Afla care sunt avantajele si dezavantajele cardului bancar

Afla care sunt avantajele si dezavantajele cardului bancar

0 10692

Tu unde-ţi păstrezi banii? Ii porti cu tine in buzunar si portofel sau ii tii pe card? Indiferent de varianta pe care o alegi, trebuie sa stii ca atât cardul bancar cât şi banii cash au avantaje dar şi dezavantaje. Mimi iti spune care sunt acestea. Ascult-o pe Mimi!

 

Avantajele cardului bancar  

–         Scapi de drumurile până la bancomat şi de cozile de acolo, economisind timp.

–         Nu trebuie să te mai limitezi doar la banii din portofel

–         Pentru plata cu cardul de debit nu se percepe nici un comision

–         Găseşti la tot pasul magazine şi supermarketuri unde se accepta plata cu cardul

–         Vânzătoarea nu te va mai întreba dacă nu cumva ai mărunt. De asemenea, nu vei mai fi în situaţia în care vânzătoarea să nu aibă să-ţi dea rest, de pe card fiind retrasă exact suma pe care o ai de plătit.

–         Nu stai cu teamă că ai putea să-ţi pierzi banii, deoarece portofelul tău este plin, în cel mai fericit caz, numai cu mărunţiş

–         Dacă cineva îţi fură portofelul, banii tăi sunt în siguranţă. Motivul? Sunt pe card, iar un card bancar devine inutil dacă persoana care vrea să-l folosească nu deţine codul PIN. Atenţie! Nu ţine asupra ta şi cardul şi codul PIN!

 

 

Dezavantajele cardului bancar

–         Fie că este vorba despre un card de debit sau unul de credit, nu poţi face cumpărături de la piaţă. Nici un comerciant de la tarabă nu o să-ţi vândă cartofi pe care să-i achiţi cu cardul.

–         În momentul în care deţii un card bancar, trebuie , să faci vizite la bancă: fie ţi-ai pierdut cardul şi soliciţi altul în schimb, fie doreşti să obţii un nou cod PIN, fie doreşti să-ţi închizi contul şi să-ţi anulezi cardul.

–         Nu mereu poţi scoate bani de la bancomat, în cazul cardului de debit. Fie ATM-ul este defect, fie nu mai are bani, fie ţi-a blocat cardul în interior.

–         Există situaţii în care băncile îşi închid temporar ATM-urile, iar tu nu poţi scoate salariul de pe cardul de debit în acea zi. Dacă foloseşti un bancomat al unei alte bănci, ţi se va percepe comision.

–         Pe cardul de debit trebuie să laşi în fiecare lună câte 5 lei. Cu alte cuvinte, nu poţi să-ţi retragi toţi banii de salariu.

–         De fiecare dată când cardul de credit este folosit pentru retragere de numerar, toate băncile percep comision.

–         Persoanele care doresc un card de credit trebuie să plătească un comision de emitere al cardului dar şi taxa anuală de gestiune cont card, sume care nu sunt deloc mici.

–         Clientul este obligat să plătească dobândă în situaţia în care nu returnează banii scoşi în timpul perioadei de graţie.

 

Sfaturi pentru utilizarea in siguranta a unui card bancar

Nu uita să iei cu tine cardul la cumpărături.

Solicită-i vânzătorului plata cu cardul.

Verifică suma de plată şi confirmă tranzacţia prin introducerea codului PIN şi semnarea chitanţei.

După ce ai reţinut codul PIN, distruge hărtia pe care este imprimat

Nu divulga codul PIN nimănui, nici măcar băncii care ţi-a emis cadrul.

 

 

COMENTARII

Lasă un răspuns