9 probleme ale tenului care apar sau se agravează pe timp de...

9 probleme ale tenului care apar sau se agravează pe timp de vară  

femeie bruneta care apare de dupa un copac

Soare, căldură, vacanță…vara aduce cu ea cele mai minunate momente din an, dar se poate întâmpla să vină la pachet și cu câteva surprize neplăcute care ți-ar putea afecta serios atât frumusețea, cât și sănătatea. Iată topul celor mai comune probleme ale tenului care apar sau se agravează în sezonul cald și cum să le faci față!

1. Acnee

Mai ales dacă ai tenul gras, riscul apariției sau al agravării acneei este foarte mare. Praful, tanspirația, chimicalele care se regăsesc în produsele de machiaj și sebumul secretat în exces pot duce la infecții ale porilor pielii – și uite cum te trezești cu un coș pe nas când ți-e lumea mai dragă! Sau cu mai multe. Acneea afectează de obicei fruntea, nasul și bărbia – zona T a feței –  dar poate invada și obrajii, umerii sau spatele. Cum ai putea să previi apariția acestei afecțiuni? Simplu! Păstrând o igienă riguroasă. Asta nu înseamnă să exegerezi cu produsele de curățare deoarece folosirea excesivă a săpunului, gelurilor, cremelor scrub poate înrăutăți și mai mult situația. Iar asta pentru că, odată ce ai eliminat sebumul, tenul tău va produce o cantitate și mai mare. Încearcă, în schimb, să te demachiezi în fiecare seară numai cu produse demachiante de calitate, să folosești cosmetice și farduri bio, să te speli pe față cu apă călduță de fiecare dată după ce ai venit de afară și să faci pauze de machiaj, lăsând pielea să respire și să se refacă.

2. Puncte negre sau comedoane deschise

Sebumul secretat de piele este eliminat prin pori, însă, uneori, din cauza unei cantități prea mari, acest ulei natural rămâne blocat la ieșire. Dacă porii sunt deschiși, aerul care intră în contact cu sebumul blocat îl oxidează și-l înnegrește. Iată de unde apariția punctelor negre. Cine va stoarce acele comedoane deschise – așa cum sunt denumite în termeni medicali – va observa că în zona de presiune a pielii va apărea o substanță gălbuie, adica chiar sebumul care nu a putut fi eliminat. Vara, punctele negre se pot înmulți din cauza unei secreții mai abundente de sebum, iar asta pentru că temperaturile ridicate îl fluidizează și îl fac să iasă mai repede la suprafață.

3. Puncte albe sau comedoane închise

Comedoanele închise sunt acele puncte albe pe care le observi pe chipul tău și le confunzi, adesea, cu punctele de grăsime. Ele se formează la fel ca și punctele negre cu mențiunea că porii pielii nu sunt deschiși, ci închiși. Cum aerul nu mai intră în contact cu sebumul blocat, atunci culoarea nu va mai fi una închisă din cauza oxidării, ci alb-gălbuie. Atenție! Nu încerca să-ți cureți tenul acasă, deoarece să storci un punct alb poate duce la iritații și chiar mici infecții locale. Punctele negre, dar mai ales cele albe, ar trebui extrase numai într-un cabinet de cosmetică!

4. Pistrui

Dacă ai pielea albă, ești blondă, roșcată sau ai părul șaten deschis, este posibil să ai și pistrui. Nu în numar mare, dar să îi ai. Vei observa o înmulțire a acestora mai ales primăvara și vara, când te expui cel mai mult la soare. Pistruii apar din cauza secreției de melanină, o substanță care ne apără de efectul negativ al razelor ultraviolete. Melanina se face „vinovată” și de bronzul pe care îl căpătăm când mergem la mare sau la piscină. Revenind la pistrui, aceștia apar, de obicei, pe față, însă pot invada decolteul, umerii dar și spatele. Nu prea ai ce să le faci, nu vor trece decât în sezonul rece. Evident, ai putea încerca să te expui mai puțin la soare, dacă te deranjează foarte tare apariția lor. Sau, ai putea folosi creme cu factor înalt de protecție solară. Ce trebuie să mai știi este că pistruii nu reprezintă o afecțiune a pielii, ci mai degrabă țin de ordinul estetic. Ai putea să-i maschezi folosind truse machiaj profesionale sau un fond de ten de calitate.

