Și mămicile au nevoie de relaxare! 5 activități care m-au scos din...

Și mămicile au nevoie de relaxare! 5 activități care m-au scos din depresie

0 1649
femeie fericita care are un balon in mana

De când sunt mămica lui Luca momentele mele de liniște aproape au dispărut. În schimb, le-au luat locul oboseala și stresul. O vreme am crezut că voi rezista. Mare greșeală, pentru că nu am făcut decât să mă epuizez și mai tare. Așa că am hotărât să-mi acord și mie timp. O să-ți spun mai jos cum am depășit momentele de stres, de anxietate și oboseală și ce activități relaxante m-au scos din depresie.

O zi cu Luca începe la ora șase dimineața, oră la care îmi dă trezirea: „Ma-ma! Ma-ma! Oa! Oa! Oa!”  E momentul să mă dau jos din pat, să mă duc la el în cameră, să-l iau din pătuț și să-l schimb. Apoi, îl las pe jos să se joace singurel. Între timp, dau fuga la baie, mă spăl pe față, pe dinți și fac rapid un duș. În total: 15 minute. Cu ușa deschisă și vorbind cu copilul dacă îl aud că începe să dea semne de neliniște sau plictiseală. De multe ori, Luca mă caută prin casă și este doar o chestiune de timp până când vine după mine în baie. Nu-i nimic. Deocamdată dușul îl pot face și-n prezența lui. Are doar șapte luni. Apoi, mergem împreună în bucătărie – eu îmi fac o cafea, el se joacă cu magneții de pe frigider, cu vreun castron sau vreo crăticioară. De cele mai multe ori, nu apuc să-mi beau cafeaua caldă pentru că Luca vrea lăptic. Iar apoi ne jucăm împreună pe covor. La ora 10 adoarme, timp în care eu îi pregătesc mâncarea pentru întreaga zi. Azi i-am copt mere și pere, i-am făcut piure de legume cu cărniță de pui și brânzică de casă cu morcov.  La ora 11.30-12.00 mănâncă fructele și ieșim afară, de obicei la cumpărături și la plimbare. Încerc să le împac pe toate: să-l scot și la aer, să mă și aprovizionez și cu alimente sau alte lucruri de care am nevoie. La prânz – nelipsitul biberon cu lapte și după o oră vine porția de legume. După amiază – din nou lapte, iar apoi gustarea. În timp ce doarme, dacă nu suntem afară, dau cu aspiratorul în celelalte camere, șterg praful, fac curat în baie, curăț și dezinfectez obiectele sanitare, spăl geamurile, pun haine la mașina de spălat sau le întind la uscat. Activitățile astea casnice se întind pe parcursul unei întregi săptămâni, să nu-ți închipui că le fac pe toate într-o singură zi. Uneori, stau pe net și caut rețete culinare pentru bebei, informații medicale, citesc bloguri și siteuri de specialitate, mai aflu părerea unor mămici, sfaturile altora și ce mai spun medicii. Nu uit să fac comandă pentru fructe, legume, carne și ouă de țară. Și uite cum se face seară. La ora 19.00 Luca face băiță, apoi cere lăptic, puțină joacă, iar pe la ora 21.00 – somn. După ce adoarme, spăl biberoanele, fac un duș rapid și adorm la televizor. Noaptea, Luca se trezește pe la ora 01.30, iar apoi pe la 04.30. Iar de la 05.30 – în cele mai proate zile ale lui sau 06.30 – în cele mai bune zile ale lui – nu mai doarme deloc. Și o luăm de la capăt. Toate aceste momente de peste zi sunt presărate cu scânceli, mârâieli sau plâns. E bebe. Trebuie să plângă…

rochii de vara colorate peumerase

Cu bebe în cabina de probă

Îți dai seama că după o săptămână cu acest program spartan, am nevoie de o oră măcar pentru mine. Ce mă relaxează? Să merg la shopping! Îmi place la nebunie să mă plimb prin magazine, să probez haine și pantofi, iar dacă îmi place ceva să cumpăr. Mi-e uneori ciudă că nu prea am unde să port ce-mi iau – pentru că nu mai ies cum o făceam cândva –  dar știu că într-o zi mă voi întoarce printre oameni, cum îmi place să glumesc. O oră, două nu fac altceva decât să străbat agale magazinele. Cred că mă cunosc toate vânzătoarele. Dar nu-mi pasă. Poate văd o rochie, o pereche de sandale, o eșarfă, o geantă, accesorii, cosmetice, un parfum – le cumpăr și mă simt de o mie de ori mai bine. Acum, să nu ai impresia că asta fac în fiecare săptămână…Dar o dată pe lună, tot îmi iau ceva…Shoppingul m-a relaxat dintotdeauna, iar plimbatul prin magazine și buticuri, probatul hainelor, încercările de a le combina și asorta au fost pentru mine multă vreme un hobby. La care nu pot să renunț. Astfel că uneori merg la shopping chiar cu bebe în cărucior și intru cu el în cabina de probă (dacă este suficient de încăpătoare). Lumea se uită și zâmbește. Nu-mi pasă…

