lipsită de vitamine, minerale și alte elemente nutritive, oboseala, stresul, epuizarea fizică – toate acestea au repercursiuni grave asupra sănătății copilului”, ne-a spus Răzvan Ivănuș, nutriționist și preparator fizic, cunoscut în lumea sportivă drept Alex Dark. „Copilul dependent de ecrane ajunge să mănânce pe apucate, în timp ce se joacă sau nu mănâncă deloc, sărind peste mese importante. Alții ronțăie în continuu cipsuri, pufuleți, covrigei, dulciuri. Ca să funcționeze la capacitate maximă, organismul are nevoie de combustibil. Din păcate, însă, i se oferă unul de proastă calitate. Mai mult, lipsa odihnei, nopțile pierdute, stresul, oboseala cronică își pun și ele amprenta. Vorbim deja despre un stil de viață nociv, care îi distruge pe copii încet, dar sigur”, a mai declarat Răzvan Ivănuș. 

În concluzie, trebuie să luăm măsuri, mai ales acum când, în vacanță fiind, cel mic are foarte mult timp la dispoziție. Hai să-l ajutăm să și-l petreacă într-un mod cât mai sănătos! Iată câteva activități de vară pentru copii pe care să i le propui. Este imposibil să nu-l atragă măcar una!

activitati de vara pentru copii prajitura negresa

Faceți împreună o prăjitură

Cum spuneam, copilul tău se află în vacanță, iar tu stai toată ziua la job. Vă vedeți seara, când ajungi acasă, dar și atunci foarte puțin, pentru că vine ora de somn. Încearcă să recuperezi în weekenduri și să petreceți sâmbătă și duminică cât mai mult timp împreună. Activități sunt o mulțime, aveți de unde alege. De exemplu, sâmbătă pregătiți împreună o prăjitură, un tort, o plăcintă, o negresă. Copiii adoră să ofere adulților ajutor, să se facă utili celor din jur. Cel mic va fi foarte încântat să spargă ouă, să presare făină sau zahăr, să frământe o bucățică de aluat. Antrenează-l în astfel de activități de bucătărie și vei fi surprinsă să observi cu câtă grijă și migală va lucra cot la cot cu tine. Puteți să pregătiți împreună micul dejun, prânzul sau cina jucându-vă de-a bucătarii. Sau, vă puteți imagina că livingul este un restaurant de lux, iar tati este un client înfometat care trebuie servit cu cele mai bune senvișuri. Va fi distractiv și amuzant să jucați acest joc de rol.

activitati de vara pentru copii jucarie de plus pe un camp cu flori

O ieșire la iarbă verde

Duminică, întreaga familie poate ieși la iarbă verde. Pregătiți din timp tot ce aveți nevoie și hai la picnic! Cumpără un grătar, cărbuni, lemne și brichete pentru aprins focul. Nu uita de carne, legume pentru salată și brânzeturi. Am auzit că brânza halloumi se poate prepara la grill și are un gust absolut divin! Iar dacă te va încânta atât de mult, o poți pregăti și acasă în tigaie sau la cuptor. Rețete cu halloumi găsești pe internet o grămadă. Timp să ai pentru bucătăreală! O ieșire cu întreaga familie vă va apropia foarte mult, va restabili acea conectare de care tu și copilul tău aveți mare nevoie. Joacă-te cu el, alergați, râdeți, distrați-vă! Mergeți în picioarele goale prin iarbă, bălăciți-vă în apa unui râu, bucurați-vă de liniștea și răcoarea unei păduri, descoperiți locuri noi, activități noi…Adunați pietricele, bețigașe, faceți un castel din nisip, jucați-vă de-a v-ați ascunselea. Toate aceste activități vor rămâne adânc întipărite în memoria copilulu și-l vor urmări poate chiar întreaga viața. Eu și acum îmi aduc aminte cum mergeam cu părinții mei pe malul râului Argeș…Ce vremuri frumoase…

fetita care danseaza intr-o sala de balet

Cursuri de dans modern sau balet

Dacă ai o fetiță, un curs de dans modern cred că ar încânta-o foarte mult. Sau, poate unul de balet. Știm cu toții că fetițelor le place să danseze, le place să fie grațioase și să se îmbrace în rochițe de prințesă. Nu cred că cea mică te va refuza și va spune NU. Pe internet vei găsi o mulțime de cursuri de acest gen, opțiunile sunt foarte variate, la fel și prețurile. Important este să alegi o sală de dansuri care se află cât mai aproape de casă. Nu trebuie să te duci la cluburi de fițe, în cealaltă parte a orașului! Alege o locație unde copilul tău să se simtă bine, să se distreze, nu să ajungă obosit și fără chef. De exemplu, dacă locuiești în sectorul 6 din București, te poți duce cu copilul la Bro Gym, o sală de fitness unde se organizează cursuri de dans și care se află în zona Lujerului. E foarte simplu de ajuns, atât cu mașina personală, cât și cu mijloacele de transport în comun. Un avantaj – dacă alegi o sală de sport – ar fi că, în timp ce micuțul tău se află cu instructorul la curs, tu poți să-ți umpli timpul la aerobic, pilates, la spinning sau la fitness.