5. Arsuri solare

Arsurile solare sunt cele mai frecvente afecțiuni cu care te poți trezi pe timp de vară și sunt și foarte periculoase pentru sănătate. Acestea pot declanșa, în timp, cancer de piele. Nu este de glumă! Arsurile solare pot fi însă prevenite foarte ușor prin folosirea frecventă a cremelor cu factor ridicat de protecție, fie că te afli pe plajă, la mare, la munte, la piscină sau pe stradă. O altă modalitate de a te feri de arsuri solare este să nu te expui la soare după ora 10.30. Dacă te afli la mare, abia după ora 17.00 mai poți face plajă. De asemenea, nu uita să porți o pălărie de soare cu boruri largi, în așa fel încât să-ți protejezi capul, dar și tenul.

6. Apariția ridurilor fine

Dacă ai tenul uscat, vei observa că expunerea prelungită la soare duce la apariia ridurilor fine în colțul exterior al ochilor, în zona buzelor și a frunții. Acesta este motivul pentru care persoanele cu tenul uscat au nevoie de o hidratare maximă. Bea cât mai multe lichide pe zi, de preferat apă plată, consumă fructe și legume bogate în apă și Vitamina C, folosește creme cu factor de protecție, iar dacă te afli la plajă stai sub umbrelă când soarele arde cu putere.

7. Sprâncene decolorate

Nu o dată ni s-a întâmplat să observăm că razele soarelui ne afectează culoarea părului și a sprâncenelor, nuanța devenind mai deschisă, ternă și fără strălucire. Persoanele blonde sau cu părul șaten deschis par a suferi cel mai mult. Iar dacă părul decolorat nu reprezintă chiar o mare problemă estetică, ce te faci când te trezești fără sprâncene? Uneori, acestea „pălesc” atât de tare, încât parcă nici nu se mai văd. Soluția este simplă și la îndemâna oricui: pe timp de vară, vopsește-le mai des sau optează pentru un tatuaj permanent.

8. Buze crăpate

Din cauza deshidratării organismului, din cauza razelor ultraviolete, dar și a vântului, buzele tale odată fine și catifelate pot deveni aspre, se pot crăpa și exfolia. Încearcă în această perioadă de arșiță să renunți la rujurile mate care usucă excesiv și să folosești un balsam hidratant și cu factor de protecție UV. În aceleși timp, este foarte important să bei peste zi cât mai multă apă și ceaiuri. O dată pe săptămână folosește o mască exfoliantă pentru buze pe care să ți-o pregătești singură, din produse naturale. Amestecă, de exemplu, miere cu bicarbonat de sodiu, cu griș sau zaț de cafea. Aplică pe buze, masează blând și clătește bine.

9. Rozaceea

Acneea rozacee este o afecțiune a pielii care se manifestă prin înroșirea feței, pete, pustule, chisturi, îngroșarea pielii și probleme oculare cum ar fi ochii uscați sau inflamarea pleoapelor. În multe dintre cazuri, acneea rozacee se manifestă ușor, însă există siuații când simptomele sunt destul de agresive. Această afecțiune a pielii se agravează, de obicei, vara, din cauza expunerii prelungite la soare sau din cauza arsurilor solare. Evident, temperaturile ridicate și efectul nociv al razelor ultraviolete pot fi chiar factori declanșatori ai bolii. Mai multe despre cauzele apariției acneei rozacee am scris în articolul de aici. 

Sursa foto: Pexels

COMENTARII

Lasă un răspuns