5 activități educative pentru copiii mici. Cum te joci cu prichindelul în...

5 activități educative pentru copiii mici. Cum te joci cu prichindelul în această iarnă

0 1999
copil care se joaca cu lego
Jocurile educative sunt cele mai potrivite pentru un copil de 2,3 ani deoarece la această vârstă cel mic asimilează foarte multe informații

În această perioadă, pentru că afară este frig, plouă și bate vântul, vei sta cu copilul mai mult în casă. S-au dus zilele când mergeați împreună în parc, la leagăne, la groapa cu nisip sau când ieșeați cu bicicleta sau motorașul. Acum, cel mic va trebui să aibă alte activități, la fel de interesante, care să-i placă, să-l captiveze, dar care să-l ajute să învețe, să-și dezvolte gândirea logică, simțul practic și artistic. Iată 5 activități educative pentru copiii mici pe care să le încercați și voi în această iarnă!

Să pictăm, dar nu pe pereți!

Am observat că, de la o vreme, copilului meu îi place foarte mult să mâzgâlească pe foi de hârtie cu pixul, cu creionul, dar mai ales cu cariocile. Acum ceva vreme, a pus mâna pe un marker permanent și și-a dat frâu liber imaginației direct pe pereți. Apoi, pe masa din living. Apoi, a încercat culoarea pe haine și pe mânuțe. Și, de parcă nu era de ajuns, Luca s-a gândit că ar fi bine să și guste puțin din cariocă. Moment în care am decis că trebuie încurajat, dar într-un mod constructiv. I-am luat carioca buclucașă și i-am cumpărat trei borcănașe cu vopsea pentru colorat cu degetele, dar și câteva pensule. Eu le-am găsit în supermarket, dar pot fi cumpărate și de pe internet. A doua zi, ne-am așezat împreună la măsuță și ne-am pus pe treabă. A fost haios și amuzant, a fost distractiv și am petrecut timp de calitate cu copilul, chiar dacă vorbim doar despre o jumătate de oră. Luca s-a murdărit din cap până-n picioare, dar a fost o activitate asumată și care s-a deșurat într-un mediu controlat vigilent de mine. Departe de pereți, departe de covor, canapea, fotolii, perdea sau draperii. De la pictura cu degețelele, am trecut apoi la pictura cu pensula. Acum câteva zile am cumpărat dintr-un supermarket un set format dintr-o figurină din ceramică, o pensulă mică și trei guase ambalate în niște pahare ca niște dopuri, perfecte pentru mânuțe dulci și bucălate. I-a plăcut mult ideea de a picta o pisicuță, o maimuțică și un braduleț de iarnă. L-am văzut atras, interesat și foarte concentrat.

Modelaj cu plastelină

Acum vreo câteva săptămâni, cam de când a început să plouă și să fie frig, am cumpărat din hypermarket, de la raionul cu produse DIY, mai multe sortimente de plastelină non toxică, pentru copii. Când am ajuns acasă, ne-am pus iar pe treabă. De data asta, recunosc, mai mult m-am jucat eu modelând pentru el tot felul de figurine, de la bebeluși și oameni de zăpadă până la tot soiul de animăluțe simpatice. Nu sunt eu cine știe ce mare artistă, dar nu contează. Lui Luca i-a plăcut mult să mă urmărească, a vrut să încerce și el dar…„nu mege!” cum spune de fiecare dată când nu-i iese ceva.

Lipici cu sclipici pentru cei mai deștepți pici

Ne-am jucat și cu lipici încercând să refacem un proiect pe care l-au făcut copiii de la grădi în perioada în care Luca a lipsit pntru că a fost bolnav. Miss Rosa, educatoarea de la grupa baby, le-a dat picilor un proiect super din care m-am inspirat apoi și eu. Iată despre ce este vorba. Ai nevoie de o coală mare de hârtie sau un carton alb. Mai ai nevoie de hârtie creponată de culoare verde, galbenă și albastră, un pachet cu vată, un baton de lipici și o foarfecă. Ce ai de făcut? E simplu! Cu ajutorul creionului, trasează pe hârtie linia orizontului, iar apoi desenează cu mâna liberă sau folosindu-te de un șablon un soare, câțiva nori și mai mulți stropi de ploaie. Apoi, cu o foarfecă mărunțește hârtia colorată, fără să amesteci între ele culorile. Copilul va trebui, cu ajutorul batonului de lipici să lipească pe discul soarelui bucățele de hârtie galbenă, vată pe conturul norilor, hârtie albastră pe picăturile de ploaie și bucățele de hârtie verde în partea de jos a paginii, care reprezintă un câmp cu iarbă.

Magneți pe pereți

Ieri am fost la cumpărături și pentru că Luca a învățat câteva litere pe care ni le tot repetă de ficare dată când le vede – aici bunicii sunt de vină – i-am cumpărat o carte care îi învață pe prichindei literele de tipar și un joc, tot cu litere, dar din magneți care se lipesc pe o tabliță. Ne-am jucat pe covor repetând literele, învățând altele noi, așezând magneții pe tablă, iar apoi pe frigider. Iată încă o activitate care l-a fascinat, care i-a plăcut, pe care o vom repeta și zilele următoare, până ce copilul se va plictisi. Moment în care va trebui să inventez alte jocuri. Poate cumpăr un tapet magnetic și îl montez pe un perete de la el din cameră. Pe acest tapet am înțeles că poți să scrii și cu creta, te poți juca și cu magneti…ar fi o idee de încercat.

Hai să bucătărim!

Și, pentru că tot veni vorba despre alte jocuri, mai am câțiva ași în mânecă. Acum câteva zile, în timp ce eu pregăteam cina în bucătărie, ca să-l țin ocupat, i-am dat un castron cu boabe de fasole uscată și I-am rugat să le ia, bob cu bob, și să le pună într-o sticlă cu gâtul lung și subțire. Până a terminat el boabele, am terminat și eu mâncarea. Apoi, pentru că dădea semne de plictiseală, iar eu mai aveam de spălat vasele, am pus peste fasolea din castron mai multe boabe de năut. L-am învățat cum să le sorteze în recipiente separate: fasolea din nou în sticlă, năutul într-un borcănaș. Nu i-a ieșit lui chiar perfect, dar i-am dat de lucru și eu mi-am vazăut de treabă. Aici aș avea o recomandare care mi se pare extrem de importantă: copilul trebuie atent supravegheat și împiedicat să bage în gură boabele. Există risc de înec. Motiv pentru care, am stat în continuu cu ochii pe el, chiar dacă curățam cartofi sau tăiam ceapă.

Luca are și foarte multe jucării clasice, mașinuțe, avioane, minge, cuburi, lego, plușuri, puzzle, trompete cumpărate de-a lungul timpului din magazine de jucării copii sau primite cadou. Încerc, însă, să alternez jocurile și activitățile lui în așa fel încât să nu se plictisească și în așa fel încât copilul, indiferent cu ce s-ar juca, să învețe ceva nou și constructiv. Pe cât se poate.

Acestea sunt câteva dintre activitățile pe care le-am încercat împreună șiau avut mare succes. Iar asta fără să cheltuiesc o avere cumpărând cine știe ce jucării sofisticate. Jucării pentru copii găsești în foarte multe magazine, important este să știi exact ce anume să cumperi pentru copilul tău.

Sursa foto: Pixabay

COMENTARII

Lasă un răspuns