Evident, pentru copil poți alege o mulțime de alte activități sportive precum karate, fotbal, înot, judo, tenis, călărie etc. Important este ca celui mic să-i placă, să vină cu drag la cursuri și să aibă o preocupare. Important este să-l implici într-o activitate care să-l stimuleze, să-i trezească interesul, să-l țină procupat. Iar pentru asta nu este nevoie să facă doar sport. Există cursuri de șah, de pian, de actorie, de sculptură.

trei magarusi, doi adulti si un pui, pe un camp

Activități de vară pentru copii: Hai la Ferma Animalelor! 

Anul trecut am fost cu Luca la Ferma Animalelor din localitatea Pantelimon și a fost o experiență foarte plăcută. Am avut ce vedea! Imaginează-ți o zonă plină cu verdeață, cu băncuțe și umbrare, cu alei pietruite care șerpuiesc printre grajdurile și padocurile unde sunt ținute animalele domestice. Am văzut și am hrănit cu mâncare cumpărată de la standurile speciale capre, oi, iepuri, păsări, văcuțe, cred că și un măgăruș… Iar când obosiți de mângâiat și drăgălit animalele, vă puteți odihni pe iarbă sau puteți lua masa la o terasă.

Anul acesta am vizitat o altă fermă – o găsești aici – iar Luca s-a plimbat cu poneiul. Ca și zonă, ferma este situată undeva la kilometrul 36 al Autostrăzii București – Pitești. Trebuie să ieși de pe Autostradă, să urmezi un drumeag care te poartă pe lângă o pădure, iar în mai puțin de cinci minute ai ajuns la poarta fermei. Și aici ne-am simțit bine. Am mângâiat și am hrănit purceluși, ponei, cai, măgăruși, capre, iezi, păsări și o lamă. Aici copiii se pot da cu tiroliana, pot face scurte drumeții călare, au un spațiu de joacă închis în caz că vine ploaia și se pot bucura de mâncare bună și gustoasă.

topogane intr-un parc de distractii acvatic

Un weekend la Divertiland Water Park!

Despre Divertiland pot să-ți spun că este unul dintre cele mai mari parcuri de distracții acvatice din zona Bucureștiului și ai putea da o fugă dacă ai un copil cu o vârstă de peste trei ani. Aici o să găsești o mulțime de topogane cu apă, piscine cu valuri, un râu artificial, baruri și terase. Nu ne-a plăcut, în schimb, aglomerația de aici. Ca să te dai pe un topogan trebuia să stai la o coadă uriașă, zeci de minute. Dar copiilor nu le pasă, ei dacă vor să se distreze o fac oricum și oriunde. Biletele se cumpără de la caseriile existente în incinta parcului sau se procură online. Acestea costă între 40 și 65 de lei. Intrarea este gratuită pentru copiii până în trei ani. La Divertiland poți ajunge cu mașina personală – parcul îți pune la dispoziție o parcare destul de mare – cu trenul (există o stație chiar laintrarea în parc), cu autobuzele RATB 236 și 137 sau cu autobuzele Divertiland speciale care pleacă de la stația de metrou Preciziei.

papusa kermit si papusa pantera roz agatate pe o sarma la uscat

Hai la teatrul de păpuși!

Luna iunie este luna copilului la Teatrul Ion Creangă din București. Așadar, dacă vrei să-i faci o surpriză du-l la un spectacol. Pe 22 iunie se joacă piesa „Parfum în jurul lumii”, pe 23 puteți urmări „Tocăniță de berbec”, iar pe 25 iunie urmează „Pinguinii melomani”. Mai multe informații găsești pe siteul teatrului Ion Creangă.

La Teatrul Țăndărică puteți viziona spectacolele „Apolodor” (22 iunie), „Eu, Oblio” (23 iunie), „Muzicanții din Bremen” (29 iunie), „Cenușăreasa” (30 iunie), „Scufița Roșie” (6 iulie). Mai multe informații despre prețul biletelor și program găsești pe siteul teatrului.

Nu este greu să găsești câteva activități de vară pentru copii, dacă îți dorești cu adevărat să-l iei pe cel mic din fața tabletei sau a televizorului. Chiar dacă stați în oraș, iar vacanța este lungă, întotdeauna vor exista variante să vă distrați împreună și să petreceți timp de calitate. Interacțiunea cu copilul este cel mai sănătos lucru pe care îl poți face pentru el. Nu să-i cumperi jucării de care oricum se plictisește repede. Nu să-l lași să facă ce vrea și când vrea. Copilul tău, înainte de toate, are nevoie de tine și de prezența ta. Iar când tu nu ești prin preajmă, are nevoie de activități sigure, care să-i stimuleze creativitatea, inteligența, imaginația, gândirea logică, să-l învețe să fie responsabil, să-l ajute să aibă încredere îl el și să se dezvolte frumos. Și să ajungă un om frumos.

Sursa foto: Pexels, Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns