Afecțiuni ORL în sezonul rece. Sinuzita și amigdalita

Afecțiuni ORL în sezonul rece. Sinuzita și amigdalita

Ne aflăm în mijlocul pandemiei de Covid, când toată lumea încearcă să se ferească și să prevină îmbolnăvirile. Stăm în casă, mulți dintre noi încă lucrăm remote, ne vaccinăm și sperăm să rămânem sănătoși. Însă, nu trebuie să minimalizăm pericolul altor afecțiuni care ar putea în această perioadă a sezonului rece, să ne dea mari bătăi de cap: sinuzita, otita și amigdalita.

Sunt afecțiuni de sezon cu care probabil te-ai obișnuit de-a lungul timpului. Cu toții am avut măcar o dată – dacă nu de mai multe – otită, sinuzită și amigdalită. Iată ce sunt aceste boli ORL, cum se tratează naturist și cum le putem preveni. 

Afecțiuni ORL în sezonul rece. Sinuzita și amigdalita 

Este o perioadă în care, din păcate, nu ne mai putem duce la medic pentru orice mică durere, roșu în gât sau tuse. Nu e indicat pe timp de pandemie să te expui mai ales în astfel de locuri precum cabinete medicale, policlinici sau spitale. Motiv pentru care ar trebuie să învățăm să recunoaștem cele mai frecvente afecțiuni de sezon și să le tratăm naturist în cazul în care suntem la debut de boală sau suferim de forme ușoare. 

Sinuzita

Sinuzita reprezintă o inflamație a sinusurilor nazale, consecința unei răceli, a unei alergii sau a unui blocaj la nivelul sinusurilor. Inflamația poate duce la complicații grave precum o suprainfectare virală, bacteriană sau fungică. În general, boala trece de la sine dar există situații când e nevoie de tratament de specialitate și o schemă terapeutică complexă. 

Tipuri de sinuzită

Sinuzita acută apare brusc, are o durată de maximum o lună și este, în general, cauzată de un virus sau o bacterie.

  • Sinuzita subacută are o durată între 1-3 luni;
  • Sinuzita cronică are o durată de peste trei luni, este de cauză bacteriană sau fungică și are nevoie de o schemă medicală complexă, pentru a se vindeca.

Simptome

  • Senzația de tensiune, plenitudine intranazală, rinoree purulentă, obstrucție nazală;
  • Durere spontană în regiunea sinusului la palpare;
  • Insuficiență respiratorie nazală;
  • Febră, frisoane, oboseală, tuse, cefalee;

Sinuzita. Tratamente naturiste

Usturoiul este foarte eficient pentru că are efect antibacterian: peste un căţel de usturoi zdrobit se pun patru linguriţe de apă şi cu ajutorul unei pipete se pun câte zece picături din acest amestec în fiecare nară. Usturoiul poate fi consumat direct în alimentaţie – 4 căţei de usturoi zilnic sau sub formă de tinctura – intre 2 și 4 ml, administrată de 3 ori pe zi.

Hreanul.  Dat pe răzătoare, hreanul se pune într-un tifon şi se aşază aproape de rădăcina nasului, timp de 15 minute. Hreanul produce un acces de lăcrimare şi de eliminare pe cale nazală a secretiilor care blochează sinusurile. Se repetă procedura minimum cinci zile.

Spălăturile nazale sunt un tratament vechi. Se dizolvă o jumătate de linguriță de sare într-o cană cu apă caldă, ține acoperită una din nări, iar apoi încearcă să tragi pe nara opusă lichidul. Repetă apoi operația folosind și cealaltă nară.

Amigdalită

Amigdalita este o inflamație a amigdalelor, de obicei cu debut rapid. Amigdalita este cel mai frecvent cauzată de o infecție virală, iar aproximativ 5% până la 40% din cazuri sunt cauzate de o infecție bacteriană.

Tipuri de amigdalită

amigdalita bacteriană (cel mai frecvent streptococică), amigdalita virală, amigdalita fungică, amigdalita parazitară.În funcție de timpul scurs de la debutul bolii și până la depistare, pot fi descrise trei tipuri de amigdalită: amigdalita acută, amigdalita subacută, amigdalita cronică.

Simptome

Semnele amigdalitei sunt amigdale umflate, dificultăți la înghițire, dureri în gât și sensibilitate la nivelul ganglionilor limfatici aflați pe părțile laterale ale gâtului.

Simptomul caracteristic amigdalitelor este durerea intensă în gât, care împiedică deglutiția, creează deseori o senzație de lipsă de aer bolnavului și poate fi însoțită de semne specifice inflamației amigdaliene (eritem și edem local, amigdale acoperite de depozite purulente).

De asemenea, alături de această durere în gât mai pot apărea: febră, obstrucție nazală, cefalee, respirație urât mirositoare, tuse, strănut, secreții nazale apoase.

Amigdalita. Tratamente naturiste 

Bicarbonat de sodiu și lămâie. Amestecă ambele ingrediente și fă gargară de trei-cinci ori pe zi.

Infuzie de busuioc. Aceasta are proprietăți antivirale și antiinflamatorii, reducând astfel inflamațiile și durerile de la nivelul gâtului, asociate amigdalitei. Se pun 10 – 12 frunze proaspete de busuioc, la o cană și jumătate de apă. Trebuie fierte în jur de zece minute, apoi strecurate.

Băuturii rezultate îi puteți adăuga lămâie și miere. Se bea de trei ori pe zi, câteva zile la rând.

COMENTARII

Lasă un răspuns