13 mituri alimentare. Sunt adevarate sau false?

13 mituri alimentare. Sunt adevarate sau false?

0 1821

Mimi a incearcat intotdeauna sa manance cat mai sanatos, dar nu intotdeauna a ales si cele mai bune alimente. Asta, din necunostinta de cauza. Pentru a se lamuri, Mimi vorbit cu directorul Institutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, care a confirmat dar a si spulberat cateva mituri alimentare. Acum, Mimi iti spune si tie ce greseli faci atunci cand decizi sa cumperi sau, dimpotriva, sa nu cumperi anumite produse alimentare. Ascult-o pe Mimi!

 

În fiecare zi trebuie să bem câte doi litri de apă

DEPINDE. Consumul de apă se raportează la vârstă (cu cât suntem mai mici, cu atât avem nevoie de mai multă apă) şi greutate. De exemplu, o persoană, dacă nu a depus efort fizic, dacă nu stă în disconfort termic şi duce o activitate obişnuită, are nevoie de 30 de mililitri de apă pe kilogram corp pe zi. Cu alte cuvinte, un individ care cântăreşte 50 de kilograme are nevoie de 1500 mililitri de apă adică un litru jumate consumat pe zi.

 

Fructele si  legumele congelate nu au aceeaşi valoare nutritivă ca cele proaspete 

ADEVĂRAT. De preferat este să consumăm fructe şi legume în stare proaspătă. Cu toate acestea, cea mai bună formă de păstrare a lor în timp este congelarea. De exemplu, dacă nu mănânci în sezon afine, le poţi spăla, le împarţi în porţii cât să le consumi o dată şi le pui în congelator. Atenţie! Legumele şi fructele congelate îşi pierd din valoarea nutritivă dacă sunt decongelate iar apoi recongelate.

 

Salata ne ajută să slăbim 

DEPINDE. Salata ne ajută să slăbim dacă o consumăm fără maioneză, fără brânză, fără bacon. Este recomandat să folosim la prepararea ei puţin ulei de măsline.

 

Bananele îngraşă

FALS. Bananele consumate cu moderaţie, fără a exagera, nu îngraşă. Dimpotrivă. Sunt chiar foarte indicate. Ele trebuie mâncate pe stomacul gol şi conţin potasiu, magnziu, au efecte benefice pentru inimă şi sistemul nervos.

 

Usturoiul ne protejează de răceală

ADEVĂRAT. Usturoiul este un antibiotic şi un antiseptic natural, reglează microflora intestinală, este un vermifug eficient, antidiabetic, anticancerigen, protector al inimii şi vaselor de sânge, reglează nivelul colesterolului şi normalizează tensiunea arterială. Pentru a-şi face efectul pe deplin, înainte de a fi consumat usturoiul ori se crestează cu cuţitul şi se înghite ori se frământă foarte bine înainte de a fi ingerat. Doar aşa se degajă substanţele care combat bacteriile şi virusurile. Dacă înghiţim pe nemestecate un căţel de usturoi, acesta nu va avea efectul dorit.

 

Cu cât bem mai mult lapte, cu atât asimilăm mai mult calciu 

FALS. Laptele nu trebuie consumat mai mult de jumătate de litru pe zi. Calciul îl asimilăm din iaurt şi chefir, nu din lapte. Laptele este doar hiperproteic şi greu de digerat. Dacă îl consumăm, trebuie să-l bem pe stomacul gol şi în nici un caz nu trebuie să-l asoeciem cu cereale! Mâncaţi iaurt cu cereale.

 

Morcovul ajută vederea 

ADEVĂRAT. Conţine betacaroten şi vitamina A. Este indicat ca persoanele care suferă de diabet să-l consume în stare proaspătă, crudă, şi în nici un caz fiert, pentru fiert i se schimbă indicele glicemic.

 

Mâncând mai puţin stomacul se micşorează 

ADEVĂRAT. Mâncarea se digeră într-un timp mai scurt. Este indicat să mâncăm puţin şi des, şi în nici un caz să ne umflăm burta.

 

Oul fiert tare este indigest

ADEVĂRAT. Oul fiert este indigest şi nehrănitor. Nu acelaşi lucru se poate spune despre oul moale, oul ochi, oul jumări sau omleta care nu este răscoaptă. Oul fiert tare conţine fier care trece întor-o formă toxică pentru organism, de aici şi mirosul specific.

 

Untul, mai sănătos decât margarina 

ADEVĂRAT.Untul este o bună sursă de grăsimi, vitamine şi  minerale. Consumul moderat de unt de către persoanele sănăptoase nu eset deloc dăunătordacă nu se depăşeşte cantitatea de 49 grame unt pe zi. Margarina nu este recomandată să fie consumată.

 

Alunele şi nucile hrănesc creierul

ADEVĂRAT. Nucile şi alunele se consumă imediat după ce sunt scose din coajă. Ele se consumă imediat deoarece rancezesc foarte repede. Nucile şi alunele se mănâncă neprăjite şi fără sare.

 

Alimentele sănătoase sunt mai scumpe

FALS. Dacă ştim cum să cumpărăm şi ce anume să cumpărăm, vom plăti la fel sau chiar mai puţin pentru produsele alimentare sănătoase. Mai mult decât atât, este foarte important sub ce formă consumăm alimentul respectiv. De exemplu, cartoful este ieftin dacă îl cumpărăm din piaţă şi îl consumăm copt, fiert sau îl adăugăm ca şi ingredient în măncăruri gătite.Dar, dacă ăl cumpărăm sub formă de chipsuri, atunci va costa mai mult.

 

Sucul natural e cel mai sănătos

FALS. Doar fructul este sănătos. Sucul  are un indice glicemic foarte ridicat. De exemplu, un pahar de suc de portocale se obţine din stoarcerea a cinci portocale. Astfel, se înlătură pulpa fructului care este foarte sănătoasă şi se consumă sucul, format din zahăr şi apă.

 

COMENTARII

Lasă un răspuns