macarons

Dulcegării…

Tot în weekend mă refugiez în bucătărie și mă relaxez pregătind ceva dulce. Am adunat de-a lungul timpului o sumedenie de rețete de torturi, plăcinte și prăjituri pe care le încerc din când în când. Dintre toate delicatesele pe care le-am preparat mi-au plăcut foarte mult și au avut mare succes cele raw – vegane. Am încercat Anjeer Barfi – un desert tradițional indian –  reteța ți-am prezentat-o pentru prima oară aici – dar și o tartă cu fructe kaki. Dar fac și clătite, negresă, plăcintă cu mere, chec, brioșe, tort cu ciocolată, cremă de zahăr ars…iar când nu mă ocup cu dulciurile, mă relaxează să încerc o rețetă nouă de mâncare. De cele mai multe ori acest timp este numai al meu, dar se întâmplă să gătesc și cu Luca la picioare..el se joacă, eu mai mestec în tigaie…

Oglindă oglinjoară…

La sfârșit de săptămână, de obicei duminica, după ce termin curățenia și mâncarea, am programare la salon. M-am tuns, m-am vopsit, merg la cosmetică, la manichiură și pedichiură. Iar când ies de acolo mă simt alt om. Uneori am moralul la pământ, stresul atinge cote inimaginabile, oboseala mi se citește pe chip și-n priviri, iar eu mă simt dărâmată. Însă, după ce ies de la salon, parcă sunt altă femeie. Optimistă, încrezătoare, puternică și din nou stăpână pe mine.

O mâncare gustoasă, un vin bun

În weekend, după ce îl culc pe Luca, comandăm ceva de mâncare și ne răsfățăm în fața unui pahar cu vin roșu. De când avem bebeluș, ieșirile noastre au devenit inexistente. Dar asta nu înseamnă că nu ne mai putem bucura de o mâncare bună. Ultima oară am încercat o comandă sushi. Mai luăm și pizza, destul de rar, ce-i drept, iar uneori mai dau iama și în puii de la KFC. Însă sunt zile când preferăm să mâncăm ceva rapid. Așa că, atunci când mi se face poftă de un burger ca la mama lui acasă, este suficient să căut pe Google livrare burgeri București. Iar într-o oră ne delectăm cu cei mai savuroși și gustoși burgeri din oraș.

canapea verde din material textil

Schimbări binevenite

Din când în când, câte o mică schimbare în casă este mai mult decât binevenită. Ieftin și rapid, fără mari bătăi de cap îți poți transforma locuința într-un spațiu mai frumos, mai plăcut și mai primitor. Ce îmi place să fac? Să dau o altă față camerelor prin repoziționarea obiectelor de mobilier. Într-o zi am schimbat covorașele din baie. Altă dată am cumpărat o vază înaltă și colorată din ceramică, iar apoi am primit cel mai mare și mai frumos buchet de flori de primăvară: 111 narcise. Săptămâna trecută am luat o mochetă simpatică pentru bucătărie cu imprimeuri sub formă de ceșcuțe de cafea. Am ales un maro care se potrivește la fix cu blatul dulapurilor. Recent, am cumpărat un covoraș pufos pe care l-am așezat pe hol. În acest fel, Luca, care a început să meargă în patru labe, nu mai stă cu mânuțele sau burtica pe gresie. Altă variantă o reprezintă pernuțele decorative care aduc și ele un aer proaspăt și transformă instantaneu încăperea. Toate aceste lucruri mărunte îți schimbă dispoziția, conferă locuinței un aer proaspăt, fresh, alungă plictiseala și banalul.

femeie fericitaCe aș vrea să mai fac? Multe…Îmi place să citesc și poate îmi voi face mai mult timp pentru asta. Aș vrea să îmi cumpăr un abonament la sală și să mă duc măcar de două ori pe săptămână. Mi-ar plăcea să am în balcon jardiniere cu mușcate roșii de care să am grijă. Dar cel mai mult și mai mult îmi doresc să pot să mă urc în mașină și să dau o fugă până la mare…Să plec noaptea și să prind răsăritul în vamă…să stau pe plajă la Stuff, cu o bere rece în mână și să ascult Bolero…așa cum făceam cândva…Fără griji, fără gânduri negre, fără stres, departe de tot și de toate. Uneori, mi-e tare dor de viața mea de dinainte, dar când îmi privesc copilul cum râde, cum stă în funduleț, cum spune Mama atât de răspicat, cum se ridică în piciorușe ținându-se de tăblia pătuțului cu ochii la ușă așteptând să intru în cameră și să-l iau în brațe, mă consider cea mai norocoasă ființă din lume cu viața pe care o am..

COMENTARII

Lasă un răspuns